LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Milion KM za obnovu stadiona na Kosevu i Grbavici
A+ R A-
17-10-2017

Milion KM za obnovu stadiona na Kosevu i Grbavici

Rate this item
(7 votes)

stadion grbavica_z._nikolic_aljazeera

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić i opštinski načelnici obišli su danas stadione na Koševu i Grbavici povodom najave o izdvajanju sredstava za rekonstrukciju ovih sportskih objekata.

Nakon obilaska stadiona, premijer Konaković je istakao kako mu je zadovoljstvo doći na Grbavicu i posvjedočiti da ljudi koji vode ovaj klub razmišljaju dugoročno i razmišljaju o infrastrukturi.

“Izgradnja istočne tribine i sve što su uradili sa rekonstrukcijom stadiona nam je i dovelo reprezentaciju u Sarajevo. Ono što smo uočili kao problem i gdje smo procijenili da se možemo uključiti da pomognemo i rukovodstvu Željezničara i građanima jeste da se popravi stanje travnjaka, koji kako smo čuli dugo nije saniran. Vlada za to može izdvojiti iznos od minimalno 500.000 KM, a procijenit ćemo da li će iznos možda biti malo veći”, rekao je Konaković.

Premijer je dodao kako je i ranije imao sastanke s upravom Željezničara kada su najavili rekonstrukciju južne tribine i kako je tada obećao da će Kanton pomoći u tom projektu, tako da je već naredne sedmice planiran sastanak sa načelnikom Općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom i upravom Željezničara u cilju nastavka podrške izgradnji stadiona i u ovom segmentu izgradnje južne tribine.

Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić ističe da je njegovo ministarstvo odlučno ulagati u infrastrukturu, te da je ponukano onim što su vidjeli u posljednjem meču na Grbavici riješilo učestvovati u projektima rekonstrukcije sarajevskih stadiona.

Nakon obilaska stadiona na Koševu, Konaković je rekao da je potrebno izdvojiti oko milion konvertibilnih maraka da bi stadion ispunio standarde za odigravanje međunarodnih utakmica.

"Vidjeli smo u kojem stanju potreba je stadion. FIFA-ine komisije su uočile nepravilnosti koje se odnose na infrastrukturu stadiona, a radi se o rasvjeti, VIP mjestima, sigurnosnim zonama i terenu koji je u relativno boljem stanju od onog na stadionu Grbavica", rekao je Konaković.

Naglašava da Vlada KS priprema rebalans budžeta za sjednicu u četvrtak, te da će u stadione Asim Ferhatović Hase i Grbavica biti uloženo minimalno po 500.000 KM.

(sa-c.net)