LoginRegister
Home » News Archive » the_negatives » Pijaca u Svrakinom Selu je leglo zaraze i odlagaliste otpada
A+ R A-
20-10-2017

Pijaca u Svrakinom Selu je leglo zaraze i odlagaliste otpada

Rate this item
(3 votes)

pijaca svrakino_selo_foto_oslobodjenje

Stanovnici Švrakinog Sela u općini Novi Grad gube strpljenje zbog nerješavanja pitanja napuštene i devastirane pijace. Godinama je ovo mjesto odlagalište otpada, okupljalište pasa lutalica i predstavlja ruglo i izvor zaraze u centru naselja. Zimi se skoro svake noći okupljaju narkomani, lože vatru od otpada kako bi se zagrijali, te su i požari vrlo česti.

Žalbe

Općina Novi Grad je posljednjih godina intenzivirala radnje na rješenju ovoga problema, ali do sada se na terenu nije ništa promijenilo. Općina je putem Službe za urbanizam, imovinskopravne, geodetske poslove i katastar nekretnina još u septembru 2016. donijela rješenje o uklanjanju ruševnog objekta. Na osnovu tog rješenja vlasnici poslovnih prostora u sklopu objekta, u Ulici Safeta Hadžića bb, bili su u obavezi da u određenom roku uklone objekte. Međutim, nakon upućenih žalbi na navedeno rješenje ovog općinskog organa izjavljenih od nekoliko vlasnika poslovnih prostora, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a poništilo je rješenje Općine Novi Grad o uklanjanju navedenog objekta i predmet vratilo na prvostepeni postupak. Time je odgođeno rješavanje višegodišnjeg problema.

U Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a ističu kako i oni imaju veliku želju da se ovaj problem što prije riješi, ali da se mora ispoštovati formalno-pravna procedura.

Postupak

"Ministarstvo je nadležnom općinskom organu vratilo rješenje, sa uputama kako da provedu postupak. Još nismo dobili povratnu informaciju iz Općine, ali ćemo vrlo brzo organizovati zajednički sastanak kako bismo što prije definisali načine realizacije", rekao nam je Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a, i naglasio da Općina Novi Grad u postupak nije uključila korisnike prostora, što je trebalo izvršiti i dalje nastaviti postupak, te da se zbog toga nije moglo pristupiti realizaciji rješenja.

(Oslobođenje)