LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Pocinje rusenje Terminala A: Aerodrom Sarajevo trasira put za dva miliona putnika godisnje
A+ R A-
23-10-2017

Pocinje rusenje Terminala A: Aerodrom Sarajevo trasira put za dva miliona putnika godisnje

Rate this item
(12 votes)

01 sarajevski_aerodrom_novi_terminal_3D

Aerodrom u Sarajevu počinje sa rušenjem stare zgrade Terminala A krajem godine kako bi trasirao put za ekspanziju na višemilionski broj putnika putem svog terminala B, s obzirom da broj putnika nastavlja da raste, izvijestio je portal Ex-Yu Aviation.

"Sve tenderske procedure vezane za rušenje i čišćenje stare strukture Terminala A su završene, a takođe smo obezbijedili neophodno odobrenje nadležnog federalnog ministarstva, tako da rušenje ubrzo počinje", rekla je portparolka Aerodroma Sanja Bagarić Arnaut.

Ona je dodala da su privremeni improvizovani objekti već instalirani oko aerodroma. Koristit će ih zaposleni, a takođe tu će biti smješteni restorani i druge usluge. Terminal A je korišćen za komercijalni saobraćaj od 1969. godine do izbijanja rata 1992. godine. Od tada se primarno koristi kao kancelarijski prostor za osoblje aerodroma. Planovi za transformaciju u niskocjenovni terminal su odbačeni.

Dvadeset miliona eura vrijedno proširenje postojećeg putničkog terminala rezultirat će sa dodatnih 10.000 kvadratnih metara prostora na četiri nivoa. Dužina celokupnog terminala će iznositi 110 metara, u odnosu na sadašnjih 68, a broj check-in boksova će se povećati sa 17 na 28. Osim toga, prošireni objekat će imati sedam kapija, u odnosu na postojeće četiri i imaće proširena odjeljenja za odlaske i maloprodaju. Po završetku, zgrada terminala će imati kapacitet za opsluživanje dva miliona putnika. Trenutno, Sarajevo može primiti milion putnika godišnje, a aerodrom će ove godine premašiti tu cifru. Rušenje zgrade A i proširenje terminala B će trajati osamnaest mjeseci, navodi Ex-Yu Aviation.

(Indikator.ba)