LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Priprema medjunarodnog javnog poziva za obnovu stadiona na Kosevu
A+ R A-
26-10-2017

Priprema medjunarodnog javnog poziva za obnovu stadiona na Kosevu

Rate this item
(6 votes)

stadion kosevo_obnova

Na inicijativu načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića u prostorijama ove Općine održan je sastanak na kome su učestvovali predstavnici nadležnih općinskih službi, Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“, te vijećnika Općinskog vijeća Centar, a povodom dogovora oko daljnjih koraka u realizaciji projekta modernizacije stadiona na Koševu.

Ovom prilikom je prisutnima prezentirana radna verzija javnog međunarodnog predkvalifikacionog poziva za dodjelu koncesije ili ugovora o javno-privatnom partnerstvu za ovaj projekat, koji je podijeljen u više faza.

"U saradnji sa predstavnicima Savjeta za privredu i ekonomski razvoj Općine Centar sa profesorom Željkom Šainom na čelu, uradili smo radnu verziju pomenutog međunarodnog javnog poziva, kojeg ćemo u saradnji izvršne i predstavničke vlasti ove Općine kao finalan dokument dati Općinskom vijeću na usvajanje. U novembru ove godine planiramo objaviti ovaj javni poziv u međunarodnim glasilima. Zbog smanjenja troškova obavit ćemo samo draft javnog poziva dok će svi potrebni podaci i dokumentacija biti dostupni na web stranici Općine Centar. Također namjeravamo pozvati vlade Kantona Sarajevo i Federacije BiH da učestvuju u ovom projektu kao partneri, te ćemo ostaviti mogućnost navijačima FK “Sarajevo“ da postanu dioničari. Potencijalni investitor će moći intervenisati prilikom izrade idejnog i glavnog projekta novog stadiona i njegove okoline naravno u skladu sa pravilima struke", objasnio je načelnik Ajnadžić.

U međuvremenu je dogovoreno da JU Centar za sport i rekreaciju, koja upravlja stadionom na Koševu u ime Općine Centar, provede proceduru modernizacije stadiona, kako bi ispunili uslove za odigravanje međunarodnih utakmica koje propisuje Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) i Evropska nogometna asocijacija (UEFA), poput obnove rasvjete na stadionu, VIP loža, obnova semafora za rezultate, natkrivanje VIP lože, uređenje prostora iza golova, te pristupne rampe za nesmetan prilaz osobama u invalidskim kolicima i uspostava centralne prostorije za sistem obezbjeđenja, kao i postavljanje grijanja ispod travnatog terena za nesmetanu igru tokom zimskih mjeseci, za šta je Vlada Kantona Sarajevo obećala izdvojiti 500.000 KM.

Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić ponovio da će novi stadion biti bez atletske staze koja će biti izmještena na prostor atletskog poligona na Koševu, koji je također u vlasništvu Općine Centar.

Za ekonomsku opravdanost ovog projekta potencijalnim investitorima biće ponuđena izgradnja hotela, bazena, javnog parkinga, poslovnih objekata...  

(sa-c.net)