LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Pocela gradnja ceste koja je trebala biti zavrsena jos lani
A+ R A-
10-11-2017

Pocela gradnja ceste koja je trebala biti zavrsena jos lani

Rate this item
(13 votes)

deveta transferzala-mapa_foto_faktor

Nastavljena je gradnja prve faze Devete transverzale u ulici Džemala Bijedića u Novom Gradu koja treba spojiti Alipašino Polje i Boljakov Potok. Iako je 100 metara dionice, koliko je duga prva faza, trebalo biti izgrađeno još 5. septembra 2016. godine, radovi su počeli tek prije desetak dana.

Projektno rješenje

Radovi su više od godinu bili obustavljeni zbog spora Općine Novi Grad i firme „TDS Energoinvest“ jer projektom prema kojem se trebalo graditi nisu ostavljeni prolazi za TDS da bi preduzeće moglo nastaviti s radom.

Kako nam je rekao stečajni upravnik „TDS Energoinvesta“ Jusuf Obradović, izrađeno je novo projektno rješenje koje odgovora TDS-u, međutim, sporazum između Općine i firme nije još potpisan.

"Mi smo dali saglasnost na novo rješenje, dogovorili smo da nam naprave pothodnike i kad smo tražili da potpišemo sve što smo dogovorili, iz Općine nam se niko ne javlja. Ukoliko se iz Općine ne jave da potpišemo ugovor i ne budu radili kako smo se dogovorili, mi ćemo opet obustaviti gradnju" - rekao je Obradović.

Izvođač radova na prvoj dionici je firma „Euro-Asfalt“, čiji radnici trenutno rade kameni nasip na donjem dijelu saobraćajnice od spoja s ulicom Džemala Bijedića do potputnjaka.

Potporni zidovi

"Nedavno su završeni i potporni zidovi, a što se tiče roka predviđenog za izgradnju prvih 100 metara saobraćajnice, to još nije definisano, s obzirom na to da se trenutno rješavaju imovinskopravni odnosi. Vrijednost prvih 100 metara puta je 500.000 KM" - naveli su iz ''Euro-Asfalta''.

Iz Općine Novi Grad jučer nam nisu ništa odgovorili na upit zašto se kasni s izgradnjom Devete transverzale.

Novi tender od 18 miliona KM 

Implementator gradnje Devete transverzale je Direkcija za puteve KS, koja je raspisala i novi tender za nastavak gradnje prema Boljakovom Potoku. Tender se završava iduće sedmice, a vrijednost je 18 miliona maraka.

(Avaz.ba)