LoginRegister
Home » News Archive » Project News » U toku rekonstrukcija tri prostorije u Arhivu Bosne i Hercegovine
A+ R A-
13-11-2017

U toku rekonstrukcija tri prostorije u Arhivu Bosne i Hercegovine

Rate this item
(7 votes)

04 arhiv_bih_rekonstrukcija_wm

Radovi na rekonstrukciji i adaptaciji tri prostorije u Arhivu Bosne i Hercegovine su u toku. Finansijer je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju - TIKA. Odgovorni izvođač radova je kompanija Restauro d.o.o. Sarajevo, koju je angažovala TIKA.

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TIKA obezbijedila je sredstva od 35.000 eura za renoviranje ovih, već dotrajalih prostorija, a u svrhu zaštite važnog dijela bosanskohercegovačke kulturno-historijske baštine za buduće naraštaje.

Zahvaljujući ovom projektu, arhivska građa u ove tri prostorije moći će da se čuva na siguran način. Radovi uključuju rekonstrukciju oštećenih zidova i podova te ugradnju odgovarajuće klimatizacije, ventilacije, mikro sistema depoa i sistema za stabilno gašenje požara.

Trenutni kapaciteti Arhiva za kvalitetno deponovanje arhivske građe su nedovoljni te će ova institucija i ubuduće nastojati da nađe način za rješavanje ovog problema.

Predstavnici TIKA-e aktivno obilaze Arhiv BiH, kako bi se upoznali s izazovima i teškoćama s kojima se ova institucija susreće i kako bi riješili akutne probleme iste.

TIKA je već učestvovala u spašavanju građe Arhiva BiH, tako što je nakon požara 2014. godine renovirala izgorjeli depo u ovoj instituciji.

(sa-c.net)