LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Potrebno oko 10 miliona KM za obnovu zgrade nekadasnje Sumarske skole na Ilidzi
A+ R A-
20-11-2017

Potrebno oko 10 miliona KM za obnovu zgrade nekadasnje Sumarske skole na Ilidzi

Rate this item
(5 votes)

sumarska skola_ilidza_foto_oslobodjenje

Iako je prošlo više od 20 godina od završetka agresije na našu zemlju, zgrada nekadašnje Šumarske škole na Ilidži, jedne od najstarijih u KS-u, još čeka na obnovu. Mnogi objekti u ovom periodu sanirani su i stavljeni u funkciju, ali za ovaj još nije pokazan veliki interes niti su obezbijeđena sredstva da se započne njegova rekonstrukcija. A koristi od ove zgrade imali bi učenici i nastavno osoblje Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, jer bi na jednom mjestu imali odlične uslove za realizaciju kako teorijske tako i praktične nastave. Direktor škole Muamer Muratović ističe da su sve aktivnosti po ovom pitanju svedene na njihovu školu, koja nije u mogućnosti obezbijediti novac za obnovu.

"Potrebno je oko 10 miliona KM kako bi se kompletan objekat obnovio i stavio u funkciju. Tih para nemamo ni mi, a ni KS. Vjerujem da bi se, kada bi se zgrada obnovila, mnogi otimali za nju, ali sad niko neće da ulaže, jer se radi ipak o velikim sredstvima", navodi Muratović.

On ističe da je njihovoj školi posebno zanimljivo zemljište oko objekta koje bi mogli iskoristiti za pravljenje rasadnika i za izvođenje praktične nastave učenika. Dodao je da bi u tom rasadniku proizvodili sadnice koje bi mogli i prodavati.

(Oslobođenje)