LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Sastanak turskih i krajiskih privrednika: Turska kompanija kupuje bihacku Biru
A+ R A-
26-11-2017

Sastanak turskih i krajiskih privrednika: Turska kompanija kupuje bihacku Biru

Rate this item
(2 votes)

bira bihac

Upravni odbor jedne firme iz Turske donio je odluku da kupi firmu Bira iz Bihaća i trebalo bi iduće sedmice da dođu u Bihać, rekao je premijer USK Husein Rošić na sastanku sa delegacijom Privredne komore Kocaeli iz Turske koja je došla u službenu posjetu ovom kantonu.

"Sa trenutnim vlasnicima Bire utvrđuju koje su to obaveze prema radnicima i šta ih očekuje u momentu ulaska u posjed. To je ono što je za sada stoposto sigurno" - dodao je Rošić.

Kako je istakao u posjetu USK kantonu došli su predstavnici više turskih kompanija, kao i predstavnici teške industrije.

"Naravno, ja sam kazao da je nama teška industrija neprihvatljiva jer je USK zeleni kanton. S druge strane, njih interesuje turizam, tekstilna i prerađivačka industrija, a jedan privrednik je iskazao želju da otvori tvornicu papira. Vidjet ćemo šta naši ljudi imaju njima ponuditi".

Necmi Bulut, predsjednik Privredne komore Kocaeli koja ima oko 12.000 firmi članica rekao je da su početkom ovog mjeseca premijer i njegova ekipa posjetili Privrednu komoru u Turskoj te prezentovali ovaj dio Bosne i Hercegovine.

"Mi smo tu prezentaciju dobro pregledali i istražili te smo odlučili da dođemo ovdje. Naravno, nakon razgovora detaljnije ćemo analizirati sektore u koje bismo mogli ulagati. Najviše naših investitora interesuje sektor poljoprivrede, a nakon toga turizam" - rekao je Bulut.

Oblasti za koje je organizovan ovaj poslovni susret su građevinarstvo, metalna industrija, proizvodnja mašina, sektor plastike, automobilska industrije, prehrambena industrija, turizam i ugostiteljstvo, sektor medicinske opreme i štamparija.

Osim poslovnog susreta, turski privrednici posjetili su poslovnu zonu u Bosanskoj Krupi gdje su direktno razgovarali sa predstavnicima nekoliko firmi, zatim kompaniju Meggle, kao i firmu unutar Šipada koju je nedavno kupio jedan turski privrednik, prenosi Klix.

(eKapija.com)