LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Sarajevski Olimpijski muzej vraca stari sjaj
A+ R A-
26-12-2017

Sarajevski Olimpijski muzej vraca stari sjaj

Rate this item
(4 votes)

04 olimpijski_muzej_sarajevo_okt_2017

Grad Sarajevo je nedavno pokrenuo projekat obnove zgrade Olimpijskog muzeja u Petrarkijinoj ulici. Ovaj objekat, koji je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2009. stavila na listu zaš¡tićenih objekata, predstavlja simbol grada koji vraća sjećanje na Zimske olimpijske igre iz 1984. Do sada su urađene dvije faze rekonstrukcije zgrade Olimpijskog muzeja. Trenutno se obavljaju pripremni radovi na završnoj fazi obnove.

"Grad Sarajevo je u budžetu osigurao sredstva za izradu projektne dokumentacije. Trenutno se radi glavni projekat fasade, a ostali dijelovi glavnog projekta su završeni. Vlada KS-a je u rebalansu izdvojila 500.000 KM za sanaciju i uređenje objekta. Procjenjuje se da je ukupna vrijednost projekta veća od milion KM", saznali smo u pres-službi Gradske uprave Sarajeva.

Grad Sarajevo je poduzeo aktivnosti kako bi Muzej bio otvoren prije EYOF-a 2019. koji organizuju Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Nekada prekrasna vila, prije nego je 8. februara 1984, na dan otvaranja 14. zimskih olimpijskih igara, postala Olimpijski muzej, bila je sjediš¡te brojnih važnih domaćih i inostranih institucija. I ovaj objekat, kao i Zetra i ostala olimpijska borilišta na Trebeviću, Igmanu, Bjelašnici, Skenderiji, našao se na meti agresora. Zapaljen je 27. aprila 1992.

(Oslobođenje)