LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » U KS 2017. prosla uglavnom bez vecih kapitalnih ulaganja
A+ R A-
28-12-2017

U KS 2017. prosla uglavnom bez vecih kapitalnih ulaganja

Rate this item
(5 votes)

sarajevo panorama_yt_scr

Građevinska sezona 2017. godine je prošla. Iako smo imali puno obećanja od kantonalnih, gradskih i općinskih vlasti, na prste jedne ruke, osim krpljenja udarnih rupa na cestama, mogu se nabrojati kapitalni projekti koje su oni započeli, ali ne i priveli kraju. Ako je suditi prema urađenom poslu, s pravom možemo reći da su vlasti i ovu građevinsku sezonu proćerdale.

Probijeni rokovi

Na ulicama glavnog grada građani su mašine i radnike mogli vidjeti samo na rijetkim lokacijama. Iako se na početku godine pompezno najavljivao početak izgradnje Prve transverzale, ni pedalj ove najvažnije saobraćajnice, koja bi centar grada trebala povezati s Vogošćom i autoputem 5C, nije urađen. Više puta tokom 2017. najavljivan je početak izgradnje poddionice od Bara do ulaza u tunel Kobilja glava. Međutim, radovi nisu počeli jer je poništen tender za odabir izvođača.

Izgradnja Južne longitudinale još traje. Ni u tom projektu nadležni se nisu proslavili, naprotiv. Rokovi za završetak dionice od skretanja za Vrace do pekare AS odavno su probijeni. Zbog propusta projekt se morao prekrajati pa će mnogo više koštati.

Ove, kao ni prethodnih godina ništa nije rađeno ni na izgradnji Sjeverne longitudinale. Kako stvari stoje, prema dinamici Ministarstva saobraćaja KS i Direkcije za puteve, na dugom je štapu i megaprojekt - izgradnja gradskog autoputa.

Jedan od većih kapitalnih projekata u KS je i obnova dotrajale tramvajske pruge. Međutim, ni od tog projekta ove godine nije bilo ništa, a, prema svemu sudeći, neće ni 2018. godine.

Udarne rupe

Za razliku od viših instanci, općinari su radili punom parom. Međutim, umjesto da urade kompletne obnove saobraćajnica, skoro sve općine vrijeme i novac iz budžeta uglavnom su trošile na krpljenje udarnih rupa i ušminkavanje zelenih površina.

Trebevićka žičara

Zimskim snom izgleda spavaju i nadležni u Gradskoj upravi. Osim Trebevićke žičare, koja se radi danonoćno i o kojoj se izvještava iz minute u minutu, drugog značajnijeg kapitalnog projekta nemaju.

(Avaz.ba)