LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Za sufinansiranje modernizacije stadiona na Kosevu milion KM
A+ R A-
02-01-2018

Za sufinansiranje modernizacije stadiona na Kosevu milion KM

Rate this item
(7 votes)

stadion kosevo_obnova

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić su potpisali sporazum o sufinansiranju realizacije projekta modernizacije stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu.

Prema ovom sporazumu Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo će iz svojih budžeta izdvojiti po 500.000 KM za realizaciju ovog projekta, saopćeno je iz Općine Centar.

Vlada KS pomenuta sredstva je obezbijedila izmjenama i dopunama budžeta za 2017. godinu, dok će Općina Centar finansijska sredstva obezbijediti izmjenama i dopunama svog budžeta za narednu godinu.

Načelnik Ajnadžić je kazao da je danas veliki dan za fudbal u Sarajevu.

"Potpisivanjem sporazuma samo smo potvrdili kontinuitet ispunjavanja onoga što smo i obećali. Općina Centar je danas objavila i otvoreni javni međunarodni poziv za iskazivanje tržišnog interesa potencijalnih privatnih partnera za realizaciju projekta modernizacije kompleksa stadiona Asim Ferhatović Hase. Želimo napraviti reprezentativan sportski kompleks", naglasio je Ajnadžić.

Ministar Kurić je pohvalio napore Općine Centar u želji da se stadion na Koševu dovede u stanje da se na njemu mogu odigravati međunarodne utakmice.

"Interes Ministarstva kulture i sporta je da vratimo sve reprezentacije u Sarajevo. I u Grbavicu i stadion Koševo uložit ćemo po 500 hiljada maraka", istakao je Kurić.

Kako je definisano potpisanim sporazumom, ova faza modernizacije stadiona na Koševu podrazumijeva pojačanje rasvjete na reflektorima i sportskom semaforu,  opremanje sobe za centralno upravljanje sistemom sigurnosti na stadionu, uređenje prostora za zagrijavanje rezervnih igrača, te proširenje prostora sa klupama za smještaj stručnih štabova i rezervnih igrača.

Za pribavljanje projektne dokumentacije, objavljivanje javnog poziva, te izbor izvođača radova i nadzor nad izvođenjem radova, kao i prijem izvedenih radova će, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, biti zadužena Općina Centar odnosno Javna ustanova Centar za sport i rekreaciju, koja u ime Općine Centar kao vlasnika, upravlja stadionom na Koševu.

Kako je javnost upoznata, ovakav konkretan korak je došao nakon što su načelnik Ajnadžić, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar Mirvad Kurić sredinom oktobra ove godine obišli ovaj sportski kompleks, kojom prilikom su potvrdili svoju namjeru da zajedničkim sredstvima modernizuju ovaj stadiona kako bi napravili neophodne uslove za održavanje međunarodnih utakmica, u skladu sa standardima i kriterijima FIFA-e i UEFA-e.

(Akta.ba)