LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Realizacija programa Novi Grad 2020 - predstavljeni kapitalni projekti za narednu godinu
A+ R A-
03-01-2018

Realizacija programa Novi Grad 2020 - predstavljeni kapitalni projekti za narednu godinu

Rate this item
(7 votes)

04 program_novigrad_sarajevo_2020_kapitalni_projekti

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić upriličio je prednovogodišnji prijem za novinare, na kojem je predstavio najznačajnije infrastrukturne projekte koji će se implamentirati u narednom periodu.

Brojni višemilionski infrastrukturni projekti bit će u fokusu rada Općine Novi Grad Sarajevo u 2018. godini, a kao najvažnije načelnik Efendić izdvojio je 12 konkretnih projekata. Jedan od njih je završetak škole u naselju Aneks.

„Škola bi u narednoj godini trebala biti otvorena, to je projekat vrijedan oko 6,5 miliona KM, kojeg radimo zajedno sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo i Općinom Novo Sarajevo. Objekat je gotovo završen, a kad se završi bit će nam na ponos. Radit ćemo i sportsku dvoranu u školi „Umihana Čuvidina“ u Boljakovom Potoku, za koju smo kroz budžete za 2017. i 2018. godinu osigurali oko 2,5 miliona KM, što je polovina sredstava potrebnih da se objekat izgradi. Bit će to najbolja školska dvorana u Sarajevu, kada su u pitanju školski objekti, čija je ukupna vrijednost oko 5,1 milion KM“, izjavio je načelnik Efendić.  

Naglasio je da će se sportska dvorana u osnovnoj školi "Mustafa Busuladžić", u Dobroševićima, čija je izgradnja u toku, izgraditi do naredne školske 2018/2019. godine. Vrijednost projekta je 1.230.000 KM, te da je u Centru „Safet Zajko“ planirana rekonstrukcija objekta u kojem će se također graditi sportska dvorana.

Navodeći  projekat "Urbana poljoprivreda" u sklopu kojeg su na poljoprivredno - edukativnom poligonu na Mojmilu zasađene maline, postavljeni plastenici u kojima je zasađeno povrće, kazao je da će se već od proljeća ti domaći proizvodi naći na policama Bosanske tržnice na Dobrinji.

Planirana je i rekonstrukcija centralnog trga na Dobrinji u vrijednosti od 270.000 KM, gdje je proteklih godina uređeno šetalište, tako da će se i trg urediti na poseban arhitektonski način.

Posebno se osvrnuo na završetak radova na objektu "Dom oslobodilaca" na brdu Žuč, koji bi trebao polovinom naredne godine biti otvoren, a u kojem će se, između ostalog nalaziti restoran sa pogledom na grad i muzejski sadržaji vezani za sve ono što se dešavalo na Žuči tokom agresije na BiH.

Također je izdvojio i izgradnju devete transverzale, na kojoj se u proteklom periodu intenzivno radilo i u narednim danima se očekuje potpisivanje ugovora za izgradnju mosta preko željezničke pruge prema Boljakovom Potoku.

Jedan od značajnih projekata, dodao je Efendić je i završetak treće faze rekonstrukcije Doma zdravlja "Novi Grad" u vrijednosti oko 1.200.000 KM, a radovi bi trebali biti završeno na proljeće.

Također je najavio i rekonstrukciju mnogih novogradskih ulica, u koje će biti uloženo oko 1,3 miliona KM, te sportskih igrališta u Boljakovom Potoku i Bojniku, za šta je izdvojeno 250.000 KM,  te nastavak obnove vrtića "Vjeverica" na Alipašinom Polju.

(sa-c.net)