LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Kompleks iz snova: Turska ulaze 4 milijarde eura u BiH?
A+ R A-
05-01-2018

Kompleks iz snova: Turska ulaze 4 milijarde eura u BiH?

Rate this item
(7 votes)

08 eko_zona_koricani_vlasic

Potvrda stiže iz ministarstva turizma RS. Kažu da je u pitanju turski konzorcijum “Heritage Turk”, sa sjedištem u Ankari.

Investitori iz Turske žele da grade aerodrom i golf terene u Kneževu i u sklopu Eko zone Korićani-Vlašić spemni su da ulože vrtoglavih 4,2 milijarde eura.

Vjerovali ili ne, uz aerodrom sa pistom dugom 1300 metara i helikopterskim servisom, predviđeno je da se, uz uobičajenu putnu infrastrukturu, unutar još neizgrađenog kompleksa, gosti i domaćini kreću gondolama i liftovima.

Na spisku lijepih želja nalazi se odvojeni studentski i penzionerski grad, pa i svojevrsni “grad kraljeva”, koji će se graditi od kamena, u stilu srednjovjekovne tvrđave. Čak i Aqua park, pa i moderni ski centar.

Neki su već počeli da trljaju ruke jer bi, navodno za dunum zemlje mogli da dobiju hiljadu maraka. Rezidencije sa bazenima i porodične vile koje bi se tamo gradile, bar na memorandumu koji je u posjedu ATV-a, izgledaju više nego futuristički.

Zamišljeno je da budući kompleks nikne u selu Donji Korićani i to na prostoru od oko 20 kilometara kvadratnih.

Da nije u pitanju naučna fantastika, potvrdio  je i načelnik Kneževa. Ipak je skeptičan jer je, kad se uporedi, ponuda iz Turske skoro tri puta veća od godišnjeg budžeta Republike. I dvije hiljade puta veća od budžeta kojim on rukovodi.

“Pa po meni jeste nerealno, jer mi u Kneževu vapimo za svakim… a kad ti kaže četiri milijarde evra onda stvarno hehehe malo, djeluje nerealno”, izjavio je Goran Borojević, načelnik Kneževa.

Uz hotele i toranj-vidikovac, u planu je izgradnja Kliničkog i rehabilitacionog centra. Pošto je granica sa Federacijom blizu u projekat će, biti uključene opštine Travnik i Kneževo, ali i Vlade Federacije i Srpske.

I dok Petar Đokić ne odgovara na poruku potvrda stiže iz ministarstva turizma. Kažu da je u pitanju turski konzorcijum “Heritage Turk”, sa sjedištem u Ankari. I dok najavljuju da bi informacija uskoro mogla biti na vladi generalni menadžer projekta Zoran Vujinović za ATV poručuje da turski investitori u Srpsku dolaze krajem mjeseca kada se očekuje i potpisivanje ugovora. Prvim bagerima nada se već na proljeće.

(atvbl.com)