LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Sarajevo: Hoce li zicara biti spremna na vrijeme
A+ R A-
23-01-2018

Sarajevo: Hoce li zicara biti spremna na vrijeme

Rate this item
(5 votes)

03 trebevicka_zicara_polazna_stanica_23.dec.2017

Manje od 11 sedmica do 6. aprila, rođendana Sarajeva. U kojoj su fazi radovi na Trebevićkoj žičari, provjerili smo na terenu.

Stubovi na svom mjestu, svih 10. Radovi u toku. Montira se uže na kojem će se kretati gondole.

"Sama montaža užeta predstavlja finale montaže mehaničkih dijelova. Iza toga će se već montirati prvih par gondola koje će služiti testne gondole. Tako da, već krajem ove sedmice bismo trebali imati na trasi žičare neke gondole koje će ići uzbrdo i nizbrdo, u smislu prvih testiranja kompletne instalacije. Svaka od ovih gondola će pri finalnom testiranju biti opterećena težinom od 880 kg i tek nakon tih testiranja će moći bilo koje lice da se vozi gondolom", ističe Adnan Selmanović, mašinski inžinjer na izgradnji Trebevićke žičare.

Pojašnjeno nam je da će do kraja ove sedmice biti finalizirana montaža užeta. Žičara će, podsjetimo, imati 33 gondole, koje će moći prevoziti po 10 putnika, a na sat će moći prevoziti 1.200 putnika, koji će do dolazne stanice stići za nešto više od 7 minuta.

Cijene još nisu poznate. Rečeno nam je samo da će biti prihvatljive za građane. A kao što se još ne znaju cijene, ne zna se ni ko će zakupiti objekte na stanicama.

Ovdje će biti ugostiteljski objekat, trgovina, dvije suvenirnice i još dva prostora. Javni poziv za iskazivanje interesa za zakup, objavilo je prošle sedmice javno predzeće "Sarajevo", zaduženo za obnovu žičare.

Ako se građani ove godine provozaju žičarom, bit će to nakon četvrt vijeka. Bit će mnogo onih koji će to doživjeti prvi put, ali i onih koji će se sa nostalgijom prisjetiti vožnji Trebevičkom žičarom iz zlatnog doba predratnog Sarajeva.

(Izvor: N1)