LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Uskoro pocinju radovi na obnovi stare stanice na Bistriku
A+ R A-
24-01-2018

Uskoro pocinju radovi na obnovi stare stanice na Bistriku

Rate this item
(8 votes)

02 stara_zeljeznicka_stanica_bistrik_23.dec.2017

Grad Sarajevo je prije par mjeseci pokrenuo inicijativu da se vidi u u kojem je pravnom statusu stara bistrička stanica u cilju da se ista restaurira.

“Obratili smo se Vladi FBiH kao vlasniku Željeznica Federacije u čijoj je nadležnosti bila i bistrička stanica. Mi smo dobili pozitivnu saglasnost od Vlade FBiH, a kasnije i od Željeznica FBiH da krenemo u postupak procesa obnavljanja stare bistričke stanice, jer je ona u zadnjih par godina proglašena nacionalnim spomenikom”, rekao je za Index.ba Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Nakon toga čelnici Grada Sarajeva su ušli detaljno u sagledavanje imovinsko-pravnih odnosa u samom objektu.

“Vidjeli smo da su objekti unutar same bistričke stanice otkupljeni u većem dijelu i da ćemo morati iznaći rješenje za trajno zbrinjavanje tih vlasnika postojećih objekata u staroj bistričkoj stanici. Naravno, sama bistrička stanica nije dovoljno uslovna za život, mi smatramo i da bi trebali pitanje smještaja tih naših stanovnika koji žive u bistričkoj stanici trajno riješiti i da bi im na određeni način trebali pruštiti kvalitetniji život, a mi sam prostor prelijepe stare bistričke stanice renovirati i obnoviti”, rekao nam je Abdulah Skaka.

Firma Urbing koja radi restauriranje velelepnih objekata dala je osnovni koncept idejnog rješenja kako bi to mogli biti urađeno.

“U saradnji sa direktoricom Zavoda za zaštitu spomenika došli smo do originalnih snimaka i skica kada se radila bistrička stanica, tako da smo mi u ovom trenutku u fazi rješavanja imovinsko – pravnih odnosa i pokušaja traženja najboljih alternativa za smještanje stanovnika bistričke stanice , odnosno za one koji imaju stanove da pokušamo otkupiti te stanove u iznalaženju sredstava”, rekao je Skaka.

Općina je potpisala ugovor sa načelnikom Beča, a u renoviranju i restauraciji bistričke stanice imaju podršku i od Zavoda za izgradnju KS.

“Imamo podršku od mnogih, ali ipak prednjači načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić, koji nam je ponudio već mogućnost da on iznađe dva stana za zbrinjavanje porodica koje se trenutno nalaze u staroj bistričkoj stanici. U fokusu nam je obnova bistričke stanice, ali svakako i da trenutno korisnici bistričke stanice budu obeštećeni na pravi način”, kazao je Skaka.

Trenutno se o ciframa ne može govoriti, obzirom da se još uvijek pregovara oko namjene samog objekta.

Početkom augusta 1978.godine, ispraćen je u suzama Bistričana posljedni put Ćiro sa ove stanice. Zgrada željezničke stanice Bistrik izgrađena je nakon što su austrougarske vlasti 1882. godine željeznicom uvezale Sarajevo sa Slavonskim Brodom i Budimpeštom. Tada se stvorila potreba da se sa Sarajevom povežu i istočni dijelovi BiH, gdje su, uz granicu sa Srbijom, bili stacionirani vojni garnizoni.

Izgrađena od cigle iz obližnje ciglane Augusta Brauna, ova je dvospratna građevina pod visokim kosim krovom sadržavala kancelarije za šefa stanice i željezničko osoblje te biletarnicu i čekaonicu i prizemlju. Kako je slijedila monarhijski šablon, nije bila arhitektonski vezana za postojeće stilove kako bi bila uklopiva podjednako u gradsku, planinsku i šumsku zonu.

Pored stanice se nalazio i mali objekat gdje su lokomotive Ćire podmazivane i snabdijevane vodom. Napravljena na najvišoj tački Bistrik, i danas predstavlja najimpozantniji objekat na tom prostoru, a u njenoj neposrednoj blizini nalazio se i prvi od ukupno 126 tunela na toj trasi – tunel Brdo – džamija. Bistrička stanica je u svojim posljednjim godinama stekla svjetsku prepoznatljivost, jer su se pored nje snimali kadrovi filma “Valter brani Sarajevo”.

Građani Sarajeva, ali i brojni turisti koji svake godine u sve većem broju dolaze u naš grad uskoro će moće uživati u obnovljenoj bistričkoj stanici.

(Index.ba)