LoginRegister
Home » News Archive » Project News » U planu rekonstrukcija Zemaljskog muzeja BiH
A+ R A-
25-01-2018

U planu rekonstrukcija Zemaljskog muzeja BiH

Rate this item
(4 votes)

zemaljski muzej_bih_unutrasnjost_sa-c.net

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, kako prenosi Fena, koji ove godine obilježava 130 godina postojanja, danas su posjetili ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc i direktor TIKA-e Faruk Alimci.

Cilj posjete jeste, kako je medijima rekao Osmanović, da se na licu mjesta vidi kako se TIKA može uključiti u rekonstrukciju muzeja.

Osmanović je podsjetio da će iz Fonda američkih ambasadora biti izvedena rekonstrukcija krova Muzeja, a očekivanja su da će TIKA pomoći rekonstrukciju stolarije.

"Muzej i sama infrastruktura zahtijevaju ulaganja koja sam muzej ne može "pokriti". Ministarstvo civilnih poslova fokusirano je da se uposlenicima Muzeja isplate plaće koje su u velikom zaostatku" - rekao je Osmanović.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc istakao je da je Zemaljski muzej od izuzetnog značaja za BiH.

"Svugdje u svijetu ovako bogati i značajni muzeji služe ne samo da se na najbolji način pohrani ono što čini istoriju i kulturu, već su i za mlade pravi izvori informacija" - rekao je turski ambasador.

On je istakao da će Turska putem svoje agencije za saradnju TIKA-e dati podršku Muzeju i očuvanju bh. kulturno historijskog blaga.

Također će jedan stručnjak iz Zemaljskog muzeja biti na obučavanju u institucijama srodnog tipa u Turskoj.

Direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić, govoreći o radu Muzeja, naveo je da treba puno uraditi na infrastrukturi, kako bi se ponovno uvele stalne postavke muzeja te zaposliti mlade ljude na mjesta koja su upražnjena.

Tu je i pitanje dugovanja zaposlenima kojima se duguje isplata plaća za dvije godine.

Također je potrebno uraditi i rekonstrukciju zgrade za koju, prema procjenama Federalnog zavoda za zaštitu spomenika, treba oko devet miliona KM samo za osnovne građevinske radove.

"Radimo fazu po fazu i idemo ka tome da muzej može dočekati još 130 godina" - rekao je Sijarić.

(Oslobođenje)