LoginRegister
Home » News Archive » Project News » U planu izgradnja osnovne skole na Stupu
A+ R A-
04-02-2018

U planu izgradnja osnovne skole na Stupu

Rate this item
(8 votes)

tibra pacifik_stup

Ministarstvo za obrazovanje KS-a podržat će višegodišnju potrebu građana mjesne zajednice Stup II iz općine Ilidža za izgradnju objekta i osnivanje nove osnovne škole.

Regulacionim planom Stup Nukleus predviđena je lokacija za školu u Dobrinjskoj ulici, prekoputa objekta MZ Stup II.

Opravdanost

Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti izgradnje i osnivanja nove osnovne škole postoji već 13 godina i on je ranije dostavljen resornom ministarstvu.

"Stanovnici ovog MZ-a su nam se nedavno obratili Ministarstvu te pomenuti elaborat dopunili sa još tri činjenice koje idu u prilog gradnji ove škole. Između ostalog, u njemu se navodi da je od vremena izrade pomenutog elaborata pa do danas došlo do značajnih promjena u ovom MZ-u u pogledu povećanja broja školske djece zbog povratka prijeratnih stanovnika, izgradnje novih stambenih jedinica posebno naselja Tibra 1 i Tibra 2 sa više stotina stambenih jedinica, te buduće planirane intenzivne stambene gradnje sa očekivanih 20.000 stanovnika. Naveli su i svoju trenutnu procjenu, prema kojoj preko 800 djece iz ovog MZ-a pohađa osnovne škole na Ilidži, Dobrinji, u Nedžarićima ili nekim drugim dijelovima Sarajeva. Pomenuli su i djecu s područja mjesnih zajednica Stup, Stupsko Brdo i druge kojima bi ova škola bila bliža i pogodnija za pohađanje od onih u koje sada idu".

Kapacitet

Podsjetili su i da je Zavod za planiranje razvoja KS-a ukazao kroz izmjenu i dopunu Regulacionog plana Stup Nukleus da je neophodno u ovom MZ-u planirati izgradnju škole kapaciteta 1.000 učenika u jednoj smjeni, kazao nam je Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje KS-a.

Ministarstvo je, kako su naveli, spremno podržati izgradnju, prije svega u stručnim pedagoškim aspektima, kao i kroz obezbjeđenje potrebnih sredstava i odgovarajuće projektne aktivnosti.

Neophodan preduslov za izgradnju su rješavanje imovinskopravnih odnosa, priprema projektne dokumentacije i provođenje procedure formiranja nove škole kao javne ustanove, a što je u nadležnosti Općine Ilidža.

(Oslobođenje)