LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Izdavanje urbanisticke saglasnosti za izgradnju objekta ''Austrijske kuce''
A+ R A-
08-02-2018

Izdavanje urbanisticke saglasnosti za izgradnju objekta ''Austrijske kuce''

Rate this item
(6 votes)

austrijska kuca_prvoplasirani_rad_3D

Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je pokrenula proceduru izdavanja urbanističke saglasnosti za izgradnju objekta „Austrijske kuće“ u parku kod Druge gimnazije.

Ovo je zajednički projekat Vlade Kantona Sarajevo i Općine Centar, koja je u svom ovogodišnjem budžetu za ovu namjenu obezbijedila 400.000 KM.

Kako je javnost upoznata, Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovni provela proceduru odabira idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja „Austrijske kuće“. Na objavljeni konkurs, koji je bio otvoren u periodu od 19. maja do 27. juna prošle godine, pristiglo je 26 radova koji su bili izloženi u galeriji Collegium Artisticum od 8. do 15. novembra 2017. godine.

Od pristiglih radova prvu nagradu u vrijednosti od 5.000 KM su osvojili arhitekte  Ilma i Zejd Kobilica, sa svojim idejnim rješenjem pod nazivom „Brick Line“. Drugo mjesto i nagradu u iznosu od 3.000 KM je osvojio rad autorice Ene Kukić pod nazivom „Küća“, dok su treću nagradu u iznosu od 2.000 KM podijelili radovi autorica Dine Haljeta i Ilme Begičević, odnosno Selme Tafro i Aide Koluder-Agić.

Nakon okončanja procedure izdavanja urbanističke saglasnosti biće pokrenuta procedura izdavanja dozvole za građenje kada će biti rješavani imovinsko-pravni odnosi, nakon čega slijedi početak izgradnje objekta „Austrijske kuće“ u kojoj je planirano da bude smješten Centar za zdravo odrastanje djece i Kuća nacionalnih manjina.

Kompletna površina parka je 2.500 metara kvadratnih, a 705 kvadrata iznosi površina razrušene Austrijske kuće izgrađene pred održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Općina Centar je u prošlogodišnjem budžetu za izradu projektne dokumentacije za potrebe novog objekta „Austrijske kuće“ obezbijedila 50.000 KM.

(sa-c.net)