LoginRegister
Home » News Archive » Project News » Odabrano idejno rjesenje za zenicku Vijecnicu i gradski trg
A+ R A-
08-02-2018

Odabrano idejno rjesenje za zenicku Vijecnicu i gradski trg

Rate this item
(3 votes)

vijecnica zenica_konkurs_prva_nagrada

Žiri za izbor najboljeg idejnog rješanja uređenja centralnog gradskog trga i gradske Vijećnice Zenice odabrao je pobjednike međunarodnog arhitektonsko-urbanističkog konkursa.

Prvu nagradu je osvojio rad grupe arhitekata iz Makedonije i Slovenije, u kojem su autorica Katarina Vidimce, te koautori Silvija Shaleva, Mirjana Lozanovska i Erik Jurišević.

Drugo mjesto zauzeo je arhitekta Adnan Pašić iz Sarajeva, trećeplasirani je rad tima "Multiplan Arhitekti" iz Ljubljane, četvrtoplasirani je  Vladimir Bojković iz Crne Gore, a peti je rad Vernesa Čauševića i "Projekt V Arhitektura".

Na ovaj međunarodni konkurs pristiglo je 31 idejno rješenje, a stručni žiri je u obrazloženju za prvonagrađeni rad istakao da je na uspješan način riješio makro i mikro urbanističku situaciju.

"Zgrada nije previsoka, ali predstavlja novi znak u prostoru koji dobro završava fizionomiju trga. Sve građevine su prepoznatljivog arhitektonskog jezika na tom području i ništa ne treba ulaziti u konkurenciju izgleda, ima neutralnu fasadu, a vertikalnom proporcijom govori o prisustvu gradske vijećnice", rečeno u obrazloženju prvonagrađenog rada.

Izabrani radovi biće nagrađani sa 20.000 KM za prvonagrađeni, drugoplasirani će biti nagrađen s 10.000 KM, trećeplasirani s 6.000 KM, a dva otkupljena rada sa po 2.000 KM.

(Fena)