LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Nastavak obnove Dobrinjske ulice: Prosirenje ceste
A+ R A-
26-11-2011

Nastavak obnove Dobrinjske ulice: Prosirenje ceste

Rate this item
(1 Vote)

dobrinjska ulica radovi

Obnova Dobrinjske ulice na Ilidži, gdje je od planiranih 2.100 metara kolovoza završeno oko 1.600 metara, ubrzo bi trebala biti nastavljena. Nedavno je odabran izvođač nastavka radova, a to je firma IN iz Sarajeva, čiji radnici već ove sedmice izlaze na teren. Riješen je i dio imovinskopravnih odnosa, ali je i dalje ostalo sporno najkritičnije mjesto na velikoj krivini, pošto vlasnik zemljišta ne želi da ga proda, saznajemo u općinskoj Službi za razvoj, investicije i komunalne poslove.

- Iako nije u cijelosti zatvorena finansijska konstrukcija, nastavit će se radovi, jer je firma IN izašla sa vrlo povoljnom ponudom od 85.000 KM. Općina trenutno ima na raspolaganju 100.000 KM, ali je već 60.000 isplaćeno za imovinskopravne odnose. Radovi će početi ove sedmice, a sredstva će biti obezbijeđena novim budžetom. Ovih dana smo izašli na teren i utvrdili šta treba učiniti da bi se saniralo stanje nastalo tokom čekanja. Riješili smo i imovinske odnose sa Katoličkim centrom u dužini od 70 metara i možemo početi skidanje ograde i formiranje pojasa za radove, mada nam ostaje neriješena najoštrija krivina u ulici, kazao je Husein Tursunović, koordinator projekta.

U Službi predviđaju da će u toku zimskog perioda moći da se urade zemljani radovi, ivičnjaci i betonska konstrukcija, čime će se stvoriti uslovi da se na proljeće ulica i asfaltira.

- Nastojat ćemo odraditi cijelu ulicu, bar zemljane radove tokom ove zime. Ako bude potrebno, napravit će se aneks ugovora, kako se radovi ne bi prekidali, jer su sredstva sa kojima raspolažemo za to nedovoljna. Ostalo je da se završi oko 400 metara ulice. Ne bude li dogovora oko spornih odnosa na mjestu krivine, ići ćemo sa sadašnjom širinom ceste, iako će onda ulica na tom dijelu ostati uska i bez pješačkih staza, naglasio je Tursunović.

Iz Općine Ilidža poručuju žiteljima Dobrinjske ulice da radovi nisu stali i da će ovih dana biti nastavljeni, jer su se morale završiti tenderske procedure, odabrati izvođač i riješiti bar djelimično imovinski odnosi. Od građana se očekuje puna saradnja, pošto je njima najviše u interesu da se ulica završi.

(Oslobodjenje)