LoginRegister
Home » News Archive » SA-C Team
A+ R A-
SA-C Team

SA-C Team

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

juzna longitudinala_15_aug_17_yt_scr_4Life

Radovi na gradnji kružnog toka kod pekare As u sklopu južne longitudinale nastavljeni su nakon pauze koja je trajala više od tri mjeseca. Naime, firma Euro-Asfalt, koja je zadužena za izvođenje radova, nije mogla vršiti gradnju s obzirom na to da je u međuvremenu pokrenuta procedura izmjene Glavnog i Izvedbenog projekta kako bi se izašlo ususret građanima Hrasnog Brda, koji su svojevremeno i protestovali, jer u glavnom projektu im nije bio ostavljen priključak na kružni tok.

Dozvola

Izgradnjom kružnog toka bez priključka, građani Hrasnog Brda bili bi prinuđeni na dosta veće kruženje kako bi izašli iz svog naselja.

Također, da bi radovi bili nastavljeni, bilo je potrebno da se Direkcija za puteve KS-a pobrine za izmjenu i dopunu građevinske dozvole.

Izvršni direktor Euro-Asfalta Enver Ajanović kazao nam je da je projektant izmijenio glavni projekt.

"Mi smo prije desetak dana dobili novi idejni i glavni projekt, i počeli smo sa radovima. Prema tom novom glavnom projektu, očito je da će biti probijen rok za završetak radova koji je bio kraj septembra ove godine. S obzirom na to da će u ovom poslu biti puno podzemnih radova, temelja i podzemnih pješačkih tunela, nažalost, dočekat će nas zimski period", kazao je Ajanović, dodavši da će ove sedmice početi izmještanje kontaktne mreže.

Hidroizolacija

Poručio je kako nastoje da do zime završe kompletnu AB konstrukciju.

"Pokušat ćemo završiti određeni dio radova kako bi se saobraćaj preko zime pustio da funkcioniše preko kružnog toka. U zimskom periodu se ne mogu raditi hidroizolacije betonskih površina, a samim tim kasnije i asfaltiranje, tako da je očito da se radovi neće završiti prije proljeća naredne godine. Prema našoj procjeni, sve bi trebalo biti završeno krajem aprila", pojasnio je Ajanović. Od početka radova, saobraćaj od pekare As prema Otoci je zatvoren.

(Oslobođenje/yt:4Life)


 

Banja Luka_

Banjaluka - Vlasti u Banjaluci će uskoro raspisati međunarodni javni poziv za izradu urbanističkog plana grada Banjaluke, nakon što je poništen prethodni tender.

Prema podacima nadležnog Odjeljenja za prostorno uređenje, procijenjena vrijednost nabavke iznosi 500.000 KM.

V.d. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević, ističe da su se odlučili da raspišu međunarodni tender kako bi dobili što snažniju konkurenciju u predstojećem nadmetanju projektantskih kuća.

On je ukazao da je prethodni tender, koji je proveden još prije tri godine, poništen poslije višegodišnjeg sudskog spora, kojeg je izazvala žalba jednog od ponuđača.

"Opredijelili smo se za međunarodni tender kako bi, u što većoj konkurenciji, izabrali najbolje rješenje i dobili najbolji mogući urbanistički plan", navodi Stanarević.

Kako je ukazao, izrada novog urbanističkog plana je od ogromne važnosti za grad jer bi trebao definisati izgled grada za buduće dvije decenije, koliko je, po zakonu, „rok trajanja“ ovog dokumenta.

Posljednji urbanistički plan gradske vlasti usvojile su još davne 1975. godine, a dokument je istekao uoči proteklog rata, 1990. godine.

(Nezavisne novine)


 

 

fasada franca_lehara_centar.ba

Sa smanjenjem vrućina stekli su se uslovi za početak radova na postavljanju termo fasade na objektu kolektivnog stanovanja u Ulici Franca Lehara 13 na Marijin Dvoru.

Radi se o projektu postavljanja termo fasada na objekte kolektivnog stanovanja kojeg zajednički finansiraju stanari i Općina Centar od čega su stanari uspjeli sakupiti 70.000 KM, dok je Općina Centar uzela učešće sa 30.000 KM.  Tim povodom su u ime Općine Centar, Osmo Babić, savjetnik načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, i Sanida Nalo-Žoljić iz Službe za stambene poslove Općine Centar obišli gradilište gdje se izvode radovi i tom prilikom su razgovarali o realizaciji ovog projekta sa predstavnicima upravitelja zgrade i izvođačem radova.

"Ovaj projekat je dobra prilika da se tokom njegove realizacije stanari ostalih objekata kolektivnog uvjere kakvu sve korist ostvaruju postavljanjem termo fasade, gdje osim povećanja energetske i ekološke efikasnosti također dobijamo lijepo uređenu fasadu. Radove, koji su započeli prije 15 dana, ukoliko dozvole vremenske prilike planiramo okončati prije zadanog roka od šest mjeseci. Stanari ove zgrade iz ulaza sa broja 9 i 11, su iskazali spremnost da također učestvuju u ovom projektu i stoga planiramo kandidovati obnovu njihove fasade za narednu godinu", objasnio je Ismet Hota, zamjenik direktora firme „Epismont“.

Babić je ovom prilikom kazao da Općina Centar planira i naredne godine u budžetu izdvojiti sredstva za ovaj projekat za što će Služba za stambene poslove raspisati javni poziv upraviteljima.

"Ovo je dobar primjer etažnih vlasnika kako treba čuvati vlastitu i društvenu imovinu. Na ovaj način smo pokazali da Općina Centar, kao lokalna zajednica, ima interes da pomaže ovakve projekte. Finansijsko učešće Općine Centar je nagrada građanima i spremni smo nastaviti sa ovakvim projektima utopljavanja objekata kolektivnog stanovanja na području općine Centar", kazao je Babić.

Početkom jula ove godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je sa predstavnicima upravitelja šest stambenih zgrada potpisao ugovore za početak projekta postavljanja termo fasada na objekte kolektivnog stanovanja. Općina Centar iz svog budžeta sufinansira dio radova, najviše do 50 posto od ukupne vrijednosti, dok ostatak sredstava moraju prikupiti stanari stambene zgrade kolektivnog stanovanja. Općina Centar je za ovu namjenu izdvojila 110.185 KM koje je, osim za pomenuti objekat u Franca Lehara 13, upraviteljima rasporedila na sljedeći način: „OKI upravitelj“ – Derebent 24-26 (14.756 KM), te Bolnička 50 (15.241 KM), „Sarajevostan“ - Branilaca Sarajeva  4 (17.321 KM), „Fidges upravitelj“ - Kaptol 28 (20.840 KM) i Kalemova 38 (12.600 KM).

(sa-c.net)


 

Zavrsena izgradnja vila u buducem rizortu u Tarcinu

Saturday, 19 August 2017 17:41 Published in Project News

tarcinforest resort_mgallery_by_sofitel_hotel_tarcin_18_aug_17

Izgradnja luksuznog rizorta MGallery by Sofitel u Tarčinu ide planiranom dinamikom. U toku su radovi na hotelu vrijednom 18 mil KM te na vanjskoj infrastrukturi, dok su vile već završene. Otvorenje rizorta očekuje se do kraja 2017. godine, saopćeno je iz MGallery by Sofitel. 

Rizort smješten na 85.000 m2 u prirodnoj oazi u Tarčinu kod Sarajeva, nudit će 55 hotelskih soba i devet vila sa baštama, otvoreni bar u borovoj šumi, igralište za djecu, ekskluzivni wellness & fitness centar sa bazenom, sadržaje za rekreaciju i sport na otvorenom, kao i konferencijske kapacitete namijenjene poslovnoj klijenteli. 

Anca Cristea, generalna menadžerica MGallery by Sofitel, kaže da će rizort biti unikatan, jer nudi kombinaciju luksuzne hotelske usluge prema najsavremenijim internacionalnim standardima najveće evropske grupacije hotela u Evropi, i zdravog, sadržajnog boravka u prirodi. 

"Naš rizort je prirodna oaza koja je tako osmišljena i locirana da može odgovoriti na najrazličitije potrebe naših budućih gostiju. S obzirom na blizinu prijestonice BiH, može biti destinacija za kratke i spontane odmore od stresne svakodnevnice u gradu te poslovne i korporativne skupove. Zavisno od preferencija i potreba, naši gosti će moći birati između smještaja u udobnoj hotelskoj sobi i komfornih, savremeno opremljenih vila. Rizort se nalazi u idiličnom, šumovitom predjelu i nudit će čitav niz zabavnih, rekreativnih i sportskih sadržaja na otvorenom te je idealan izbor i za duže porodične odmore tokom cijele godine, uključujući i zimovanje sa dnevnim izletima u popularne obližnje ski centre" - rekla je Cristea. 

Dodaje da je u toku okupljanje tima, te da predstoji edukacija osoblja i transfer znanja i standarda brenda MGallery by Sofitel. 

MGallery by Sofitel je jedan od luksuznih brendova najveće evropske grupacije AccorHotels, koja je sa svojih 20 hotelskih brendova, 240.000 uposlenih i više od 4.000 hotela zastupljena u 95 zemalja svijeta. Ovaj brend ulazi na tržište BiH posredstvom strateškog partnera i nosioca licence za sve Accor brendove u Istočnoj Evropi Orbis Hotel Group, a investiciju realizira Tarčin International Development Company d.o.o. Sarajevo. 

(eKapija.com)