LoginRegister
Home » Projects » Banja Luka » SA-C Team
A+ R A-
SA-C Team

SA-C Team

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

02 veneto_otoka_12.11.2017

U Bosni i Hercegovini je u trećem kvartalu ove gоdinе prodato 606 novih stanova, što je u оdnоsu nа treći kvartal prošle gоdinе više zа 27,8 posto, te za 4,1 posto više u оdnоsu nа prоsјеčаn brој prоdаtih nоvih stаnоvа lani.
 
Po podacima Agencije za statistiku BiH, u porastu je i površina prоdаtih nоvih stаnоvа koja je u trećem kvartalu ove gоdinе u оdnоsu nа treći kvartal 2016. veća zа 24,9 posto, a u оdnоsu na prоsјеčnu pоvršinu prоdаtih nоvih stаnоvа prošle godine veća zа 2,8 posto.

Inače, prosječna cijena prodatih novih stanova u trećem kvartalu ove godine bila je 1.628 KM, što je u poređenju s prоsјеčnom ciјеnom u 2016. više za 4,3 posto, a u оdnоsu nа treći kvartal prošle godine povećanje za 11,3 posto.

U devet mjeseci ove godine je završeno 1.450 novih stanova, što predstavlja nominalni rast za 7,2 posto u odnosu na isti period 2016. Broj nezavršenih stanova na kraju trećeg kvartala ove godine je 3.077, što predstavlja rast za 3,4 posto u odnosu na isti period lani.
(Fena)

koridor 5C_dionica_svilaj_odzak_autocste_fbih_nov_17

JP Autoceste Federacije BiH objavile su informacije o radovima na dionici autoceste Svilaj-Odžak, najsjevernijeg dijela Koridora 5C u Bosni i Hercegovine, navodeći u snimku da se radovi privode kraju iskorištavanjem povoljnih vremenskih prilika.
 
Početak dionice se nalazi odmah kod međudržavnog mosta Svilaj kojim se premoštava rijeka Sava, a završava se na petlji Odžak na sjeveru istoimenog grada. Most preko rijeke Save ujedno je i spojno mjesto između autoceste koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Ukupna dužina dionice iznosi približno 10,4 kilometra, a na njoj je smješteno nekoliko značajnih objekata. Na samom početku dionice je predviđena izgradnja graničnog prijelaza Svilaj, koja je u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje.

Pored graničnog prijelaza na dionici je planirana izgradnja dvostranog odmorišta, dvije petlje, čeonog naplatnog mjesta te nekoliko manjih mostovskih konstrukcija i pristupnih puteva.

Predstavnik investitora za izgradnju autoceste Svilaj-Odžak Danijel Ivanković kazao je da se radovi na toj dionici privode kraju.

"U ovom momentu se iskorištavaju povoljne vremenske prilike za gradnju asfalta, kao i opremu. Po završetku ovih radova obavit će se tehnički pregled građevine", kazao je Ivanković.

Istakao je da se, kada je riječ o izgradnji mosta Svilaj, aktivnosti u ovom momentu obavljaju u radionicama gdje se proizvode čelični elementi rasponske konstrukcije.

"Prvi elementi će se dopremiti na gradilište početkom iduće godine, nakon čega će nastupiti prva montaža", kazao je Ivanković u snimku koji je objavilo Javno preduzeće Autoceste.

(Klix.ba)


bihac aerodrom_golubici01

Javno preduzeće Aerodrom Bihać raspisalo je konkurs za izradu idejnog rješenja aerodroma Golubić.

Rok za dostavu konkursnih radova je 30. novembar. Javno otvaranje ponuda biće obavljeno 18. decembra 2017. godine.

Ukoliko do utvrđenog roka za predaju radova budu dostavljena najmanje tri kvalifikovana konkursna rada koji ispunjavaju uslove konkursa, komisija će pristupiti njihovom ocjenjivanju. Odlukom Komisije dodijeliće se prva nagrada u iznosu od 3.000 KM, druga od 2.000 KM i treća od 1.000 KM.

Aerodrom Golubić sada koristi aero-klub za sportske manifestacije, a radi se o površini od 200.000 m2. Sletna pista je duga 1.200 metara.

Kako je eKapija ranije pisala, Grad Bihać je 2015. godine uradio projekat koji predviđa izgradnju tornjeva i proširenje piste sa sadašnjih 1.200 na 2.000 metara, kako bi slijetali i transportni avioni.

Cjelokupna investicija, kako je procijenila Gradska uprava, koštala bi 26 mil KM.

Nedavno je rečeno da bi se gradnja mogla finansirati kreditom Razvojne banke BiH.

(eKapija.com)


Pocela izgradnja Istocnog tranzita u Banjaluci

Wednesday, 22 November 2017 14:35 Published in Infrastructure News

Banja Luka_

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i v.d. JP Putevi RS Nenad Nešić ozvaničili su danas, 22. novembra, početak izgradnje dijela Istočnog tranzita, odnosno, nastavak Bulevara Desanke Maksimović ka Krfskoj ulici. Investori ovog projekta su preduzeće Putevi RS i Grad Banjaluka, a izvođač radova preduzeće MG Mind koje ima rok od 90 radnih dana za završetak posla, saopšteno je na zvaničnom gradskom sajtu.


Gradonačelnik Igor Radojičić je podsjetio da su radovi na spoju ove saobraćajnice zaustavljeni prije 30 godina.

"Istočni i Zapadni tranzit nekada su planirani kao obilaznice oko Banjaluke, ali danas su to praktično gradske saobraćajnice. Poslije izgradnje ove dionice, slijedi nam još dosta posla. Da se završi ova dionica iza stadiona FK Naprijed i da se preko Zelenog mosta spoji Istočni i Zapadni tranzit" - istakao je Radojičić.

On je naglasio da je toku izrada projekta novog Zelenog mosta, te da je plan da naredne godine počne njegova izgradnja.

"Tražićemo eksterna sredstva za početak izgradnje novog mosta, a takođe je u planu gradnja kružnog toka kod Policijske uprave, tako da bi time bio ubrzan saobraćaj u ovom dijelu grada" - rekao je Radojičić.

V.d. direktora preduzeća Putevi RS Nenad Nešić kazao je da je trasa dionice Istočnog tranzita, dužine oko 440 metara, planirana sa dvije kolovozne trake pojedinačne širine 3,5 metra za svaki smjer vožnje, odnosno, ukupne širine 14 metara.

"Vrijednost radova na ovom projektu je 805.000 KM. Kada se završi i kružna raskrsnica kod Rebrovačkog mosta, dobićemo sigurniji i brži saobraćaj u ovom dijelu grada" - zaključio je Nešić.

Projektnom dokumentacijom predviđeno da se na ovom dijelu izgrade obostrane biciklističke staze širine 2,25 m, kao i obostrane pješačke staze širine dva metra, te obostrani zaštitni zeleni pojas širine tri metra. Takođe, biće zasađeno 115 komada sadnica javorolisnog platana na bočnim zelenim pojasima.

(eKapija.com)