LoginRegister
Home » Projects » Bihac » SA-C Team
A+ R A-
SA-C Team

SA-C Team

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

tramvaj sarajevo_Rob_HogeslagIako je načelnik općine Ilidža Senaid Memić krajem prošle godine razglasio na sva zvona gradnju tramvajske pruge prema Hrasnici, istaknuvši da će biti u funkciji u septembru, kako stvari stoje, teško da će od te priče išta biti. Do septembra je ostalo svega pet mjeseci, radovi nisu ni počeli, a ne postoji ni glavni projekt.

Prema riječima ministra saobraćaja Muje Fiše, još nema ništa novo kada je riječ o ovom projektu, koji bi trebao koštati oko 15 miliona KM.

"Mi smo spremni. Kada bude spremna Općina Ilidža i kada se steknu uvjeti, krenut ćemo u realizaciju. To ne može završiti ni sam načelnik ni sam ministar jer se radi o velikom projektu. Načelnik Memić preuzeo je na sebe da napravi glavni projekt, a mi smo spremni investirati u to." - rekao je Fišo.

Ističe da je projektni zadatak napravljen i za rekonstrukciju tramvajske pruge od Marindvora do S krivine te da je u planu da se uradi i glavni projekt od S krivine do Ilidže.

Kontaktirali smo i Općinu Ilidžu da bismo saznali više informacija, gdje su nam kratko kazali da je resorno ministarstvo preuzelo obavezu da raspiše javni poziv za projekt.

(Avaz.ba)


autoput izgradnjaDobrobiti usvajanja državne strategije za transport, koja je usvojena prije nešto više od godinu dana, mogle bi se osjetiti već za nekoliko mjeseci, izjavio je za Dnevni avaz ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko.

"Mislim da ni 16 mjeseci nakon usvajanje ljudi nisu svjesni njenog značaja. Prvi benefit koji smo dobili bila je prilika da apliciramo za sredstava za naše projekte u okviru samita zemalja zapadnog Balkana u Trstu. Tu smo dobili pola milijarde KM, od čega je 96 miliona grant sredstava. Ta su sredstava za tri projekta na Koridoru 5C i revitalizaciju luke u Brčkom. Prije petnaestak dana u Londonu je potpisan novi ugovor u vrijednosti od 750 miliona eura za pet dionica na Koridoru 5C. I to su samo prvi beneflti" - ističe Jusko.

Potvrdio je da se radi o sredstvima od oko dvije milijarde KM do sada.

"Dvije milijarde KM za osam projekata na Koridoru 5C i revitalizaciju luke Brčko. Dakle, u roku od dvije godine mogli bismo imati otvorenih osam gradilišta, za koja imamo faktički spreman novac, i sve to je zahvaljujući usvajanju tog dokumenta. Da se to nije desilo, ovaj novac bio bi preusmjeren nekim drugim zemljama u regiji. Ne moramo biti previše stručni da zaključimo koliko je to novih radnih mjesta za naše građane, koliko će posla imati naše domaće firme... Zbog svega toga, drago mi je da će moj mandat obilježiti usvajanje ove strategije" - kaže Jusko.

Upitan kada bi mogli krenuti prvi projekti u realizaciju od tog novca, najavio je da će sredstva od Transportne zajednice moguće biti aktivna već za nekoliko mjeseci.

"Ovih 750 miliona eura iz Londona zavisit će od entiteta, jer su međunarodni tenden direktno u njihovoj nadležnosti. Odgovornost je sada na njima. Kada sam tek došao, entitetski nivoi žalili su se da ne mogu ništa učinit bez strategije. Evo, sad je imaju i otvoreni su svi finansijski kanali. Dakle, sad je na njih red, da konačno potrošimo taj novac" - rekao je, između ostalog, Jusko za Avaz.

(Fena)


zicara trebevic_23-mar.2018_foto_anadolijaAbdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, danas je organizovao druženje s novinarima na kojem je najavio da će 6. aprila ove godine na Dan Grada Sarajeva ponovo u funkciju biti puštena Trebevićka žičara. Tim povodom i grupa sarajevskih umjetnika snimila je pjesmu "Trebević ponovo silazi u grad", čiji je spot danas promovisan u Vijećnici.

"Imamo hit pjesmu koja je reprezentativna. Moram priznati da sam pun emocija. Jako dugo radimo na obnovi žičare. Biće ponovo otvoren simbol koji je uništen u ratu. Naravno, obećanje koje smo dali da ćemo u funkciju staviti žičaru 6. aprila 2018. godine ćemo ispuniti i vjerujem da svi s nestrpljenjem čekamo taj dan. U fokusu proslave Dana Sarajeva je Trebevićka žičara, koju gledamo iz tri apsketa. Prvi je infrastrukturni, jer to je jedna od najvećih investicija koju Grad Sarajevo realizuje. Drugi je taj turistički, privredni, ekonomski. Stavljanjem u funkciju žičare poboljšaćemo ponudu u gradu i vjerujem da će je turisti koristiti. I treći, najznačajniji aspekt, je taj emotivni, veza Sarajlija sa Trebevićem i žičarom, sa tom pozitivnom energijom koju bi trebao probuditi trenutak otvorenja", naglasio je Skaka.

Gradonačelnik je dodao da je Sarajevo uz dva uspješna dočeka Nove godine, 2017. i 2018, grad imao puno velikih događaja.

"Vjerujem da ćemo tako nastaviti i vratiti pozitivnu energiju Sarajevu", istakao je Skaka.

Pjevačica Ismeta Dervoz je zajedno sa Jasnom Gospić, Zdravkom Čolićem i Harijem Varešanovićem otpjevala pjesmu "Trebević ponovo silazi u grad", za koju je stihove napisao Zlatan Fazlić Fazla, a producirao je Nikša Bratoš.

"Željeli smo otpjevati pjesmu koja je sjećanje na naša djetinjstva i mladost i poslati poruku", rekla je Dervoz.

Ona je predstavila i program proslave Dana Grada Sarajeva, koji će biti izuzetno bogat, uz centralni događaj otvorenja Trebevićke žičare.

"Proslava Dana grada ove godine biće poseban dan u kojem ćemo pokazati da među nama ima puno onih koji Sarajevo vole i osjećaju kao svoj grad, koji ga doživljavaju kao prijatelja kojem treba pomoći i kojeg treba paziti", rekla je Dervoz.

Povodom Dana Grada Sarajeva 6. aprila ove godine biće otvorena izložba "Uspinjača", posvećena Trebevičkoj žičari. Autori izložbe su kustosi Muzeja Sarajeva. Izložba će biti otvorena 5. aprila u Vijećnici. Dan kasnije u centru pažnje biće otvorenje obnovljene Trebevićke žičare u 11 sati. Nešto kasnije na Baščaršiji biće otvorena izložba "Uspomene" na kojoj će biti predstavljene slike čiji su autori građani Sarajeva.

Trebevićka žičara u glavnom gradu BiH s radom je počela 1959. godine. Povezivala je Bistrik na 583 metra nadmorske visine sa Vidikovcem, smještenim na 1.160 metara na Trebeviću, a projektovali su je i sagradili Česi.

S dužinom od 2.100 metara, Trebevićka žičara u to vrijeme bila je najveća u regionu. Svečanim ruhom žičara je posebno zasjala 1984. godine kada je Sarajevo bio domaćin Zimskih olimpijskih igara. Žičara je potpuno uništena tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

Ideja o ponovnoj izgradnji Trebevićke žičare dugo godina poslije rata bila je nerealizovana zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa između Grada Sarajeva i vlasnika žičare Javnog komunalnog preduzeća GRAS koje je prošle godine dalo saglasnost da Gradska uprava preuzme brigu o žičari.

U pogonu žičare biće 33 kabine, svaka sa po deset mjesta, kapaciteta 1.200 putnika na sat. Umjesto nekadašnjih 12 minuta, novom žičarom će se stizati na Trebević za sedam minuta i 15 sekundi.

(Anadolija)


biciklisticka staza_novi_grad_debljina_asfaltaIspitivanje debljine asfalta na biciklističkoj stazi na području općine Novi Grad Sarajevo, kako je i najavljeno, izvršeno je u utorak, 20. marta, na 15 lokacija od Nedžarića do Otoke.

Rezultati analize koja je rađena metodom slučajnog odabira, po zahtjevu Komisije za tehnički pregled, pokazali su da su medijski navodi da je biciklistička staza tanja za dva centimetra netačni.

Dakle, kako je utvrđeno ispitivanjem, a što je potvrđeno laboratorijskim nalazom, prosječna debljina asfaltnog sloja na biciklističkoj stazi od Nedžarića do Otoke je 6,75 centimetara, što je za 2,5 milimetara manje u odnosu na projektovanu.

Ispitivanja, odnosno kerovanje staze rađeno je u prisustvu predstavnika sufinansijera projekta Gradske uprave Sarajeva i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, Zavoda za izgradnju KS-a, koji je vršio nadzor nad izvođenjem radova, Komisije za tehnički pregled izvedenih radova, izvođača radova firme KJKP Rad i medija.

Dodatnim ispitivanjem otklonjene su sve sumnje na neregularnosti u izvođenju radova na biciklističkoj stazi. Rečeno je da u zavisnosti od nabijenosti podloge i stabilnosti tla, prilikom valjanja i ravnanja asfaltne površine može doći do određenih odstupanja, te je veoma teško postići idealnu debljinu na cijeloj dužini staze, ali da su ispitivanja pokazala, van svake sumnje, da nije bilo nikakve namjere da se štedi na asfaltu ili podlozi.

Također je rečeno da je razlika od 2,5 milimetra u granicama tolerancije za ugrađeni asfalt po smjernicama za projektovanje, građenje, održavanje puteva i ugovornim dokumentima.

Predstavnici Komisije za tehnički pregled radova iznjeli su primjedbu na horizontalnu signalizaciju, međutim, obzirom da se prema Zakonu o cestama FBiH obnavljanje horizontalne signalizacije vrši najmanje jednom godišnje, te da su radovi završeni prije dvije godine, zaključeno je da je oštećenje boje minimalno, uzimajući u obzir činjenicu da je staza bila izložena kako grtalicama, posipnom materijalu, tako i atmosferskim prilikama i samoj upotrebi.

Dogovoreno je da se u narednom periodu uradi projekt izvedenog stanja, nakon čega će Komisija za tehnički pregled radova završiti proceduru tehničkog prijema.

Napominjemo da je projekt biciklističke staze trebao proći kroz sve općine, ali nakon više od godine dana usaglašavanja, Gradska uprava Sarajeva ipak nije uspjela dobiti dozvolu za gradnju biciklističke staze na teritoriji općine Novo Sarajevo, te se krenulo u proceduru tehničkog prijema dijela biciklističke staze koji prolazi kroz općinu Novi Grad Sarajevo.

(sa-c.net)