LoginRegister
Home » Projects » Infrastructure Projects » Tunel Vijenac / 1. Mart
A+ R A-
05-06-2014

Tunel Vijenac / 1. Mart

Rate this item
(39 votes)

tunel vijenac_sa-c.net_MAP tunel vijenac_sa-c.net_DETAILS_2UK

PROJECT DESCRIPTION:

Soon...

 


 

BA

OPIS PROJEKTA:

Tunel Vijenac je do sada najveci infrastrukturni objekat u Bosni i Hercegovini. Ukupna dužina tunela je veća od 2.900 m, zavisno od cijevi, dok dužina obje tunelske cijevi iznosi 5680m. Vrijednost projekta je procijenjena na 62 miliona eura. S obzirom da je tunel Vijenac dio pan-evropskog koridora Vc, i standardi po kojima se tunel radi su u skladu sa evropskim normama, tj. u potpunosti se poštuje evropska direktiva o sigurnosti u tunelima. 

Na svakih 250 m se nalazi veza između dvije tunelske cijevi, kao pješacka - evakuaciona veza, dok se na svakih 1.000 m nalaze prolazi (ukupno dva) za pristup vozilima. Tunel će biti opremljen svim sigurnosnim sistemima: promjenljivom signalizacijom, vatrodojavom, hidrantskom mrezom, radio vezom, video nadzorom, a upravljanje će se vršiti u elektronskom centru za održavanje i kontrolu prometa (COKP) na Drivuši.

Tunel Vijenac spada među pet najdužih tunela u bivšoj Jugoslaviji, i što je najvažnije, biće jedan od najsigurnijih. Tunel spaja dionicu autoputa na Koridoru Vc Kakanj - Bilješevo.

PHOTO UPDATE - 01.06.2014.

PHOTO UPDATE - 01. 03 .2013. (JP Autoceste FBiH)

PHOTO UPDATE - 18. 04. 2012.