LoginRegister
A+ R A-
SA-C Team

SA-C Team

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

ruralni turizam_foto_alterural_by_boris_trograncic

Udruženje Alterural, koje se bavi razvojem ruralnog turizma u BiH, u prošloj godini počelo je sa realizacijom projekta "Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije" koji će biti financiran iz sredstava EU.

Projekt će trajati tri godine, a prema riječima Borisa Trogrančića, komunikacijskog službenika udruženja Alterural, 2017. je bila prva godina u kojoj su radili projekt uz podršku sredstava Europske unije. 

''Glavni cilj projekta je razviti četiri ruralne turističke destinacije oko Sarajeva uključivanjem svih relevantnih interesnih grupa na ovom ruralnom području'', navodi Trogrančić za Akta.ba.

Ističe da oni u prošloj godinu, između ostaloga, radili i detaljnu turističku mapu Bjelašnice.

''Radi se o mapi koja sadrži ponude domaćih proizvoda na Bjelašnici i pokazuje ovu planinu kao unikatnu turističku destinaciju u smislu ruralnog turizma. Naime, na njoj turisti mogu vidjeti gdje mogu kupiti domaći sir, jesti domaću pitu i sl.",navodi on. 

Radili su studijske posjete parku prirode Tajanu i Sutjesci na koje su vodili predstavnike seoskih domaćinstava kako bi vidjeli kako se oni mogu osloniti na već brendiranu destinaciju kao što je Park prirode Sutjeska i na taj način kreirati svoju ponudu.

Od aktivnosti u prošloj godini navodi da su organizovali konferenciju koje je bila namijenjena za hotele na području Sarajeva gdje smo im pokušali pokazati kako bi oni mogli uvrstiti u svoju ponudu destiinacije ruralnog turizma i predstaviti ih svojim gostima. 

Što se tiče planova za 2018. navodi da planiraju uraditi bar još jednu detaljnu mapu ruralnog turizima samo još ne mogu sa sigurnošću tvrditi o kojoj općini će se raditi, a planiraju i dvije-tri studijske posjete.

Navodi da je novina u njijhovom radu bio projekt koji se odnosi na podršku za socijalne slučajeve u ruralnim područjima. Radili su na području općina Fojnica i Kreševo gdje su 25 obitelji pomogli sa određenim materijalnim sredstvima za rekonstrukciju krovova, kuća što će poboljšati uvjete u kojima živi ove obitelji.  

U ovoj godini planiraju nastaviti ove aktivnosti, samo na području druge općine.

(Akta.ba/foto: Boris Trogrančić)


crkva sv_mitre_ravno_nacionalni_spomenik

Crkva sv. Mitre sa starim grobovima u Ravnom proglašena je nacionalnim spomenikom BiH na sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika koja je održana u ponedjeljak.

Odluku su donijeli predsjedavajući komisije Radoje Vidović i članovi prof. dr. Amir Pašić i Goran Milojević.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune Odluke o proglašenju kulturnog pejzaža – memorijalni kompleks Muzej "25. Maj" u Drvaru nacionalnim spomenikom BiH. Izmjene i dopune odluke odnose se na uvrštenje mjesta i ostataka Spomenika žrtvama fašizma.

Pored toga, članovi Komisije donijeli su i odluke kojima se utvrđuje da Turbe Sefer-paše Alikadića sa mezarjem u selu Kamenica (zaseok Odžak, općina Ilijaš), Lokalitet Vile Božić u Gradu Banja Luka i Javna česma Careve vode na Palama ne ispunjavaju kriterije za proglašenje dobara nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Komisija je odlučila i da pokrene postupak izmjena i dopuna odluka za kulturni pejzaž Spomen park žrtava fašističkog terora Garavice u Bihaću, graditeljsku cjelinu "Memorijalni kompleks Šušnjar" u Sanskom Mostu, mjesto i ostatke graditeljske cjeline "Sinan-begove džamije" u Čajniču; i historijsku građevinu "Vila Emericha Pascola" u Banjoj Luci.

Sjednici Komisije prisustvovali i zamjenik ambasadora Republike Turske u BiH, predstavnica ambasade Francuske i predstavnica Ureda Visokog predstavnika u BiH.

(Klix.ba)


studentski dom_islamskog_fakulteta

U naredna tri mjeseca trebala bi biti završena gradnja studentskog doma Fakulteta islamskih nauka, koji se nalazi na lokalitetu Vrbanjuša u općini Stari Grad. Radovi su počeli 2016. godine, a svečano otvorenje, prema najavama, bit će u maju.  

Kako su nam kazali iz Vakufske direkcije, koja prati gradnju objekta, svi su radovi u završnoj fazi.

"Studentski dom na pet etaža raspolagat će prostorom od 4.745 kvadrata. Imat će 202 ležaja, raspoređenih u 59 dvokrevetnih, trokrevetnih i četverokrevetnih soba. Prema projektu, u prizemlju će se nalaziti kuhinja, restoran, mesdžid, kafeterija i studentski klub. U suterenu će se nalaziti prostor za skladištenje namirnica, zatim vešeraj te prostor za rekreiranje studenata" - kazali su iz Direkcije.

Također, iz Direkcije su pojasnili da će o početku rada doma odlučiti Rijaset Islamske zajednice. Oni se nadaju da će to biti u septembru, odnosno početkom nove akademske godine.

Gradnja doma koštat će 7 miliona KM.

(Avaz.ba)


Sarajevo: Hoce li zicara biti spremna na vrijeme

Tuesday, 23 January 2018 12:20 Published in Project News

03 trebevicka_zicara_polazna_stanica_23.dec.2017

Manje od 11 sedmica do 6. aprila, rođendana Sarajeva. U kojoj su fazi radovi na Trebevićkoj žičari, provjerili smo na terenu.

Stubovi na svom mjestu, svih 10. Radovi u toku. Montira se uže na kojem će se kretati gondole.

"Sama montaža užeta predstavlja finale montaže mehaničkih dijelova. Iza toga će se već montirati prvih par gondola koje će služiti testne gondole. Tako da, već krajem ove sedmice bismo trebali imati na trasi žičare neke gondole koje će ići uzbrdo i nizbrdo, u smislu prvih testiranja kompletne instalacije. Svaka od ovih gondola će pri finalnom testiranju biti opterećena težinom od 880 kg i tek nakon tih testiranja će moći bilo koje lice da se vozi gondolom", ističe Adnan Selmanović, mašinski inžinjer na izgradnji Trebevićke žičare.

Pojašnjeno nam je da će do kraja ove sedmice biti finalizirana montaža užeta. Žičara će, podsjetimo, imati 33 gondole, koje će moći prevoziti po 10 putnika, a na sat će moći prevoziti 1.200 putnika, koji će do dolazne stanice stići za nešto više od 7 minuta.

Cijene još nisu poznate. Rečeno nam je samo da će biti prihvatljive za građane. A kao što se još ne znaju cijene, ne zna se ni ko će zakupiti objekte na stanicama.

Ovdje će biti ugostiteljski objekat, trgovina, dvije suvenirnice i još dva prostora. Javni poziv za iskazivanje interesa za zakup, objavilo je prošle sedmice javno predzeće "Sarajevo", zaduženo za obnovu žičare.

Ako se građani ove godine provozaju žičarom, bit će to nakon četvrt vijeka. Bit će mnogo onih koji će to doživjeti prvi put, ali i onih koji će se sa nostalgijom prisjetiti vožnji Trebevičkom žičarom iz zlatnog doba predratnog Sarajeva.

(Izvor: N1)