LoginRegister
A+ R A-
SA-C Team

SA-C Team

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

vodovod ilustracija

Vlada Kantona Sarajevo i KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo namjeravaju da iskoriste novac iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekat smanjenja gubitaka vode, kao i eliminisanje rezova u snabdijevanju vode u Sarajevu.

Za predloženi projekat, koji je procijenjen na 30 mil EUR, biće potrebna nabavka sljedećih dobara, radova i usluga:

- rekonstrukcija pumpne stanice, uključujući opremu za napajanje, hlorisanje i kontrolu
- rekonstrukcija vodovodnih cijevi
- zamjena starih vodovoda u odabranim dijelovima distributivne mreže
- ugradnja brojila
- dizajn i usluge stručnog nadzora

Raspisivanje tendera za gore navedene radove trebalo bi da bude u drugom kvartalu 2017. godine.

(eKapija.com)


spomenik veteranima_odreda_policije_bosnaNačelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić uručio je urbanističku saglasnost za izgradnju spomenika veteranima Odreda policije Bosna generalnom sekretaru Udruženja Željku Paniću.

Spomenik će se nalaziti u parku pored Druge gimnazije, odnosno preko puta bivše Američke ambasade. Odluku o podizanju spomenika na inicijativu pomenutog Udruženja, donijelo je Gradsko vijeće Grada Sarajeva, dok je lokaciju za izgradnju ovog spomenika osigurala Općina Centar. Idejno rješenje za spomenik bosanskim specijalcima uradio je poznati konceptualni umjetnik Nebojša Šerić Šoba. Prema njegovom idejnom prijedlogu, grupa bosanskohercegovačkih specijalaca nalazit će se na uništenom neprijateljskom tenku i proslavljati pobjedu.

Panić se zahvalio načelniku Ajnadžiću i Općini Centar na višegodišnjoj podršci.

"Općina Centar ima sluha i zna šta su borci učinili tokom proteklog rata. Odred policije „Bosna“ imao je 1.350 pripadnika, od kojih je 81 nažalost izgubio život, a nekoliko stotina ih je ranjeno. Očekivali smo da ćemo dobiti saglasnost, ali ipak je drugačije kada papir imamo u ruci", istakao je Panić.

Muhamed Gafić, vođa tima za izgradnju spomenika također je izrazio zahvalnost načelniku Ajnadžiću na svemu što je u proteklom periodu učinio kako bi realizacija ovog projekta započela u što skorije vrijeme.

"Mi smo do sada dobivali podršku i od onih od kojih je nismo očekivali, ali podrška Općine Centar, odnosno načelnika Općine u kojoj će se nalaziti spomenik, zaista nam mnogo znači", kazao je Gafić.

Ajnadžić je naglasio da su specijalci zbog svoje iskazane hrabrosti zaslužili dobiti spomenik koji će podsjećati na značajnu ulogu u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

"Izuzetno sam obradovan što smo kao lokalna zajednica mogli dati svoj doprinos ovom izuzetno značajnom projektu. U narednom periodu planiramo uređenje kompletne Alipašine ulice, kako bi ona postala jedna od najreprezentativnijih ulica u užem gradskom jezgru", dodao je Ajnadžić.

(sa-c.net)


kosevsko brdo_lokacija_sportska_dvoranacentar.baSportsko-rekreativni centar, za čiju investiciju je zainteresovan naš proslavljeni košarkaš Jusuf Nurkić, biće izgrađen na Koševskom brdu, na uglu ulica Antuna Hangija i Maria Mikulića.

Tim povodom je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić sa saradnicima posjetio lokaciju na kojoj je planirana izgradnja sportske dvorane sa pratećim sadržajima. Načelnik Ajnadžić uručio je pisani odgovor Općine Centar poznatom privredniku Nihadu Imamoviću, koji je ovlašten da zastupa Jusufa Nurkića.

U pismu stoji da se načelnik Ajnadžić, imajući u vidu sveukupni društveni značaj sporta koji pored takmičarskog ima važan vaspitni, zdravstveni, kulturni i socijalni karakter, zahvaljuje na inicijativi i daje punu podršku realizaciji prezentiranog projekta, što ima za krajnji cilj povećanje broja mladih koji se bave sportom, kao i podršku razvoju vrhunskog sporta.

Imamović je ovom prilikom pohvalio administraciju Općine Centar na veoma brzom i ekspresnom odgovoru na upućenu inicijativu za gradnju sportskog kompleksa.

"Nedugo nakon što je Nurkić izrazio želju da gradi savremeni sportski objekat na nekoj od lokacija u ovom gradu, predstavnici Općine Centar su mi u rekordnom vremenskom roku, kao prva jedinica lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo, ponudili pet mogućih lokacija za ovu namjenu, od čega je odabrana ova na Koševskom brdu kao najprihvatljivija. Prostorne mogućnosti ove lokacije su takve da je moguće uz planirani sportski kompleks graditi i objekte sa pratećim sadržajima", kazao je Imamović.

Regulacionim planom „Koševsko brdo“ stvoreni su planski preduvjeti da je na ovoj građevinskoj parceli, čiji je nosilac prava raspolaganja Općina Centar, površine 1.492 metra kvadratna, moguće graditi objekat u funkciji sporta i rekreacije površine od 2.650 metara kvadratnih sa minimalno 40 parking mjesta.

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom kazao da će Općina Centar Nurkiću ponuditi i zemljište za izgradnju objekta za potrebe smještaja talentovane djece koja dolaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine u planiranu košarkašku akademiju.

"U ovom slučaju imovinsko-pravne odnose moguće je realizovati na dva načina. Općina Centar može svoje zemljište da proda Jusufu Nurkiću za pomenutu namjenu, za što će biti raspisan javni poziv za javnu licitaciju ili da Općina Centar ustupi ovo zemljište za izgradnju sportsko-rekreativnog centra pod uslovom da ona ima vlasnički udio u objektu i da bude dio upravljačkih struktura budućeg centra", objasnio je Ajnadžić.

Načelnik Ajnadžić je posebno naglasio namjeru općinske uprave da gradi nove sportske, kulturne i druge sadržaje javnog karaktera od interesa za građane na područjima gdje postoji veliki interes stanovnika za takve sadržaje i u tom smislu Ajnadžić planira disperziju u izgradnji objekata ovakvog karaktera na svim dijelovima općine gdje za to postoje prostorne mogućnosti.

Današnjem obilasku su također prisustvovali i savjetnik načelnika za investicije Mustafa Resić i pomoćnik načelnika za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina Općine Centar Damir Konjičanin.

(sa-c.net)


01 aerodrom_tuzla_3D

Međunarodni aerodrom Tuzla je raspisao tender kojim potražuje uslugu dugoročnog kreditnog zaduženja u iznosu od 2,5 mil KM za realizaciju projekta rekonstrukcije i dogradnje zgrade putničkog terminala.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi 500.000 KM.

Rok za prijem ponuda je 12. april 2017. godine.


(eKapija.com)