LoginRegister
A+ R A-
xYz

xYz

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

bascarsija by_omar_tursicNakon otvaranja tenderskih ponuda, sutra će biti poznato ime firme koja će obnavljati Baščaršijski trg. Procjenjena vrijednost radova je skoro 1,1 milion maraka.

Prema riječima načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića, otvaranju ponuda prisustvovat će i zamjenik načelnika turske opštine Osman Gazi, koja će finansirati 50 posto projekta. Tender je raspisala Turska uprava za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA). Preostala sredstva izdvojit će Opština, a radovi bi ubrzo trebali početi.

''Ploče na trgu postavljene su posljednji put 1982., dvije godine prije Zimskih olimpijskih igara. Tada nisu mijenjane instalacije, koje su stare više od 70 godina. Planirano je postavljanje novih instalacija vode, plina, telefona, kanalizacije... Ploče će biti iste kao u Saračima i Bravadžiluku i neće biti klizave'', pojasnio je Hadžibajrić.

Procjena je da će radovi trajati tri mjeseca, a bit će podijeljeni u nekoliko faza kako bi se pješaci mogli neometano kretati. Realizacijom ovog projekta uža starogradska jezgra bit će potpuno obnovljena.

(Dnevni avaz/sa-c.net)


 

hotel zagreb_22.04.2014Razgradnja devastirane zgrade bivšeg hotela "Zagreb" u centralnom dijelu Sarajeva je završena, a počeo je i odvoz materijala. Rehabilitacija tog objekta bit će vršena u dvije faze, od kojih će svaka trajati po četiri mjeseca.

Ministarstvo prostornog uređenja FBiH je 29. oktobra 2013. izdalo odobrenje za rehabilitaciju objekta bivšeg hotela "Zagreb" u Sarajevu, a koji je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Tim odobrenjem su obuhvaćeni radovi koji podrazumijevaju razgradnju postojećih ostataka devastiranog objekta, uz deponovanje razgrađenog materijala radi ponovnog korištenja prilikom izgradnje i oblaganja vanjskih zidova novog objekta poslovne namjene.

Novi objekt će imati iste horizontalne i vertikalne gabarite kao postojeći, uz zadržavanje spratnosti, te istog rasporeda i ritma otvora na fasadi, uključujući i vraćanje postojeće fasadne plastike. 

Na projektovano rješenje pribavljeno je stručno mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika u kojem je navedeno da razgradnja i ponovna rekonstrukcija objekta, kroz primjenu savremene konstrukcije kako bi bila omogućena konstruktivna stabilnost, neće ugroziti ambijentalnu vrijednost postojećeg objekta, da projekt zadržava sve parametre starog objekta, te da projektovano rješenje može biti prihvaćeno s aspekta zaštite i očuvanja kulturno-historijske baštine.

Investitor je direktorica hrvatske kompanije "Mobis Elektronica" i vlasnica postojećeg objekta Dinka Pinezić, a izvođač radova sarajevska kompanija Neimari d.o.o.

U nastavku pogledajte današnje fotografije lokacije:

(sa-c.net)


 

Kina prepuna "fantomskih" gradova

Monday, 21 April 2014 23:35 Published in World Architecture

china-ghost-town2Procjenjuje se da u Kini ima preko 60 miliona stanova bez stanara u oko 200 "fantomskih" gradova u 12 različitih provincija. Kako prenosi kanadski list Pres, zvaničnih podataka o broju nenaseljenih stanova u kineskim "fantomskim" gradovima ili u potpuno praznim kvartovima udaljenim od centra grada - nema.

''Tokom krize 2008, kada je drastično opao izvoz, težište pažnje centralne kineske vlade je preusmjereno na razvoj unutrašnjosti zemlje'', objašnjavaju analitičari konsultantske kuće Stratfor Global Intelligence. 

''Kineska vlada je tada imala jedan jedini prioritet - uposliti radnike koji su otpušteni iz fabrika. Najbolji način za to je bilo investiranje u izgradnju stambenih zgrada u kojima niko nikada neće živjeti", tvrde Stratforovi analitičari. 

Tokom nekoliko kriznih godina, u Kini je izgrađeno na milione novih stanova u regijama u kojima se ne pamti takav intenzitet urbanizacije. U velikom broju slučajeva, ti novi gradovi zajedno sa pratećom infrastrukturom izgrađeni su zahvaljući bankarskom sistemu iz sjene, u kome kreditne manipulacije nisu nikakva rijetkost. 

Još jedna učestala tendencija prisutna je u poslednje vrijeme u Kini, a to je, kako piše kanadski list, izgradnja replika poznatih svjetskih gradova. Međutim, i oni su postali "gradovi duhova". 

Kineska vlada podržava izgradnju sve većeg broja gradova koji su urbanističke i arhitektonske replike globalno poznatih evropskih metropola, kao što su Pariz i London. Iako su atraktivni, zbog visokih cijena nekretnina i oni su postali "gradovi duhova". 

china-ghost-town1"Mali Pariz", sagrađen u Tianduchengu u provinciji Šangaj, samo je jedan u nizu kineskih "gradova duhova", koji otkrivaju ozbiljan problem "balona" nekretnina, budući da im je cijena za kratko vrijeme dosegla vrtoglave visine, a sada naglo pada sve niže. Populacija Tianduchenga broji dvije hiljade ljudi, mada bi grad mogao da primi i 100.000 stanovnika. Uzrok nenaseljenosti leži u tome što samo rijetki mogu da priušte stanovanje u ovom gradu-replici. Većinu francuskih apartmana sada naseljavaju radnici koji rade na izgradnji naselja. 

Pomama za gradnjom gradova-replika leži u pospješivanju bruto društvenog proizvoda i promociji pozitivnih aspekata života, a zvanični Pekinga ove gradove koriste u marketinške svrhe, navodi kanadski Pres. 

Sličnan projekat, vrijedan 940 miliona dolara, koji je finansirao jedan od lokalnih tajkuna, pojavio se i u kineskoj provinciji Guangdong. Tamo je sagrađena idealna replika Hallstatta, koji godišnje posjeti preko 80.000 turista. Meta arhitekata su bogati Kinezi sa rafiniranim, evropskim ukusom. 

Nedaleko od Pariza i Hallstatta nalazi se i "polovni" London. Ovaj grad otvoren je 2006, a replika je toliko vjerna da su neki vlasnici engleskih pabova tužili kineske graditelje za krađu intelektualne svojine. Centar grada podsjeća na historijski tematski park, sa kućama u stilu engleske dinastije Tudor, ulicama sa tipičnim engleskim nazivima, i crvenim telefonskim govornicama, karakterističnim za urbani pejsaž Londona. 

Iako je nekada potražnja za nekretninama u ovom gradu bila veća nego u pseudo-Parizu, kineski London je danas takođe "grad duhova". 

Kineski analitičari, međutim, ističu da treba imati na umu da u Kini trenutno tek 50 odsto populacije živi u gradovima, i da će ubrzani proces urbanizacije popuniti i ove za sada nenaseljene gradove "fantome".

(sa-c.net)


 

hotel nacional_sarajevoNekadašnji hotel Nacional u Starom Gradu propada već više od dvadeset godina. Ova zgrada nekada je bila dio Srednje ugostiteljsko-turističke škole i u njoj se odvijala praktična nastava.

Sada je to zapušten prostor, ruglo grada i okupljalište narkomana. Iako se mnogo godina priča o obnovi ovog hotela, pa je čak nuđeno i nekoliko prijedloga na koji način vratiti ovaj objekat u prvobitno stanje, na terenu se ništa nije promijenilo. 

U Srednjoj ugostiteljsko-turističkoj školi istakli su kako bi im jako puno značilo da se obnovi hotel, jer im nedostaje prostora za praktičnu nastavu.

''U jednom obnovljenom dijelu ovog hotela naši učenici obavljaju praktičnu nastavu, ali to nije dovoljno. Učenici dijelom rade u ovim kabinetima, a dio rade po ugostiteljskim objektima i hotelima. Školi nedostaje barem restoran, jer drugačije je kada učenici kuhaju i poslužuju goste, onda ta njihova praktična nastava ima više smisla i daleko se bolji rezultati ostvaruju. Sada nema gostiju, samo su tu kabineti'', kazala je Fatima Hodžić - Omerović, direktorica škole. 

U školi su svjesni da je novac kočnica za obnovu hotela, jer je teška ekonomska situacija u državi, ali se nadaju da će nekada i ovaj objekat doći na red za rekonstrukciju.

''Kanton Sarajevo odavno nema novca za obnovu, a prema elaboratu za obnovu hotela, koji je davno urađen, njegova rekonstrukcija bi koštala 4,5 miliona KM. Međutim, treba uzeti u obzir da je to bilo prije nekoliko godina i da bi taj iznos sada sigurno bio veći'', zaključila je Hodžić - Omerović.

(Oslobođenje/sa-c.net)