LoginRegister
Home » Projects » Approved » Univerzitetska biblioteka Univerziteta u Sarajevu
A+ R A-
17-07-2012

Univerzitetska biblioteka Univerziteta u Sarajevu

Rate this item
(22 votes)

univerzitetska biblioteka_univerziteta_u_sarajevu_sa-c.net_RENDER univerzitetska biblioteka_univerziteta_u_sarajevu_sa-c.net_DETAILS

UK

PROJECT DESCRIPTION:

Soon...

 


 

BA

OPIS PROJEKTA:

Projekat buduće Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Sarajevu zasniva se na Master planu Novog kampusa Univerziteta u Sarajevu iz 2001. godine. Lokacija kampusa je bivša kasarna formirana u periodu osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini koja se danas nalazi na rubu historijskog dijela grada Sarajeva iz austro-ugarskog perioda. Master planom Univerzitetska biblioteka je pozicionirana na glavnoj osi kampusa pored zgrade rektorata, čime dobiva značajan i istaknut položaj. Naručioc projekta je Univerzitet u Sarajevu.

 

Ljudi na planeti Zemlji žive u tri različita staništa: pustinji, moru i šumi, koji na osobit način oblikuju ljudska osjetila i karakter. Bosna i Hercegovina je zemlja šuma. Način na koji sunčeve zrake rasipaju svjetlost kroz krošnje stabala upotrebljena je funkcionalno i metaforički u arhitekturi Univerzitetske biblioteke. Biblioteka je oblikovana kombinovanjem 7 programskih elemenata: ulazna sekvenca, media i kongresnog centra sa 6 čitaonica biblioteke, koji u funkcionalnom i simboličkom smislu korespondiraju sa 7 kupola/nebesa koje se uzdižu iznad unutrašnjosti biblioteke. Drveće zasađeno po obimu biblioteke čini vizuelnu barijeru propuštajući disperznu svjetlost u njenu unutrašnjost. Biblioteka je na ovaj način definisana kao arhitektonski prostor i mjesto koje izrasta iz zemlje i prostire se prema okolnoj prirodi i nebu. Ovdje je znanje ključ spoznaje i samoostvarenja, putem kojeg ljudski duh stremi put nebeskog/božanskog svjetla znanja. Od zemlje do (7) Nebesa.

 

PROJECT VISUALISATIONS: