LoginRegister
Home » Projects » Under Constrution » Rehabilitacija tvrdjave Kastel
A+ R A-
07-04-2014

Rehabilitacija tvrdjave Kastel

Rate this item
(14 votes)

Tvrdjava Kastel_Banja_Luka_sa-c.net_RENDER Tvrdjava Kastel_Banja_Luka_sa-c.net_DETAILSUK

PROJECT DESCRIPTION:

Soon...

 


 

BA

OPIS PROJEKTA:

Obnova dijela banjalučke tvrđave Kastel je počela i trebalo bi da bude završena u roku od dvije godine. Radovi su počeli na revitalizaciji cjeline devet tvrđave Kastel. To je historijski muzej koji će biti obnovljen prema predviđanjima u roku na koji se obavezuje izvođač radova.

Radove na obnovi dijela tvrđave Kastel izvodi preduzeće ''Porobić'' iz Trebinja. Iz sredstava Evropske unije u okviru pretpristupnih IPA fondova, MCP je kroz proces programiranja obezbijedio sredstva u iznosu od 2.500.000 eura za obnovu dijela projektantske cjeline IX tvrđave Kastel. U toku je priprema studije izvodljivosti investiranja za sve ostale cjeline, a predviđeno je da bude revitalizovano ukupno devet. 

Cjelina 9 - Muzej i istočno dvorište

Novoprojektovanim rješenjem u Kamenoj zgradi se predviđa kulturni sadržaj - gradski muzej. Također se predviđa obnavljanje kule 5 kao i kule 6. Bastion 4 postaje kafe-knjižara, bastion 5 galerija, bastion 6 galerija sa ekstenzijom u podzemnom dijelu.

Kamena zgrada - Gradski muzej Programska struktura objekta je muzej sa mogućnošću održavanja vjenčanja u sali 2 i prizemlju objekta. Navedene funkcije ostvaruju se u prostoru javnog karaktera - dvorištu u vidu izložbi na otvorenom i samom objektu. Programski se predviđa u samom objektu foaje sa info pultom, sanitarni blok s garderobom, izložbeni prostor, priručni depo. Aktiviranjem potkrovlja i povezivanje s prizemljem u potkrovlju se predviđaju kancelarije uprave i kustosa, kao i sanitarni blok za zaposlene. Površina prizemlja je 555.60 m2. 

Rekonstruisanje kule 6 prema uslovima Zavoda za zaštitu predviđa se u programskom smislu vidikovac namijenjen posjetiteljima kastela. Površina kule na dva nivoa iznosi 38 m2. Njena namjena je spajanje sa šetalištem uz rijeku Vrbas, u prizemlju, dok se na spratovima formira info centar. 

Rekonstrukcija bastiona 4 prema uslovima Zavoda za zaštitu predviđa se u programskom smislu kafe namijenjena posjetiteljima kastela. Površina bastiona je 282 m2. Funkcija je kafe-knjižara. 

Rekonstruisanje bastiona 5 prema uslovima Zavoda za zaštitu predviđa da se u programskom smislu galerija namijeni povremenim izložbama. Površina bastiona iznosi 475m2. 

Rekonstrukcija bastiona 6 predviđa u programskom smislu galeriju sa ekstenzijom u podzemnoj etaži namijenjenu posjetiocima kastela. Površina bastiona iznosi 1077m2. U podzemnoj etaži se predviđa izložbeni prostor u kojem bi se prezentovali ostaci Podzemnog arsenala.

Istočno dvorište 

Popločavanje dvorišta granitnim paljenim pločama dimenzija 250cm sa 100 cm debljine 6 cm u odgovarajućem slogu i tonu u kombinaciji sa granitnom i drvenom kockom 10x10x10 cm sa zatravljenim površinama različitih dimenzija koje su u ravni sa granitnim pločama. Veći dio dvorišta je pod travom. Nosivost ploča i podkonstrukcije treba da bude takva da omogući pristup interventnim vozilima. Projektom se predviđa upotreba elemenata spoljnog mobilijara u vidu rasvjete u podu, visokim svjetiljkama, klupama za sjedenje, zatravljenim površinama, drvećem, kantama za otpadke itd.

 

PHOTO UPDATE - 06.04.2014.