LoginRegister
Home » Projects » Under Constrution » Osnovna skola ''Sip''
A+ R A-
23-09-2016

Osnovna skola ''Sip''

Rate this item
(5 votes)

osnovna skola sip sarajevo sa-c.net RENDERosnovna skola sip sarajevo sa-c.net DETAILS

UK

PROJECT DESCRIPTION:

Soon...


BA

OPIS PROJEKTA:

Novi objekat osnovne škole na Šipu će biti izgrađen na osnovu idejnog projekta arhitekte Nikole Žica. U samom objektu će biti 16 učionica, od toga devet u prizemlju škole. Vanjske i unutrašnje učionice su povezane, kao i nastavni i zabavni dio koji neće biti u koliziji jedan sa drugim. Ovakvi uslovi će omogućiti djeci da razvijaju svoje sklonosti na adekvatan način.

U suterenu škole je planirana izgradnja skloništa u slučaju opasnosti, skladišta i podzemnih garaža. U prizemlju će, osim zajedničkih prostorija, biti smještena garderoba, prostorije za osoblje, kuhinja i trpezarija, kao i nastavne prostorije za mlađi uzrast, akvarijum i sportska dvorana. Na otvorenom su projektovane igraone i eko centar-staklenik. U visokom prizemlju je planirano da bude smještena galerija, akvarijum, biblioteka sa čitaonicom, nastavne prostorije za srednji uzrast, kabineti za upravu škole, kao i sportska dvorana. Na otvorenom je projektovan prostor za nastavu kao i igralište. Na spratu je planiran smještaj servisnih prostorija poput kotlovnice, radionice za praktičnu nastavu kao i kabineti za nastavu za starije uzraste i kabineti za psihologa i stomatologa. Na krovu je predviđena teleskop kupola sa svjetlarnikom kao i tehno centar. U projektu je vođeno računa da se omogući hendikepiranim osobama slobodan pristup svim prostorijama, kao i da se toaleti prilagode njihovim potrebama.

Vrijednost ovog projekta, kojeg će zajednički realizovati u tri faze Opština Centar i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, je oko 6,7 miliona KM. Završetak izgradnje ovog objekta je očekivan za dvije godine.   

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je uradilo elaborat u kojem se navodi da će do potpune izgradnje nove škole u ovom naselju biti oko 600 školske djece. Ovo ministarstvo je također za izgradnju nove škole izdvojilo značajna finansijska sredstva.

PHOTO UPDATE - 22.09.2016. (foto: centar.ba)

PROJECT VISUALISATIONS: