LoginRegister
Home » Projects » SA-C Team
A+ R A-
Projects
SA-C Team

SA-C Team

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

prva transverzala_tzi.ba

Gradnja prve transfezale, saobraćajnice koja će Grbavicu, odnosno centar Grada, povezati s koridorom 5C, počet će od Bara prema Kobiljoj Glavi.

To je prva sekcija na drugoj dionici transfezale Bare-Hotoni, koja je podijeljena na tri sekcije. Prva sekcija je duga 1.140 metara, a za gradnju će biti potrebno 12 miliona KM. To je odlučneo na sastancima koji su proteklih dana intezivno vode i na kojima nse rješavaju imovinsko-pravni odnosi.

Kako je za Avaz kazao Direktor Direkcija za puteve KS Nermin Drnda, na sekciji Bare-Kobilja Glava u ovom trenutnu se vrši eksproprijacija zemljišta.

"Za eksproprijaciju je planirano 800.00 KM i vrlo je mala površina koja je do sada eksproprirana. Nakon završetka eksproprijacije, tražit ćemo građevinsku dozvolu te raspisati tender za izbor izvođača radova. Urbanistilčku dozvolu imamo za cijelu dionicu, a građevinske dozvole tražit ćemo po specifikacijama kako se bude rješavali imovinsko-pravni odnosi", kazao je Drnda. 

Što se tiče početka kaže da ne može još reći, a kada bi se odmah raspisao tender za izvođača, potrebna su dva mjeseca da se počne raditi. To znači da radovi nikako neće početi prije septembra. 

Premijer Elmedin Konaković istaknuo je da je cjelokupan projekt Prve transfezale košta više od 200 miliona KM te da je dio sredstava osiguran. ''Vlada KS ima 25 miliona KM za saobraćajnice, od kojih će znatan dio biti utrošen na Prvoj transfezali. Federalna vlada obećala nam je 20 miliona KM. Usvojili smo odluku o pokretanju pregovara s EBRD-om o zaduženju od 15 miliona eura za još jedan dio saobraćajnice, što čini skoro 70 miliona maraka, tačnije jednu trećinu, što je za prvu godinu i početak radova na ovoj trasi sasvim dovoljno'', kazao je Konaković.

(Avaz.ba)


idejno rjesenje_rekonstrukcija_merhemica_trg_centar.ba Upriličeno je potpisivanje ugovora za početak rekonstrukcije dijela Merhemića trga na Ciglanama.

U ime Općine Centar, kao finansijera projekta, ugovor je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajandžić a u ime izvođača radova firme „Bosman“ d.o.o. Sarajevo ugovor je potpisala direktorica firme Medina Jahić. Vrijednost radova ovog projekta je procijenjena na 286.222 KM, sredstva koje je izdvojila Općina Centar iz ovogodišnjeg budžeta. Potpisivanju ugovora prisustvovala je predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić i vijećnik Denis Challenger.

Kako je kazao načelnik Ajnadžić prilikom potpisivanja ugovora, ovo je samo jedan u nizu projekata koji su planirani za realizaciju sredstvima Općine Centar u Mjesnoj zajednici „Ciglane-Gorica“.

"Naredne sedmice krećemo sa prvom fazom rekonstrukcije Merhemića trga, a nakon što sve faze budu završene siguran sam da će građani biti zadovoljni. Nakon rekonstrukcije primorani smo zaštititi investiciju na način da zabranimo saobraćaj za teška teretna vozila koja bi u kratkom vremenskom roku oštetila ono u što smo uložili", objasnio je Ajnadžić.

Kako je navela direktorica Jahić, za završetak radova na rekonstrukciji dijela Merhemića trga, tačnije platoa iza novoizgrađene džamije na Ciglanama, ugovorom je predviđen rok od 35 dana što se računa od dana ovjere dinamike radova.

Rekonstrukcijom ovog dijela Merhemića trga će biti obuhvaćena površina od 600 metara kvadratnih. Prostor se nalazi uz pješačku zonu koja se proteže uz poslovno-ugostiteljske objekte. Predviđeno je popločavanje ovog dijela trga, postavljanje pratećeg mobilijara sa zasadima stabala i izgradnjom fontane u centralnom dijelu sa dva pristupna stepeništa. Fontana će imati šest nivoa obrađenih granitom u obliku kvadrata niz koje bi se slijevala voda i ugrađenu led rasvjetu. Iznad fontane će biti četiri čelična stuba na koje će biti postavljene brisoleje kao zaštita od sunca.

(sa-c.net)


presernov park_idejno_rjesenjeNačelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je na lokalitetu parka Kalin-hadži Alijine džamije, koji se nalazi na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva, održao radni sastanak sa predstavnicima Zavoda za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo i Islamske zajednice u BiH.

Ovom prilikom su utvrđeni daljnji konkretni koraci u realizaciji projekta uređenja i restauracije ovog parka, koji je sada zapušten i služi kao parking stanarima okolnih zgrada.

"Do početka Sarajevo Film Festivala trebamo ovdje imati sređen prostor bez automobila i otpada, sa ograđenim prostorom i sa početkom arheoloških istraživanja i konzervacije iskopina što će za turiste koji posjećuju ovaj grad biti posebno interesantno gledati stručnjake u njihovom poslu. Prije početka ovog procesa oko ovog parka ćemo postaviti privremenu ogradu do stavljanja stalne ograde u skladu sa glavnim projektom  kojeg je uradio Zavod za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo", objasnio je Ajnadžić.

Ovom prilikom su utvrđeni naredni koraci u realizaciji ovog projekta što podrazumijeva uklanjanje i odvoz na gradsku deponiju viška zemlje koji je preostao u početnim fazama arheoloških istraživanja koje su obavljali saradnici Zemaljskog muzeja BiH i Muzeja grada Sarajeva, zatim uklanjanje bespravno postavljene trafike na ulazu u park, postavljanje privremene ograde oko ovog lokaliteta dok traju istražni radovi. Kako je planirano, arheološka istraživanja i konzervacija će početi na dijelu zemljišta gdje je kao nosilac prava raspolaganja upisana Općina Centar. U međuvremenu će biti pokrenuta procedura za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na ostatku zemljišta arheološkog parka gdje je sada kao nosilac prava raspolaganja upisano Povjerenstvo za stambene poslove Narodnog odbora grada Sarajeva, koji nema pravnog sljednika. U ovom slučaju moguća su dva rješenja - da se i ovaj dio upiše na Općinu Centar ili na Vakufsku direkciju Sarajevo. Zavod za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa KS će biti nadzor i koordinator projekta, a Vakufska direkcija implementator projekta.

Sastanku su u ime Općine Centar prisustvovali savjetnik načelnika za investicije Mustafa Resić, pomoćnik načelnika za imovinsko-pravne odnose i katastar nekretnina Damir Konjičanin zajedno sa saradnicom Vedranom Remović, te Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove, dok je u ime Zavoda za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo  bila prisutna v.d. direktora Valida Čelić-Ćemerlić, a u ime Islamske zajednice u BiH sastanku su prisustvovali Esad Karahmet, Huso Salihović i Rijad Demir.

U projekt uređenja i restauracije arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije Općina Centar je do sada uložila finansijska sredstva za izradu izvedbenog projekta revitalizacije arheoloških nalaza, uređenje ovog lokaliteta i za postavljanje zaštitne ograde.

(sa-c.net)


01 hotel_sarajevo_19.nov.2016

Dogradnja Hotela Sarajevo i proširenje kapaciteta, što je trebalo biti završeno krajem prošle godine, obustavljeni su već nekoliko mjeseci. Kako saznajemo, izgradnja novog objekta uz hotel obustavljena je zbog imovinsko-pravnih problema.
 
Naime, radovi na izgradnji novog depandansa stali su nakon što je u junu prošle godine preminuo direktor hotela Mujo Šutković.

"Iza njega je ostalo četvero djece i sada se još rješavaju određeni imovinsko-pravni odnosi. Trenutno se kao direktor hotela i društva za trgovinu naftom i naftnim derivatima Proming d.o.o. vodi kćerka Amila Šutković, ali još nije poznato šta će biti dalje. Najveći problem je naša administrativna procedura", kazala nam je Biserka Karapuš, menadžerica prodaje u Hotelu Sarajevo.

Dogradnjom novog objekta hotel će proširiti svoje kapacitete za 82 sobe, dva dvoetažna apartmana, tri sprata dijagnostičkog centra te dodatne konferencijske sale i restoran Staklena bašta koji će zamijeniti dosadašnju Botaničku baštu. Vrijednost novog objekta procjenjuje se na blizu 17 miliona KM.

Na pitanje kad se može očekivati nastavak radova, Karapuš nam odgovara kako još ništa nije poznato.

"Objekt je trebao biti izgrađen krajem prošle godine. Jedan čovjek ga je vodio i sad imamo hiljadu procedura. Naši zakoni su takvi kakvi su, a o procedurama pojedinih organa suvišno je bilo šta komentarisati", dodala je Karapuš.

Proširenje kapaciteta Hotela Sarajevo rezultat je stalnog rasta poslovanja ovog smještajno-ugostiteljskog objekta. Nakon otvaranja depandansa, procjenjuje se kako će posao u hotelu dobiti blizu 20 osoba, a najviše sobarica.
(klix.ba/foto:sa-c.net)