LoginRegister
Home » Projects » SA-C Team
A+ R A-
Projects
SA-C Team

SA-C Team

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

koridor 5c_petlja_zenica

Radovi na trenutno najvećem gradilištu u državi, poddionici Drivuša - Klopče kod Zenice, na Koridoru 5C, ponovo su u punom jeku. Nakon zimske pauze, koja radnicima i mašinama nije dozvoljavala puni intenzitet radova, jer se temperatura spuštala i na minus 26, stotine radnika ponovo su na gradilištu.

Polje po polje

Reporteri "Dnevnog avaza" bili su na ovom gradilištu, a prošli smo i budućom trasom Koridora 5C, koju su sada urađeni pristupni putevi. Na samom početku ove dionice nalazi se most Drivuša, koji se sastoji od dva objekta. Raspon ski sklop mosta Drivuša izvodi se po sistemu "polje po polje" korištenjem pokretne skele.

Glavni izvođač radova je "Hering" iz Širokog Brijega", dok nadzor obavlja konzorcij kompanija "Divel" iz Sarajeva i TAEP iz Kuvajta. Kroz ovo gradilište proveo nas je Marko Bošnjak, inžinjer kompanije "Hering", voditelj gradilišta.

"Betoniramo 12. fazu. Prvi put se ovom tehnikom radi u BiH, gdje je glavni nosivi dio skele iz- nad same rasponske konstrukcije. Radi se o MSS skeli koja spada u takozvani overhead tip skele. Radovi se izvode u ciklusima od 13-14 dana za pojedinu fazu, dužine 40 metara", objašnjava inžinjer Bošnjak.

Obilazi Zenicu

Most je dužine 650 metara, a sastoji se od 17 srednjih i dva obalna stuba. Dalje se nastavlja na vijadukt Perin Han, koji je dug 453 metra. I na ovom vijadutku sagrađeni su stubovi, a radnici trenutno postavljaju skelu za betoniranje.

Za razliku od mosta Drivuša, na kojem se koristi overhead skela, rasponska konstrukcija na vijaduktu Perin Han izvodit će se na staxo skeli, lako prenosivoj s oplatnim sklopovima.

Iza ovog vijadukta, Koridor se dalje nastavlja prema naselju Hamida, gdje je za parcele izdvajano i do 300.000 KM. Koridor će zaobići Zenicu, a spustit će se ispred tunela Pečuj, gdje se nastavlja prema Vranduku. Početak radova na ovoj dionici ozvaničen je 23. oktobra 2014.

(Avaz.ba)


polazna stanica_trebicka_zicara_novaBivši gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i predstavnici italijanske firme Leitner u septembru 2016. godine su potpisali ugovor o izradi glavnog projekta, isporuci opreme, montaži i puštanju u pogon Trebevićke žičare.

Komšić je tada obećao da će Trebevićka žičara proraditi 6. aprila ove godine, a početak gradnje tek je planiran u aprilu. Isto obećanje je dao i tadašnji zamjenik Komšića, a sada novi gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. I prethodni gradonačelnici u posljednjih desetak godina davali su ista obećanja, koja nisu ispunili.

Početak gradnje u aprilu

Novi gradonačelnik Abdulah Skaka, izjavio je za Faktor da će Trebevićka žičara biti konačno završena za šest mjeseci.

"Početkom februara tek sam preuzeo dužnost gradonačelnika i formirano je novo Gradsko vijeće. Sada ovaj novi tim mora učiniti svoj dio posla da počne gradnja. Na prvoj sjednici u martu usvojit ćemo izmjene urbanističke i građevinske i čim dobijemo saglasnost Gradskog vijeća krećemo sa radovima. Moramo početi u aprilu kako bi projekat završili za šest mjeseci, prije snijega" - kazao je Skaka.

U ovom projektu predviđeno je javno i privatno partnerstvo, jer se planira izgradnja hotela, kafana na polaznoj i dolaznoj stanici Trebevićke žičare. A ko će Gradu Sarajevu biti privatni partner?

"Svi potrebni papiri su u Skupštini KS i čekamo sada odluku Komisije za koncesije, koja će nam dati prijedlog na koji način to možemo raditi" – kazao je Skaka.

Da li su prikupljena su i sva potrebna sredstva za izgradnju žičare?

"Investitor izgradnje je Grad Sarajevo. Edmond Offermann, donator, je uplatio sedam miliona KM, a Grad Sarajevo uplatio je osam miliona maraka i time je zaokružena finansijska konstrukcija" – zaključio je Skaka.  

Nova žičara na staroj ruti

Trebevićka žičara otvorena je 1959. godine. Pripremni radovi za njenu izgradnju počeli su 1956. godine, a sami građevinski i montažni radovi godinu dana prije otvorenja. Njena dužina bila je oko 2.200 metara, a vožnja je trajala 12 minuta. U 50-ak kabina moglo je biti prevezeno najmanje 800 izletnika u sat vremena.

Sada će biti izgrađena nova žičara sa novim kabinama i na istoj ruti. Nova Trebevićka žičara će biti sačinjena od 33 moderne kabine sa po deset mjesta, a kapacitet žičare bit će 1.200 putnika na sat. Put na Trebević trajat će nešto više od sedam minuta.

Italijanska firma Leitner gradila je žičare u mnogim svjetskim gradovima uključujući Inzbruk, a predstavnici Leitnera su izrazili veliko zadovoljstvo što je u svoje reference dodati i Sarajevo.

Također, zemlje poput Bosne i Hercegovine predstavljaju drugo najvažnije tržište žičara nakon država koje leže na Alpama, objašnjavaju iz kompanije Leitner koja je vršila radove i na objektima na Jahorini.

(Faktor.ba)


Izgradnja fabrike B-Spring u Livnu pocinje iduce sedmice

Thursday, 23 February 2017 11:00 Published in Project News

fabrka B_spring_Livno

Izgradnja fabrike odnosno proizvodnog pogona firme B-Spring u Privrednoj zoni Begovača u Livnu treba započeti iduće sedmice kada će biti upriličeno i potpisivanje ugovora za početak radova.

"Odabrali smo izvođača radova i sve je već pripremljeno. U narednih nekoliko dana ćemo potpisati ugovor sa tvrtkom Širbegović, a nakon toga očekujemo transfer novca od Belgijske banke koja nas kreditira kada će sve biti finalizirano", potvrdio je za portal Akta.ba direktor tvrtke Frano Brajko.

Po njegovim riječima, plan je da se iduće sedmice krene sa iskopnim radovima kada će mašine izaći na teren.

Gradit će se objekt od 2100 kvadrata kapaciteta za 30 uposlenih u jednoj smjeni. Vrijednost samog objekta je od 2,5 do 3 miliona KM u koju će biti instalirana najnovina tehnologija.

Inače, što se tiče građevinske dozvole i ostalih administravnih stavki sve je već pripremljeno krajem prošle godine kada je i najavljena gradnja.

"U međuvremenu se radilo na odabiru izvođača radova, a kasnije su već vremenski uvjeti pomjerili planove vezane za početak izgradnje i evo sada imamo povoljne prilike da možemo krenuti sa radovima", kazao je on, ističući da im je cilj da se do 10. mjeseca ove godine uradi što više posla kako bi mogli ući u objekat.

Inače, kako smo ranije objavili, firma B-Spring osnovana je od strane grupacije Mecaspring iz Belgije. Riječ je o vodećem proizvođaču opruga u zemljama Beneluksa. Osnovna djelatnost ove firme je proizvodnja opruga i alata za sve industrije, posebno za zrakoplovnu i autoindustriju.

(Akta.ba)


Obustavljena gradnja IX transverzale u Sarajevu

Wednesday, 22 February 2017 21:59 Published in Infrastructure News

deveta transferzala-mapa_foto_faktor

Obustavljena je gradnja IX transverzale iako je, prema ugovoru, prva faza radova trebala biti već završena. To su nam potvrdili iz Tvornice dalekovodnih stubova (TDS) „Energoinvest", iz koje su prije nekoliko dana i onemogućili radove na dionici u ulici Džemala Bijedića, koja je trebala povezati naselja Boljakov Potok i Alipašin Most.

 Podnijeli tužbu

Kako nam je rekao stečajni upravnik „Energoinvesta" Jusuf Obradović, radove su obustavili jer je izvođač zatvorio ulaz u njihovu firmu i izlaz iz nje i onemogućio rad preduzeća.

"Uvjet za eksproprijaciju našeg zemljišta bio je da se naprave dva tunela ili prolaza, koji će spajati proizvodne hale. Tražili smo uvid u glavni i izvedbeni projekt ove dionice od Općine Novi Grad i Zavoda za izgradnju KS da bismo se uvjerili jesu li prolazi planirani, ali to nikad nismo dobili. Podnijeli smo i tužbu sudu" - rekao je Obradović.

Također, tvrdi da je Općina Novi Grad u katastru zemljište na kojem se gradi upisala na sebe, ali da je u gruntu vlasnik firma TDS „Energoinvest“.

Razmotriti zahtjev 

S druge strane, iz Općine navode da su riješeni svi imovinskopravni odnosi te da postoji građevinska dozvola za izgradnju transverzale.

Napominju da je bivša uprava TDS-a „Energoinvest" tražila od Općine da omogući povezivanje dva dijela zemljišta firme da bi nastavili s proizvodnjom. Općina je naručila od projektanta rješenje za tunele. 

"Stečajni upravnik i Uprava preduzeća nisu mogli potvrditi da će koristiti tunele. Bez obzira na to, u narednom periodu bit će razmotren navedeni zahtjev TDS-a" - istaknuli su iz Općine.

Dobili novac za zemljište

Općina je do sada za eksproprijaciju zemljišta u prvoj fazi gradnje IX transverzale izdvojila blizu 2 miliona maraka. 

"Isplatili su nam novac za zemljište. Mašinska proizvodnja je počela raditi, a nadamo se da će se to desiti i s cinkaonom. Zbog svega su nam ovi prolazi neophodni" - napomenuo je Obradović. 

(Avaz.ba)