LoginRegister
Home » Projects » SA-C Team
A+ R A-
Projects
SA-C Team

SA-C Team

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

polazna stanica_trebicka_zicara_novaVijećnici Grada Sarajeva usvojili su izmjene i dopune regulacionih planova čime se osiguravaju uslovi za početak izgradnje Trebevićke žičare.

Usvojene su izmjene i dopune regulacionih planova  „Lijeva obala Miljacke - Bistrik”, „Hrid”, „Mahmutovac” i „Jarčedoli”, sa odlukama o provođenju ovih izmjena i dopuna. Ovim se nastavlja stvaranje uslova za realizaciju projekta obnove Trebevićke žičare.  

Usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti na Statut javnog preduzeća za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata grada Sarajeva i obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa za Grad Sarajevo, što je nastavak procesa formiranja ovog javnog preduzeća.

Vijećnici su podržali inicijativu Almedina Miladina da se dio šetališta uz lijevu obalu Miljacke nazove po hadži hafizu Halidu ef. Hadžimuliću, navodi se u saopćenju.


(Faktor.ba)


termoelektrana kakanj_foto_panoramio

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević razgovarao je s izvršnim direktorom za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senadom Salkićem, rukovodiocem sektora za strateški razvoj Mustafom Musićem i pomoćnikom generalnog direktora za razvoj Senadom Sarajlićem o realizaciji projekta snabdijevanja toplinskom energijom iz Termoelektrane Kakanj.

Na sastanku su predstavnici EPBiH prezentirali protokol o namjerama i privremenom regulisanju odnosa interesnih strana na realizaciji snabdijevanja toplinskom energijom iz TE Kakanj, kojom bi se ostvarili benefiti za širu društvenu zajednicu.

Projektom je predviđena izgradnja toplovoda Kakanj - Sarajevo, a općine Kakanj, Visoko i Breza, koje se nalaze na području ZDK, bile bi priključene na ovaj toplovod, kojim bi se dugoročno riješilo grijanje u navedenim opštinama.

Projekt toplifikacije vrijedan je oko 230 miliona KM.

(Fena)


gradska trznica_markthalle_sarajevo_2Ovoga mjeseca sarajevsku Gradsku tržnicu okružile su skele pri čemu je zaključeno da će ovaj stari i jedinstveni objekat uskoro osvježiti svoj dotrajali izgled.

Zgrada Gradske tržnice je renovirana posljednji put 1997. godine i od tada je uslijed vremenskih prilika i starosti objekta dobro stradala te se na nekim dijelovima počela i obrušavati.

S obzirom da je Tržnica proglašena historijskim nacionalnim spomenikom, a da njome gazduje sa istom KJKP Tržnice-pijace, preduzeće je zajedno sa direktorom Jasminom Terovićem odlučilo da se krene u sanaciju oštećene fasade i krova.

"Sredstva su osigurali Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i KJKP Tržnice-pijace. Radovi su počeli 2.3.2017. godine i predviđeni rok je 45 dana ukoliko ne dođe do nepredviđenih situacija ili zastoja radova radi vremenskih neprilika. Cijena izvođenja ovog dijela radova je 153.000,00 KM", rečeno je iz KJKP Tržnice-pijace.

Uz sam projekat obnove fasade pristupit će se i sanaciji stolarije na prvom i drugom spratu, bit će urađena iluminacija objekta te drugi poslovi vezani za vanjski izgled Tržnice što uključuje i restauraciju dekorativnih elemenata na objektu.

"Ovi radovi će se izvoditi sa modernim materijalima čime ćemo dobiti prirodnije boje, dugotrajniju fasadu i sl. Sanacijom Gradske tržnice Markale kao jednom od centralnih i bitnijih objekata u Kantonu Sarajevu ćemo doprinijeti stvaranju ljepšeg ambijenta za čitavo okruženje i naravno produžiti vijek trajanja ovom historijskom spomeniku", zaključeno je iz KJKP Tržnice-pijace.

(klix.ba)


pruzni prelaz

Prijelazi preko tramvajske pruge na raskrsnicama na Čengić-Vili, u Nedžarićima, Alipašinom Polju, Dolac-Malti potpuno su uništeni. Asfalt oko šina je dotrajao, nastale su ogromne rupe... Vozači su svaki dan izloženi opasnosti.

Kvalitetniji materijal

Većina prijelaza je u katastrofalnom stanju. Tako je, naprimjer, jedan od najgorih onaj na raskrsnici u Nedžarićima. Ogromne rupe su duž obje saobraćajne trake. Kako su nam kazali neki od vozača, na ovom prijelazu u svakom momentu čekaju da im otpadne točak. Slično je i na pružnim prijelazima na Alipašinom Polju, gdje je nedavno zabilježen slučaj da je vozaču pukla osovina i otpao točak.

Jedna od najopasnijih tačaka nalazi se na raskrsnici Gradačačke ulice i Bulevara Meše Selimovića u naselju Čengić-Vila.

To nam je potvrdio i vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević, koji je rekao da je, ako se želi dugoročnije riješiti problem, potrebno ugrađivati mnogo kvalitetniji materijal za drenažu oko šina. Zbog odlomljenog asfalta, kaže, nastaju rupe u koje točkovi mogu upasti, a vozila se prelaskom preko takve podloge habaju.

"Odlomljeni komadi nastali su usljed lošeg kvaliteta drenažnog materijala, jer asfalt popuca kada su veliki minusi. Treba napraviti kvalitetnu drenažu i šine upustiti u podlogu koja ima zaštitu od niskih temperatura. Česti su mrazevi tokom zime, a ovo sada je urađeno tako da se svake godine mora ponovo raditi. Mi imamo tehnologiju za to" - kaže Kovačević.

Projekt u pripremi

Iz GRAS-a navode da oni svakodnevno obilaze šine te da uposlenici Pogona održavanja tramvajske pruge obavljaju redovne preglede.

"Sanacija tramvajske pruge još je samo na papiru. Sanacija pojedinih pružnih prijelaza vršit će se u saradnji s Ministarstvom saobraćaja i Direkcijom za puteve KS. Sanacija tramvajske pruge uvrštena je u strategiju i akcione planove Vlade i Ministarstva, tako da je u pripremi potrebna dokumentacija za ovaj projekt" - kazali su iz ovog preduzeća.

Pješački prijelazi preko šina

Na jednom od najfrekventnijih pješačkih prijelaza u gradu, na Marindvoru, građani se svakodnevno bore s velikim rupama i odlomljenim komadima asfalta prilikom prelaska. Jednako haotično je i na Dolac-Malti, gdje doslovno nedostaje red kamenih blokova uz prugu.

Za vrijeme kiša tu se naprave velike lokve, koje otežavaju kretanje pješacima.

(avaz.ba)