LoginRegister
Home » Projects » SA-C Team
A+ R A-
Projects
SA-C Team

SA-C Team

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Vlada dobila tri ponude za obnovu hotela ''Nacional''

Wednesday, 23 August 2017 22:20 Published in Project News

hotel nacional_sarajevo

Devastirani i zapušteni objekt hotela “Nacional”, koji se nalazi u ulici Konak u Starom Gradu, još čeka na obnovu. Iako se nalazi u samom centru grada, u blizini mnogih historijskih i kulturnih institucija, jedini je ostao neobnovljen.

Potrebe učenika

Prema informacijama Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, koje je nadležno za ovaj objekt, koji je sastavni dio Srednje ugostiteljsko-turističke škole, do sada su stigla tri pisma namjere za investiranje u slučaju eventualne obnove hotela “Nacional”.

Ponude su dostavili firma “BBI Real Estate”, hotel “Etn” i Udruženje građana, dioničara, akcionara i udjeličara u društvima i investicionim fondovima u BiH iz Tuzle.

“U pismu “BBI Real Estate” iskazana je namjera i zainteresiranost za investiciju u slučaju eventualne realizacije projekta obnove hotela. Hotel “Etn” iskazao je interesiranje za rekonstrukciju, obnovu i vraćanje prvobitnoj namjeni, a Udruženje građana, dioničara - akcionara i udjeličara u društvima i investicionim fondovima u BiH iz Tuzle zatražilo je informacije o slobodnim devastiranim površinama, o odnosu vlasništva škole u dijelu objekta, kao i o mogućnosti da se dio objekta prilagodi za potrebe Sarajevo Film Festivala" - rekli su iz Ministarstva.

Prema podacima Ministarstva, dio devastiranog hotela “Nacional” rekonstruirala je Srednja ugostiteljsko-turistička škola, koji koriste za potrebe učeničkih radionica.

Školske radionice

“Škola koristi jedan dio hotela kao radionicu za realizaciju praktične nastave iz usluživanja, kuharstva i poslastičarstva, za kotlovnicu i radionicu za potrebe putničke agencije radi realizacije praktične nastave. Za sve dijelove nekretnina hotela “Nacional” škola, kao nosilac prava raspolaganja, posjeduje potrebnu dokumentaciju” - naveli su iz Ministarstva.

Mišljenje Pravobranilaštva

Kako navode u Ministarstvu, u ovom trenutku nije moguće dati preciznije informacije o procjeni stanja hotela, potencijalnim mogućnostima obnove i namjene objekta, kao ni procjene o visini investicija.

“Vlada KS, prije nego što se donese odluka o prodaji, dugoročnom zakupu, koncesiji, nekom od oblika javnog ili privatnog partnerstva hotela “Nacional”, pribavit će stručno mišljenje Pravobranilaštva, kao stručnog tijela zakonom zaduženog za zaštitu imovine i imovinskih interesa KS” - naveli su iz Ministarstva.

(Avaz.ba)


 

izgradnja

Na području općine Trnovo planirana je izgradnja Sportskog centra Trnovo, zašto je početkom mjeseca u Službenim novinama Kantona Sarajevo objavljena i Odluka koja se odnosi na Izmjene i dopune Odluke o pristupanju izradi urbanističkog projekta.

Budući Sportski centar prema ovoj Odluci trebao bi da bude obogaćen otvorenim sportskim terenima i to: glavni fudbalski teren (dimenzije prema FIFA i IFAB pravilima), fudbalski teren (pokriven balonom), dva terena za mali nogomet (dimenzije prema FIBA pravilima), teren za košarku (dimenzije prema FIBA pravilima), teren za rukomet (dimenzije prema IHF pravilma), teren za odbojku (dimenzije prema FIVB pravilima), te univerzalni teren.

Sportska dvorana trebala bi da bude kapaciteta do 500 mjesta sa pratećim sadržajima koji su u funkciji trenažnog programa sportista.

U okviru projekta planirana je i gradnja hotela kapaciteta sa cca 90 ležajeva koji programski zadovoljava osnovnu namjenu sportskog centra - boravak sportista (prostorija/prostorije za sastanke - strateška planiranja, polivalentna dvorana za konferencije, edukaciju i sl., višenamjenska prostorija za odmor/okupljanja/zabavu, bazen, fitness i spa-centar, teretana, sauna, kuglana, skladište sportske opreme, priručna ambulanta/apoteka, administrativni dio za potrebe općine, prostor za upravu centra, i sl.).

Shodno prostornim mogućnostima, pored sportskog hotela i sportske dvorane, kako je navedeno u izmjenama i dopunama Odluke potrebno je planirati i druge smještajne objekte namijenjene turističkom poslovanju (hostel, pansione, planinarski studentski dom, aparmane, i sl.) sa pratećim sadržajima ugostiteljsko-turističko-poslovne namjene (ugostiteljske, trgovačke-sportska oprema, sportsko-rekreativno-zabavne, kulturno-umjetničko-edukativne, zdravstveno-rekreacijske, uslužne, i sl. građevine), sve u funkciji primarne sportsko-rekreativne namjene.

Budući Sportski centar kako je navedeno u Odluci trebalo bi planirati da se koristu u ljetnom i zimskom periodu.

(Akta.ba)


 

Potpisan sporazum za uredjenje korita Miljacke

Wednesday, 23 August 2017 21:47 Published in the_positives

miljacka andy_fleckenstein

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka potpisali su sporazum kojim će biti omogućeno čišćenje sprudova u regulisanom koritu rijeke Miljacke i interevencija na njenoj kamenoj obali.

Skaka je izjavio da je ovim nastavljena dobra saradnja Grada i Kantona Sarajevo, te dodao da je kantonalno ministarstvo izdvojilo 100.000 KM za te namjene.

Pojasnio da je uređenje korita Miljacke u direktnoj nadležnosti Grada Sarajeva, a da je pomenuti projekt pokrenut prije mjesec dana.

Skaka je rekao da su, po informacijama kojim rasolaže, interevencija na kamenoj obali već završene i da je na redu čišćenje sprudova.

Šabić je naveo da ministarstvo svake godine ulaže u slične programe uređenja obala vodotoka, i da su prioritet oni kod kojih postoji opasnost od poplava.

Precizirao je da je za čišćenje sprudova u koritu rijeke Miljacke izdvojeno 80.000 KM i 20.000 KM za interevencije na kamenoj obali.

(Akta.ba)


 

opstina centar_investitori_saudijska_arabija

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je danas primio u posjetu Sauda Al Anazia predstavnika „Malak Group“ d.o.o. Sarajevo sa njegovim saradnicima.

Povod posjete je zainteresovanost predstavnika Malak grupacije za ulaganja u općinu Centar.

Naime, ova grupacija iz Saudijske Arabije već ima nekoliko prepoznatljivih i velikih investicija u Bosni i Hercegovini što je svrstava u red većih stranih investitora. Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom istakao značaj zainteresiranosti već dokazanog investitora.

"Općina Centar je pripremila veći broj projekata spremnih za ulaganja. Posebno ističem modernizaciju stadiona Koševo sa poslovnom zonom, hotelom, zatvorenim bazenom i šoping centrom sa podzemnim garažama, izgradnju rekreativnog centra sa vidikovcem na lokalitetu Vranjače-Zlatište sa žičarom od Skenderije do Vranjača. Izgradnja sportsko-rekreativnog i hotelskog kompleksa na uglu ulica Antuna Hangija i Maria Mikulića također je projekat koji je interesantan investitorima, te gradnju više podzemnih garaža na nekoliko atraktivnih lokacija u Centru", naglasio je Ajnadžić koji je investitore upoznao sa mogućim modelima ulaganja.

Savjetnik općinskog načelnika za investicije Mustafa Resić je prezentirao pripremljene investicione projekte u Centru, te predložio da predstavnici investitora i planeri Općine na terenu razmotre mogućnosti svake lokacije na kojoj se planira izgradnja različitih privrednih i drugih sadržaja u cilju iznalaženja atraktivnih rješenja koja će po uzoru na velike svjetske metropole donijeti nove iskorake u daljnjoj urbanizaciji prostora ove općine, stvaranju dodatne vrijednosti i zapošljavanju mladih, obrazovanih ljudi.

Gost iz Saudijske Arabije, koji trenutno obavlja funkciju generalnog direktora hotela „Malak Regency“, je istakao da Bosna i Hercegovina ima veoma veliki potencijal u razvoju turizma i stoga su za njih najinteresantniji projekti izgradnje hotela, tržnog centra i bazena na Skenderiji, javnih garaža, te sportsko-rekreativnog centra na Vranjačama-Zlatište.

Na današnjem sastanku su također prisustvovali predstavnici općinskih službi za prostorno uređenje i komunalne poslove, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina, te lokalnog ekonomskog razvoja.

(sa-c.net)