LoginRegister
Home » Projects » SA-C Team
A+ R A-
Projects
SA-C Team

SA-C Team

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

sarajevo stari_gradski_kolodvor_stadt_bahnhof

Dolaskom Austro-Ugara pojavila se potreba za intenzivnom gradnjom našeg grada, koji su tadašnje vlasti htjele na svoj način uobličiti čuvajući tradiciju i kulturu stanovnika Sarajeva.

Doprema materijala

"No, željeli su da dio evropskih gradskih prostornih standarda polako prepišu na ove prostore. Za gradnju i dopremu materijala bio je potreban i prijevoz građevinskog materijala, koji su vozovi dovozili do stare željezničke stanice, a onda se trebao voziti prema gradu" – govori Mufid Garibija, sarajevski arhitekta i dobar poznavalac historije grada.

Najbolje rješenje bio je kolski saobraćaj, koji bi vukli konji. Ubrzo su napravili prugu uskog kolosijeka i 1. januara 1885. svečano je pušten u promet tramvaj koji su vukli konji.

"Baš u taj vakat gradila se Sarajevska katedrala pa je doprema građevinskog materijala bila olakšana, pogotovo kamena. Tramvaj je upravo išao do Katedrale, a onda se zaokretao prema Ferhadiji, gdje se na otvorenom prostoru na lokaciji današnjeg Trga oslobođenja - Alija Izetbegović napravio objekt. Taj objekt ili Stara remiza, kako je Sarajlije zovu, bio je prvi na ovim prostorima izgrađen u klasičnom stilu sa primjesom renesanse. Imala je lijep ulaz, na spratu i arkade. Smještena je tako da ne ometa prilaz Sabornoj crkvi" – navodi Garibija.

Veliko skladište

Krajem 19. stoljeća, iz ove remize krenuo je i prvi električni tramvaj u Evropi, a pored nje je napravljeno i veliko skladište, kao i carinarnica. Tako je ovaj prostor postao, pored Baščaršije, najfrekventniji dio našeg grada.

Planeri tadašnjeg Sarajeva vezali su tramvajske šine sa željezničkom stanicom pa je po potrebi i popularni Ćiro s više vagona znao protutnjati gradom kako bi dovukao robu u skladište, odnosno, što bi danas rekli, u trgovački centar.

Veliku frekvenciju prolaska građana dodatno je pravila i Tržnica, koja je napravljena u blizini.

Nisu pravili nove objekte nego park 

Odlaskom Austro-Ugara te mijenjanjem mjesta tramvajske remize tadašnje vlasti su 1938. godine porušile građevine na ovom prostoru. To vješto rušenje zgrada u centru napravljeno je tako da se atmosfera sačuva, a to je bilo moguće samo ako se ovdje ne naprave novi objekti nego da to pretvore u park, a kasnije u trg.

(Avaz.ba)


naplatne kucice_magistralni_put_banjaluka_klasnice

Naplatne kućice na magistralnom putu M16 Banjaluka - Klašnice, koje su sagrađene na pogrešnom mjestu i koje nikada nisu korištene, uskoro će postati prošlost. Putevi RS raspisali su tender za njihovo uklanjanje, a iz bužeta za ovu namjenu izdvojen je čak 1.337.941,47 KM bez PDV-a, saznaje poslovni portal Akta.ba.

Glavna služba za reviziju institucija RS je u svom izvještaju izgradnju pomenutih kućica okarakterisala kao drastičan primjer nesvrsishodne javne nabavke. Izgradnja kućica je koštala 2,1 milion KM, te iste nikad nisu puštene u rad.

U vezi sa ovom nabavkom vođena je istraga od strane nadležnih organa, jer prema važećim propisima naplata putarine je predviđena samo na autoputevima.

Za protekle četiri godine, na ovom dijelu puta, zabilježeno je između 15 i 20 saobraćajnih nezgoda godišnje, te je pozitivno što će one konačno biti i uklonjenje. Gledano s druge strane za izgradnju kućica i njihovo uklanjanje bit će "bačena" sredstava poreskih obveznika koja su veća od tri miliona maraka.

Podsjećamo, naplatne kućice bile su dio projekta rekonstrukcije i modernizacije magistralnog puta M16 Banjaluka – Klašnice, a ukupna vrijednost radova bila je 40 miliona KM.

(Akta.ba)


Na Bjelasnici ce se graditi novi apartmani i hotel

Monday, 23 October 2017 13:01 Published in Project News

bjelasnica-babindol

Planirana je izgradnja većeg broja apartmana i hotela u okviru projekta Bjelašnica I i Bjelašnica II. Općina Trnovo je raspisala oglas o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta. Prodaja zemljišta će se obaviti putem licitacije.

Zemljište koje je predmet prodaje kako saznaje poslovni portal Akta.ba zauzima površinu od 993,00 m2 i namijenjeno je za izgradnju apartmana 2S+P+2 korisne površine 1.202,40 m2.

Povodom iste namjene na prodaju je i lokacija od  866,00 m2 površine, gdje je planirana gradnja apartmana 3S+P+2 čija će neto korisna površinu objekta biti 2.254,00 m2. Planira se i gradnja hotela na lokaciji koja zauzima 1.160,00 m2. Budući hotel će biti trospratni i kako je planirano zauzimat će neto korisnu površinu od 2.055,20 m2.

Na lokalitetu Bjelašnice I, pored već pomenutih lokacija, Općina prodaje i zemljište površine 1.279,00 m2 koje je namijenjeno za gradnju apartmana 3S+P+2.

Navedeno neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište se prodaje po početnoj cijeni od 110,00KM/m2. Naknada za pogodnost građevinskog zemljišta-renta iznosi 36 KM/m2 neto korisne površine objekta. Naknada za uređenje građevinskog zemljišta iznosi 272 KM/m2 neto korisne površine objekta.

Općina prodaje i zemljište koje se nalazi na lokalitetu Bjelašnice II. Radi se o lokaciji od 401,00 m2 na kojoj je planirana izgradnju apartmana spratnost  S+P+1+M.

Početna prodajna cijena neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište i na ovom lokalitetu je 110,00KM/m2. Naknada za pogodnost građevinskog zemljišta-renta iznosi 36 KM/m2 neto korisne površine objekta, dok naknada za uređenje građevinskog zemljišta iznosi 170 KM/m2 neto korisne površine objekta.

Licitacija će se održati u sali općine Trnovo, 7.11.2017. godine.

(Akta.ba)


01 sarajevski_aerodrom_novi_terminal_3D

Aerodrom u Sarajevu počinje sa rušenjem stare zgrade Terminala A krajem godine kako bi trasirao put za ekspanziju na višemilionski broj putnika putem svog terminala B, s obzirom da broj putnika nastavlja da raste, izvijestio je portal Ex-Yu Aviation.

"Sve tenderske procedure vezane za rušenje i čišćenje stare strukture Terminala A su završene, a takođe smo obezbijedili neophodno odobrenje nadležnog federalnog ministarstva, tako da rušenje ubrzo počinje", rekla je portparolka Aerodroma Sanja Bagarić Arnaut.

Ona je dodala da su privremeni improvizovani objekti već instalirani oko aerodroma. Koristit će ih zaposleni, a takođe tu će biti smješteni restorani i druge usluge. Terminal A je korišćen za komercijalni saobraćaj od 1969. godine do izbijanja rata 1992. godine. Od tada se primarno koristi kao kancelarijski prostor za osoblje aerodroma. Planovi za transformaciju u niskocjenovni terminal su odbačeni.

Dvadeset miliona eura vrijedno proširenje postojećeg putničkog terminala rezultirat će sa dodatnih 10.000 kvadratnih metara prostora na četiri nivoa. Dužina celokupnog terminala će iznositi 110 metara, u odnosu na sadašnjih 68, a broj check-in boksova će se povećati sa 17 na 28. Osim toga, prošireni objekat će imati sedam kapija, u odnosu na postojeće četiri i imaće proširena odjeljenja za odlaske i maloprodaju. Po završetku, zgrada terminala će imati kapacitet za opsluživanje dva miliona putnika. Trenutno, Sarajevo može primiti milion putnika godišnje, a aerodrom će ove godine premašiti tu cifru. Rušenje zgrade A i proširenje terminala B će trajati osamnaest mjeseci, navodi Ex-Yu Aviation.

(Indikator.ba)