LoginRegister
Home » Projects » Mostar » SA-C Team
A+ R A-
SA-C Team

SA-C Team

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

zivinice proizvodnja_vatrogasnih_vozila

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u Živinicama je otvorio firmu za proizvodnju vatrogasnih vozila "Sućo" d.o.o. u kojoj će do kraja 2017. godine biti zaposleno oko 50 mladih osoba.

Prosjek zaposlenih je 22 godine, a u konačnici će biti zaposleno više od 300 radnika.

Uz predsjedavajućeg Zvizdića, na ceremoniji otvaranja firme sudjelovali su načelnik općine Živinice Samir Kamenjaković i direktor preduzeća Suad Bešlić.

Kompanija “Sućo” d.o.o. Živinice je predstavnica njemačke kompanije Lentner GmbH, koja se bavi proizvodnjom sofisticiranih vatrogasnih vozila, a koja je u januaru ove godine počela s radom u Živinicama, nakon što je proizvodnja prebačena iz SR Njemačke.

U prvoj fazi će sva proizvodnja biti usmjerena prema izvozu, a u drugoj fazi će se vatrogasna vozila proizvoditi i za potrebe regije.

Ovo je i poruka za druge firme iz Njemačke, kao jednog od najvažnijih trgovinskih partnera i investitora u BiH, da se može profitabilno ulagati u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

(Fena)


tunel autoput_foto_faktor

Vlada Federacije podržala je inicijativu Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija da se sredstva iz akumulirane dobiti javnih
preduzeća i iz klirinškog duga Ruske Federacije usmjere na realizaciju infrastrukturnih projekata.

Prioritetni projekti su izgradnja brze ceste Lašva-Nević polje, cestovno povezivanje Sarajeva i Goražda, zabilaznica Mostar Jug - Mostar Sjever,
gradska Prva transverzala Sarajevo i autocesta Žepče - Tuzla.

Planirana su ukupna ulaganja od 290 miliona KM, od čega je 107 miliona KM iz klirinškog duga, a ostatak iz akumulirane dobiti BH Telecoma, JP EP HZ HB, JP Međunarodni aerodrom Sarajevo te JP EP BiH.

Ova inicijativa pokrenutan je s cilujem rješavanja izgradnje novih dionica autoceste, brzih i magistralnih cesta u Federaciji u slučaju neusvajanja povećanja akciza na gorivo.

Konačnu odluku o toj inciijativi i njenoj realizaciji donijet će Parlament FBiH.

(Indikator.ba)


04 eko_zona_koricani_vlasic

Konzorcijum HeritageTurk uputio je pismo namjere predstavnicima vlasti u BiH, kojim ih je obavijestio kako je zainteresovan za investiranje u projekt Eko zone Korićani-Vlašić koji se procjenjuje na ukupno 4,26 mlrd EUR, potvrdila je Feni direktorica ovoga konzorcija za područje Balkana Anela Yalinpala.

Kako je eKapija ranije pisala, Eko zona Korićani-Vlašić zamišljena je kao mjesto za odmor, liječenje i rehabilitaciju, kao i visinske pripreme sportista i edukaciju u prirodnom ambijentu.

U cijelom kompleksu predviđena je izgradnja više centara različite namjene - edukacijski, zdravstveni, sportsko-rekreativni i turistički.

Centralni dio buduće zone na Vlašiću nalazi se na oko 1.100 m nadmorske visine, a tu su planirani hotelski i administrativni sadržaji sa biznis centrom, kao i univerzitetsko-studentski grad. Toranj je na najvišem uzvišenju sa panoramskim pogledom.

Firma Tomix iz Kneževa je nosilac eko programa, dok je travnički TLG nosilac energetskih projekata.

(eKapija.com)


11 univerzitetska_biblioteka_sarajevo

Već godinama nisko rastinje buja u lijevom dijelu Kampusa Univerziteta u Sarajevu pretvarajući ga u "džunglu" nerijetko ispunjenu smećem. Prostor se očisti, ali vegetacija koja izlazi iza rešetaka je i dalje tu. Plan je da se na tom mjestu bude botanička bašta.

Kako su nam rekli u Službi za odnose s javnošću UNSA, uređivanje i čišćenje prostora bit će nastavljeno i intenzivirano po završetku svih potrebnih administrativnih procedura. Ono će uključivati uklanjanje devastiranih objekata, popravljanje zgrade te hortikulturno uređivanje.

"Hortikulturno uređivanje je planirano u saradnji sa Šumarskim fakultetom UNSA koji bi kroz jedan od svojih projekata UNSA ponudio kvalitetno rješenje hortikulture u skladu s postojećom projektnom dokumentacijom", rečeno je u ovoj službi.

Kako je od ranije poznato, ostatak objekta na kojem je oslikan mural Davida Bowiea je predviđen za rušenje. Umjetnici koji su radili mural pobunili su se protiv ove odluke i kazali su kako će tražiti da se mural izmjesti netaknut. Odgovora na ovo nije bilo.

Ranije je rečeno kako je na tom mjestu, prema regulacionom planu, planirana izgradnja Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, ali sada nam je rečeno kako će tu ipak biti botanička bašta, također predviđena regulacionim planom. Ona će biti u sklopu Šumarskog fakulteta koji će biti napravljen u sklopu kampusa.

Prvi objekt koji će biti izgrađen je Biblioteka UNSA, a zahvaljujući grantu Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije.

"U skladu s dinamikom realizacije aktivnosti u toku je izrada Izvedbenog projekta za izgradnju i opremanje Biblioteke UNSA. Izradom Izvedbenog projekta za izgradnju i opremanje Biblioteke UNSA te njegovom revizijom, stiču se uslovi za raspisivanje tendera za izbor izvođača građevinskih radova, a u kasnijoj fazi i za provedbu procedure za opremanje Biblioteke", kazali su.

Memorandum o razumijevanju između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH potpisan je 10. maja 2016. godine u Sarajevu, a predviđeni datum završetka izgradnje i opremanja Biblioteke je 30. juni 2019. godine.

"Univerzitet u Sarajevu odlučno podržava proces restitucije i zainteresiran je da se ta oblast u što skorijem periodu zakonski uredi na nivou države. Izgradnja nove zgrade Ekonomskog fakulteta UNSA na prostoru kampusa predviđena je u prvoj fazi gradnje, čime se izlazi ususret obavezama po osnovu restitucije prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Također, prioritetni projekt je i izgradnja objekta Muzičke akademije čijom realizacijom bi se izvršile obaveze prema Katoličkoj crkvi. Na lokalitetu kampusa prioritetna ostaje i izgradnja kompleksa u kojem bi bili smješteni Poljoprivredni i Farmaceutski fakultet te Institut za genetički inženjering i biotehnologiju", rekli su iz Odjela za odnose s javnošću.

Glavni projekti izgradnje Muzičke akademije i kompleksa u kojem bi bili smješteni Poljoprivredni i Farmaceutski fakultet te Institut za genetički inženjering i biotehnologiju su završeni, a sufinansirao ih je Kanton Sarajevo.

Načelnik Općine Novo Sarajevo prošle godine je najavio da će u Kampusu UNSA biti izgrađena i garaža s tri podzemne etaže te sportski objekti, za što je novac osigurala Kraljevina Saudijske Arabije.

(klix.ba/foto: sa-c.net)