LoginRegister
Home » Projects » Zenica » Finished » Muzej grada Zenice
A+ R A-
02-08-2012

Muzej grada Zenice

Rate this item
(3 votes)

muzej grada_zenice_sa-c.net_PHOTO muzej grada_zenice_sa-c.net_DETAILS

UK

PROJECT DESCRIPTION:

Soon...

 


 

BA

OPIS PROJEKTA:

Muzej grada Zenice djeluje u novoj zgradi počev od septembra 2007. Novi reprezentativni objekat izgrađen je zahvaljujući investiciji Opštine Zenica, te finansijskoj pomoći Vlade ZE-DO kantona. Arhitektonsko rješenje nove zgrade muzeja je uradio dipl. arh. Zvjezdan Turkić. Dva miliona maraka uloženih u novi Muzej mnogi Zeničani ne smatraju pretjeranim ulaganjem, jer, konačno, nakon petnaest godina ponovo su javnosti predstavljene muzejske zbirke, arheološka, historijska i etnološka.

Novi Muzej, novi koncept rada: takozvani otvoreni muzej podrazumjeva dinamičan odnos prema javnosti, organizovanje brojnih radionica, razvoj multimedijalnog centra, te česte edukativne i promotivne programe iz domena nauke i umjetnosti.

Kako je Muzej grada Zenice zamišljen kao ustanova koja svojim djelovanjem treba prekoračiti granice koje Muzeju postavlja objekat, zidovi, nužno je da egzistira u okvirima interakcije sa stanovništvom grada, ne samo da nudi programe, nego da ih i prihvata… Kako god, muzej grada Zenice je muzej budućnosti, ili bar muzej kakav bi trebao biti u novom milenijumu…

Muzej grada Zenice je javna institucija, osnovana 1966, a osnivač je bila tadašnja Opština Zenica. Muzej spada u kategoriju opštih muzeja. Administrativni aparat, biblioteka i 3 muzejske zbirke (arheološka, historijska i etnološka) bile su smještene u više objekata (zgradi bivše Medrese, Hadžimazića kući, Sinagogi i spomen-kući u Šerićima). Godine 1982. Muzeju grada se priključila i gradska galerija zajedno sa svojim prostorom (Dom kulture) Do 1992. godine, u Muzeju je bilo uposleno više od 20 radnika (stručnog i administrativnog osoblja). Također, Muzej grada Zenice bio je organizator više naučnih simpozijuma (Simpozij o antičkoj keramici 1971, Simpozij o rudarstvu i metalurgiji 1972, Simpozij o Srednjevjekovnoj Bosni i evropskoj kulturi 1973.), Savjetovanja etnologa na jugoslovenskom nivou, te organizator više arheoloških kampanja u okolini Zenice. U toku ratnog perioda (1992-1995), Muzej grada Zenice ostao je bez tri objekta, a veći dio muzejskog materijala bio je deponovan na više neuslovnih lokacija u gradu.