Prioriteti u gradnji saobracajnica: Iz EBRD-a 37,5 miliona eura

Stupska_petlja_003U ovoj godini prioriteti Direkcije za ceste Kantona Sarajevo, kada je u pitanju izgradnja novih saobraćajnica, jesu prva i 12 transverzala, te južna longitudinala. Ovo je u istakla Alma Zilić, stručna saradnica u Direkciji za ceste KS-a, te naglasila kako bi novac za izgradnju ovih saobraćajnica trebao biti obezbijeđen iz kredita.

- Aplicirali smo za kredit kada je u pitanju izgradnja prve i 12 transverzale, kao i južne longitudinale. Pripremili smo projektnu dokumentaciju i studiju koja je urađena prema zahtjevu Evropske banke za obnovu i razvoj. Sada nam preostaje da te dokumente prezentiramo javnosti, a za neka četiri mjeseca trebali bismo potpisati sporazum, kazala je Zilić.

Tender za Stup

U Ministarstvu prometa i komunikacija Kantona Sarajevo planirana su dva miliona maraka za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na trasi 12 transverzale.
- Kada smo aplicirali za kredit, vodili smo se time da na dionici nema mnogo nerješenih imovinsko-pravnih odnosa. Tu, prije svega, spadaju 12 transverzala i južna longitudinala, dok na prvoj transverzali, počevši od Tehničke škole pa do Vogošćanske petlje, ima mnogo neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, naglasila je Zilić.
U Direkciji za ceste, prema riječima Zilićeve, u ovoj godini planirali su, ako ništa, raspisati tender za izbor izvođača radova na 12 transverzali.

- Na 12 transverzali planirali smo riješiti saobraćaj na Stupskoj petlji. Ako dobijemo kredit, imaćemo 37,5 miliona eura za građenje, istakla je Zilić.

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top