Broj kineskih turista u BiH petostruko veci - Moguce povezivanje Sarajeva i Pekinga aviolinijom

marijin dvor_nocna_foto_damir_dautbegovic

Upeterostručio se broj turista koji dolaze iz Kine u BiH u posljednjih pet godina, a potpisivanjem bezviznog režima za građane ovih dviju zemalja očekuje se dodatno povećanje tog broja. S tim ciljem danas se u Sarajevu održava Samit u oblasti turizma između zemalja centralne i jugoistočne Evrope i Kine.

Kako je rekao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, od ove konferencije očekuje se mnogo na unapređenju turističke ponude kojom će se osigurati veći broj kineskih turista u BiH i zemljama regije.

"Razvoju turizma svakako doprinosi komunikacija koja je sada efikasnija i brža jer imamo više destinacije koje povezuju BiH, odnosno ovaj dio Evrope s Kinom, kako linije s Bečom tako i uspostavom linije s Beogradom. U 2016. godini u BiH je boravilo blizu 17.000 kineskih turista, ali se oni zadržavaju u našoj zemlji samo dva dana. Ovaj samit je nastojanje da duže ostaju u BiH. Imamo nedostatak prevodilaca za kineski jezik i na tome će BiH raditi u narednom periodu, kao i na brendiranju određenih destinacija koje su zanimljive turistima" - rekao je Šarović.

Zamjenik ministra turizma NR Kine Du Jiang kazao je kako je broj turista porastao sa 500.000 u 2011. godini na 1.250.000 u 2016. godini.

"Zabilježili smo dobar rezultat zahvaljujući inteziviranju saradnje i uspostavljanju niza mehanizama. BiH predstavlja atraktivnu turističku destinaciju za kineske turiste jer je bogata kulturno-historijskim znamenitostima" - rekao je Jiang.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako puno očekuje od ovog samita, te je istakao kako će pokrenuti inicijativu o direktnoj avioliniji koja će povezati Peking s Beogradom i Sarajevom radi bolje povezanosti.

"Kina je zemlja koja daje najveći broj turista i želimo da BiH postane najznačajnija turistička destinacija za njih" - kazao je Zvizdić.

Podsjećamo, i Srbija je nedavno predložila aviokompaniji Hainan Airlinesda sljedeće godine uvede nonstop letove između Pekinga i Beograda, koji bi potom bili produženi i do Sarajeva.

(Klix.ba)


Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top