EBRD-ov investicioni program za izgradnju bh. cesta vrijedi vise od 700 miliona eura

autoput izgradnja

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i ministarstava transporta i komunikacija Federacije BiH (FBiH) i Republike Srpske (RS) potpisali su danas Memorandum o razumijevanju koji, kako je to saopćeno, obuhvata investicioni program vrijedan više od 700 miliona eura za period 2018-2020.

Proširenje cestovne infrastrukture i izgradnja modernih autocesta je, kako je to saopćeno iz EBRD-a, ključni zahtjev za integraciju Bosne i Hercegovine i njene privrede u regiju i za jačanje veza sa zapadnom Evropom.

Planirani investicioni program uključuje:

Sa JP Autoceste FBiH:
• Dionicu Koridora Vc od Poprikuša do Nemile
• Tunel Ivan na Koridoru Vc
• Dionicu Koridora Vc od petlje Mostar Jug do tunela Kvanj
• Dionicu Koridora Vc od Karuša do međuentitetske linije razgraničenja u tunelu

Putnikovo Brdo
• Dionicu Koridora Vc između tunela Ivan i petlje Mostar Jug.

Sa JP Autoputevi RS:
• Dionicu Koridora Vc od Rudanke do međuentitetske linije razgraničenja u tunelu Putnikovo Brdo
• Dionicu Koridora Vc od Vukosavlja do Podnovlja.

Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti je rekao da mu je drago što su danas potpisali Memorandum o razumijevanju.

"Nakon nedavnog važnog pomaka na političkom nivou, sada smo spremni da realiziramo projekte čija je priprema već neko vrijeme u toku i koji su već odavno neophodni za budući prosperitet zemlje. Ovim cestama Bosna i Hercegovina će se približiti tamo gdje pripada – centru Evrope", kazao je Chakrabarti.

Ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Denis Lasić istakao je da potpisivanje Memoranduma ponovo potvrđuje njihov zajednički cilj.

"Naš cilj je stvaranje pretpostavki za realizaciju kapitalnih infrastrukturnih projekata u BiH, te kontinuiran i uporan rad na ekonomskom razvoju zemlje", istakao je Lasić.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić je naveo da je Republika Srpska opredijeljena za izgradnju infrastrukturnih projekata, a da im je podrška EBRD-a veoma bitna za realizaciju projekata.

"Ovim memorandumom potvrdili smo izvanrednu saradnju koju naša vlada i EBRD njeguju godinama unazad", istakao je Trninić.

Generalni direktor DG NEAR – Direkcija Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson je podvukao da Evropska komisija pozdravlja ovaj Memorandum o razumijevanju između EBRD-a i Bosne i Hercegovine.

"Spremna je da obezbijedi dalja EU grant sredstva za finansiranje ove važne prometne veze. U tom pogledu, Evropska komisija je od 2015 godine obezbijedila oko 100 miliona eura", rekao je Danielsson.

EBRD je, kako je to saopćeno, od početka poslovanja u Bosni i Hercegovini investirala više od 2,1 milijarde eura za više od 146 projekata u zemlji.

EBRD se fokusira na pružanje podrške restrukturiranju i širenju lokalnog privatnog sektora, stvaranju bliskih veza sa širim regionalnim tržištima i promoviranju efikasnije i održive upotrebe resursa.

(Klix.ba)


Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top