Predsjednistvo BiH prihvatilo Sporazum o zajmu BiH i Saudijskog fonda za projekte u Starom Gradu

dom zdravlja_stari_grad_3D

Predsjedništvo BiH, na jučer održanoj redovnoj 44. sjednici donijelo je odluku o prihvatanju Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj – Razvoj infrastrukture u općini Stari Grad.

Radi se o kreditnim sredstvima koja trebaju biti uložena u realizaciju četiri velika projekta u ovoj općini: izgradnja sportske sale u OŠ“Edhem Mulabdić“, izgradnja podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića, nadogradnja objekta Doma zdravlja Stari Grad i „utopljavanje“ zgrade Općine Stari Grad.

Iznos kreditnih sredstava koje je odobrio Saudijski fond za razvoj je 30 miliona saudijskih riala (oko 13,4 miliona KM). Dogovor o kreditiranju postignut je u oktobru prošle godine, prilikom posjete načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića Saudijskoj Arabiji (Rijad), kada je ovaj Fond zvanično odobrio projekte i kreditna sredstva. Projekti moraju biti završeni do 2021. godine, a otplata kredita počet će za pet godina i trajati 20 godina.

Kompletna procedura odvija se na višim nivoima vlasti, te je jedan od koraka bilo i prihvatanje sporazuma o zajmu i određivanje potpisnika od strane Predsjedništva BiH. U narednoj fazi slijedi zvanično potpisivanje sporazuma, a nakon toga i konačna ratifikacija sporazuma.

Uporedo s tim, Općina Stari Grad, po uputama datim od strane Saudijskog fonda, izvršila je reviziju projektno-tehničke dokumentacije za sva četiri kapitalna projekta, te slijedi procedura odabira pojedinačnih konsultanata za pripremu, koordinaciju, upravljanje i implementaciju kapitalnih projekata Općine Stari Grad Sarajevo. Kao što je prethodno najavljeno, izbor izvođača radova će se vršiti po procedurama Saudijskog fonda.

(sa-c.net)


Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top