Svjetska banka potvrdila ekonomski rast u BiH od 3,2% u 2018.

ekonomija ilustracijaSvjetska banka potvrdila je svoju prognozu ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine na 3,2% u 2018. godini, zahvaljujući strukturnim reformama, velikim infrastrukturnim investicijama i snažnoj potrošnji.

Podržan prvenstveno potrošnjom, a do određene mjere i javnim investicijama, predviđa se da će ekonomski rast ojačati na oko 4% do 2020. godine, priopćila je Svjetska banka u makroekonomskom outloku siromaštva za Evropu i centralnu Aziju.

Budući da bh. reformska agenda napreduje, očekuje se umjeren porast izvoza, ali snažna potražnja za uvozom podrazumijeva da će neto vanjska potražnja i nadalje biti opterećenje rastu, upozorila je Banka.

"Ulaganja u energetiku, građevinarstvo i turizam općenito će podržati rast investicija, kao i otvaranje radnih mjesta u tim sektorima", istaknula je Svjetska banka.

Zahvaljujući tome rast će ubrzati na 3,4% sljedeće godine, prije nego što dostigne 4% godišnje.

Međunarodni zajmodavac objasnio je kako je siromaštvo snažno povezano s nezaposlenošću i neaktivnošću u Bosni i Hercegovini, a da bi se ekonomski rast pretvorio u smanjenje siromaštva, poboljšanje učešća na tržištu rada i zapošljavanje ostaju ključni.

Svjetska banka istaknula je da bi se tokom narednog razdoblja BiH trebala usredotočiti na postizanje pametne i efikasne fiskalne politike, rješavanje trajne nezaposlenosti i nastavak zaštite bankarskog sektora.

Glavni domaći rizik rasta, saopćio je zajmodavac, predstavlja izazovno političko okruženje, što otežava strukturne reforme u područjima poput infrastrukture, telekomunikacija, energetskog sektora i prometa.

Također je upozorio da, kako zemlja ulazi u opće izbore, politička previranja mogu biti rizik za ekonomski rast.

Svjetska banka očekuje da će inflacija u BiH ove godine ubrzati 1,4 posto, sa 1,2 posto u 2017. godini, gdje će ostati i tokom sljedeće dvije godine.

(Indikator.ba)


Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top