Građani ne žele podzemne garaže u ulici Franca Lehara

javna garaza franca lehara prezentacija

Nakon što je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća (OV) Centar najavljeno da će uskoro početi izgradnja podzemne garaže na u ulici Franca Lehara na Marindvoru, negodovali su mještani. Oni su u prostorijama Mjesne zajednice održali zbor građana na kojem su predstavnicima Općine izričito kazali da ne žele podzemnu garažu u svome dvorištu jer će ostati bez jedinog dječijeg parka u ovom dijelu grada.

Sačuvali stabla

Zboru se odazvao veliki broj građana, koji nisu krili svoje nezadovoljstvo, a situacija je nekoliko puta izmicala kontroli, pa je čak i policija bila pozvana.

Goran Filipović smatra da u blizini i na drugim lokacijama na Marindvoru postoji dovoljno prostora gdje bi se mogle graditi podzemne garaže i novi parkinzi.

"Razočaran sam idejom da izgubimo zelenilo ispred naših ulaza. Ovaj park sačuvali smo u ratu, kada se sjeklo na sve strane. Ovo drveće je staro i šteta bi bila da ga posijeku. Izgradnjom garaža naša djeca se neće imati gdje igrati" - kazao je Filipović.

Djeca i stariji

Njegova komšinica Sabina Polimac-Šuman kazala nam je da građani nikada nisu vidjeli Regulacioni plan koji je, navodno, još prije 11 godina donesen, a koji predviđa izgradnju garaža.

"Čuli smo da je Regulacionim planom predviđena izgradnja garaža. To nas ne zanima. Imamo samo jednu zelenu površinu gdje mogu boraviti naša djeca i stariji sugrađani. Betona imamo i previše. Bespotrebno je praviti garažu, jer u blizini ima dosta prostora gdje se uvijek može naći parking mjesto" - rekla nam je Polimac-Šuman.

Gradnja bila planirana 2007. godine

S druge strane, u Općini Centar smatraju da će izgradnjom podzemne garaže biti sačuvano i zelenilo ispred zgrada.

"Gradnja garaže bila je planirana još 2007. godine, ali smo je novim planom sada morali proširiti za 200 metara. Radovi će SE uglavnom izvoditi pod zemljom pa će veći dio sadašnje zelene površine biti očuvan. Građani nemaju razloga za nezadovoljstvo" - istakala je Eldina Šehović iz Općine Centar.

(Avaz.ba)

 

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top