Ozvaničen početak radova na drugoj dionici autoputa Koridora 5C kod Doboja

autoput doboj putnikovo brdo 26.nov.2021U naselju Rudanka kod Doboja danas je ozvaničen početak radova na drugoj dionici auto-puta na Koridoru Vc.

Ozvaničenju su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović, predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković i ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Ćorić.

Prisutni su bili i predstavnici Delegacije EU u BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i direktor Autoputeva RS-a Dušan Topić i gradonačelnik Doboja Boris Јerini.

"Moramo priznati da smo, poslije više godina nesnalaženja u realizaciji ovog projekta, mijenjanju trasa Koridora i projekata, traženja najboljih načina finansiranja, potrošili dosta vremena. Danas se može reći da je jako dobra situacija, kada su svi nivoi vlasti u BiH svjesni situacije oko ovog projekta, kada su javna preduzeća u oba entiteta i kadrovski i organizaciono spremna za ovako važan projekt i kada u Republici Srpskoj i Federaciji BiH postoje kompanije koje su spremne da realizuju najsloženije građevinske radove", kazao je Tegeltija.

Druga dionica autoputa na Koridoru 5C na pravcu od Bosanske Kostajnice do Putnikovog brda, poznata kao "dobojska obilaznica", dužine je šest kilometara, a rok za završetak radova je tri godine.

Riječ je o veoma zahtjevnoj dionici, na kojoj je planirana izgradnja dva tunela dužine oko dva kilometra - Putnikovo brdo jedan i Putnikovo brdo dva, izgradnja mosta preko rijeke Bosne dužine oko 330 metara, te vijadukta dužine oko 290 metara.
Predviđena je izgradnja i devet potpornih zidova ukupne dužine 2.200 metara. Izvođač radova je firma Integral inženjering Laktaši, a radove nadzire IRD inženjering iz Rima.

Projekt je finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 150.000.000 eura, te sufinansiran grant sredstvima Evropske komisije putem Investicionog fonda za Zapadni Balkan u iznosu od 38.768.800 eura.

 (sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top