Studenti arhitekture predstavili konkretne projekte za prostor Aleje ambasadora

aleja ambasadora studenti arhitektureOsam uspješnih mladih studenata četvrte godine Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu predstavilo je četiri idejna projekta koji bi se mogli realizovati na prostoru Aleje ambasadora i tako dodatno obogatiti i popularizovati ovu atraktivnu lokaciju u Starom Gradu. Studenti su projekte predstavili načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću, sekretaru organa državne službe, Almi Destanović i pomoćniku načelnika za urbanizam, Ameli Kulaglić, a u Općinu su došli u pratnji profesorice Nermine Zagore i profesora Erdina Salihovića.

Uz video prezentaciju, vrijedni studenti su donijeli i makete kako bi na još bolji način prikazali svoje viđenje budućeg izgleda dijela Aleje ambasadora. Viđena su četiri različita, ali u isto vrijeme vrlo slična idejna projekta, a studenti su ih radili u parovima; Ajla Jašarspahić – Lejla Višća, Andreas Bokunović – Elma Begić, Almedin Jahić – Mehmedalija Karahmetović i Almir Čolaković – Amer Čomor.

Svi idejni projekti bi se bazirali na izgradnji i postavljanju tri ili četiri paviljona/modula demontažnog karaktera. Studenti su osmislili da se u tim novopostavljenim jedinicama može smjestiti manji ugostiteljski objekat, informacijski centar, javni toalet, suvenirnica, kiosk, pa čak i sportski prostor za alpiniste, kako su to zamislili Andreas Bokunović i Elma Begić.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i sekretar organa državne službe Alma Destanović su pozdravili ideje studenata i pokazali zainteresovanost da se Općina Stari Grad aktivno uključi u realizaciju jednog od predstavljenih idejnih projekata.

„S obzirom da nijedan od idejnih projekata trenutno nema finalni predmet i predračun koji bi nam dao jasniji finansijski iznos ove investicije, ne možemo krenuti odmah sa konkretnijim radnjama“, rekao je načelnik Hadžibajrić, ali je izrazio nadanje da će vrlo brzo biti poznat i taj podatak.

Sekretar organa državne službe Alma Destanović je kazala da Općina Stari Grad podržava konkretne i korisne incijative mladih ljudi: „Ta praksa se neće mijenjati i jako smo ponosni na to“, poručila je Destanović.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top