Završne pripreme za izgradnju savremenog kosog lifta na Ciglanama

kosi lift ciglane foto opstina centar

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić je danas primio u Općini direktora KJKP GRAS Avdu Vatrića sa saradnicima i tom prilikom je razgovarano o završnim koracima i pripremama za početak izgradnje novog savremenog kosog lifta na Ciglanama, projekt koji finansira Općina Centar.

U sklopu tih priprema dogovoreno je potpisivanje protokola na osnovu kojeg će Općina Centar od preduzeća GRAS, koje gotovo tri desetljeća upravlja kosim liftom na Ciglanama, preuzeti opremu kosog lifta na postojećem zemljištu, što je također jedan od neophodnih uslova koje treba ispuniti prije početka izgradnje. Prije potpisivanja ovog protokola potrebno je još da Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo kao vlasnik zemljišta s jedne strane i Općina Centar i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo kao nosioci prava gradnje zaključe Ugovor o osnivanju prava građenja radi izgradnje objekta „Kosi lift“ Ciglane.

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom pohvalio rukovodstvo kantonalnog preduzeća GRAS, kao visoko kooperativnog partnera u ovoj priči, što je veoma brzo reagovalo na molbu Općine da joj ustupi cjelokupnu opremu kosog lifta bez bilo kakvih finansijskih ili drugih obaveza Općine prema ovom preduzeću. Također je dodao da je prethodno riješeno i pitanje zemljišta na način da Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo kao vlasnik zemljišta uloži zemljište u izgradnju objekta, a da Općina Centar finansira sve druge troškove, odnosno izgradnju novog, modernog i funkcionalnog lifta, za što su obezbijeđena sredstva iz budžeta Općine Centar i Ministarstva saobraćaja KS.

Podsjećamo da je, uz saglasnost Skupštine Kantona Sarajevo i Općinskog vijeća Centar, potpisan Sporazum o definisanju elemenata za zaključivanje Ugovora o osnivanju prava građenja radi izgradnje objekta „Kosi lift“ Ciglane. Na osnovu tog sporazuma potpisnici - Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo kao vlasnik zemljišta s jedne strane, i Općina Centar i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo kao nosioci prava gradnje će zaključiti Ugovor o osnivanju prava građenja radi izgradnje objekta „Kosi lift“ Ciglane.

Općina Centar je raspisala tender za odabir najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji kosog lifta putem otvorenog međunarodnog javnog poziva. Tenderska procedura je završena, te nakon isteka žalbenog roka slijedi potpisivanje ugovora sa odabranim izvođačem radova radi početka izgradnje modernog kosog lifta.

Kao što je javnosti poznato, Općina Centar je obezbijedila redovnu kombi liniju koja besplatno prevozi naše sugrađane umjesto kosog lifta u terminu od 7 do 17,30 sati svakim radnim danom i subotom.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top