Završeni radovi na utopljavanju nebodera u Ulici Patriotske lige

neboder patriotske lige fasadaRadovi su se izvodili na osnovu potpisanog ugovora o sufinansiranju postavljanja termo fasada između predstavnika Općine Centar i OKI upravitelja koji je angažovao građevinsku firmu „Meister“ za izvođenje navedenih radova.

Ukupna vrijednost projekta je oko 270.000 KM, a Općina Centar je iz prošlogodišnjeg budžeta izdvojila 120.400,95 KM. Radi se o projektu postavljanja termo fasada na objekte kolektivnog stanovanja kojeg zajednički finansiraju stanari i Općina Centar, a s obzirom da je ukupna vrijednost investicije 270.000 KM realizaciju projekta finansijski je podržalo i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Dino Kapo, predstavnik stanara zgrade Patriotske lige 38 je u ime svih stanara iskazao zahvalnost načelniku i Općinskom vijeću na realizaciji ovog projekta.

''Želim izraziti veliku zahvalnost načelniku Općine Centar dr. Nedžadu Ajnadžiću i Općinskom vijeću jer bez njihove pomoći ne bismo mogli realizirati ovaj životno važan projekat za sve nas. U našoj zgradi visokoj 46 metara nalazi se 77 stambenih jedinica i preko 160 stanara. Neizmjerno smo sretni što su uklonjene azbestne ploče sa fasade jer svjesni smo koliko su opasne po zdravlje ljudi. Iskreno se nadam da će i naše komšije slijediti naš primjer i prijaviti se na sljedeći javni poziv, a ja sam spreman da ih uputim u proceduru s obzirom da smo je uspješno okončali. Mi smo dobili novu zgradu, na takav način doživljavamo realizaciju ovog projekta'', kazao je Kapo.

Naime, prema Odluci o sufinansiranju izrade termo fasada – utopljavanje stambenih zgrada za kolektivno stanovanje na području Centra, Općina može učestvovati do 50% potrebnih sredstava, dok ostatak troškova snose stanari. Služba za registar, upravljanje imovinom i katastar nekretnina - Odsjek za stambene poslove je provela proceduru javnog poziva na koji su se mogli javiti upravitelji zgrada kolektivnog stanovanja. Javni poziv je bio objavljen 26. februara 2018. godine i otvoren 45 dana.

Općinsko vijeće Centar je na 25. redovnoj sjednici, održanoj 31. maja 2018. godine, utvrdilo listu za sufinansiranje izrade termo fasada – utopljavanje stambenih zgrada za kolektivno stanovanje na području općine Centar. Na usvojenoj listi za prošlu godinu bile su stambene zgrade u ulicama Patriotske lige 38 i Jezero 5.

Podsjećamo, krajem juna 2018. godine načelnik Ajnadžić potpisao je ugovore sa direktorom „Sarajevostana“ Fuadom Haskićem, predstavnikom upravitelja stambene zgrade u Ulici Jezero 5 i direktorom „OKI“ upravitelja Senadom Krajinom, predstavnikom upravitelja nebodera u Ulici Patriotske lige.

Tokom 2017. godine kada je pokrenut projekat utopljavanja stambenih jedinica kolektivnog stanovanja u Centru završeni su radovi na postavljanju termo fasade na šest objekata u Centru: Bolnička 50, Kaptol 28, Kalemova 38, Franca Lehara 13, Derebent 24-26 i Branilaca Sarajeva 4, za šta je Općina Centar izdvojila 110.185 KM. Prošle godine pored pomenutog objekta u Patriotske lige 38 također su okončani radovi na postavljanju nove termo fasade na objektu u Ulici Jezero za šta je iz općinskog budžeta izdvojeno 70.700 KM.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top