U oktobru otvaranje gradilišta za izgradnju Austrijske kuće

austrijska kuca_prvoplasirani_rad_3DMinistar pravde i uprave Kantona Sarajevo (KS) Mario Nenadić i načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić planiraju u oktobru otvoriti gradilište za izgradnju "Austrijske kuće" u sarajevskom naselju Ciglane, a realizacija ovog zajedničkog projekta završila bi naredne godine.

"Austrijska kuća će se definitivno završiti i služit će kao "Evropska kuća nacionalnih manjina" i također kao Centar za zdravo odrastanje" kazao je Nenadić na današnjem sastanku kojem su prisustvovali i predstavnici Vijeća nacionalnih manjina KS Davor Ebner i Mirza Redžić.

Istakao je da su to dva važna zajednička projekta u kojima je investitor Općina Centar, a KS je osigurao prostor na 99 godina, kroz osiguranje prava građenja na tom lokalitetu.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo povodom činjenice da projekt ulazi u fazu implementacije i što će u najskorije vrijeme biti izgrađen još jedan centar kulturnih, obrazovnih i muzejskih događanja.

Razgovarano je i o mogućnostima stalnih postavki Muzeja nacionalnih manjina u "Evropskoj kući nacionalnih manjina", odnosno "Austrijskoj kući", kao i o mnogo drugih potencionalno važnih i osvarivih potprojekata u okviru ovog projekta.

Ministar i načelnik najavili su zajedničke posjete s predstavnicima Evropske unije, austrijske ambasade u BiH i ostalim koji bi eventualno bili zainteresirani da pruže podršku u dovršetku ovog projekta, pa makar i u njegovoj kasnijoj fazi, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(Fena)


Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top