Uskoro počinje gradnja nove bolnice u Doboju

doboj nova bolnica idejno rjesenje

Cilj nam je da izgradnja nove bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju počne krajem avgusta ili u prvoj polovini septembra, a planirano je da traje tri godine, rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, na predstavljanju idejnog projekta za izgradnju, opremanje i uređenje ovog zdravstvenog objekta.

"Ovo je dvanaesta godina kako je Vlada RS okrenuta prema zdravstvu i ogromna sredstva, koja se broje u stotinama miliona maraka, uložena su u zdravstvo", kazao je Bogdanić.

Prema njegovim riječima, bolnica u Doboju je druga po veličini u RS i bilo je krajnje vrijeme da se započne s izgradnjom novog objekta.

Rekao je da se iz budžeta Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite planiraju sredstva za svaku narednu godinu, pa će tako u budžetu u narednih deset godina biti planirana sredstva za izgradnju bolnice u Doboju.

Milorad Živković, direktor JZU Bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju, kazao je da će ovim projektom biti izgrađena ne samo velelepna zgrada, nego i mnogo bolje organizovana institucija.

"Ovom bolnicom ne dobija samo dobojska regija, nego i širi prostor. Smatram da će mnogo dobiti i zdravstveni sistem, kao i cijela RS", istakao je Živković.

Milan Latinović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je da će bolnica imati prizemlje i šest spratova, a gabariti su 138,80 x 72,85.

"Zbog poplava koje su zadesile Doboj 2014. godine planirano je i izdizanje terena za 80 cm", kazao je Latinović.
Naglasio je da će biti opremljena savremenom medicinskom opremom, a biće korištene i savremene metode dijagnostike.

Putem sistema PACS RIS svi nalazi će, pojašnjava Latinović, biti dostupni u elektronskoj formi te će svi dijagnostički aparati biti uvezani i moći će se povezati sa drugim bolnicama.

"Nova medicinska oprema će omogućiti i nove savremene metode dijagnostike i pružanja usluga, interventnu kardiologiju, centar za moždani udar, RCP, savremenu endoskopsku hirurgiju i ortopediju, oftalmologiju, ORL i druge grane medicine", pojasnio je Latinović.

Naveo je da je bilo neophodno da se izgradi nova zgrada jer je dosad bolnica bila smještena u 15 zgrada, a nalazili su se na trusnom području.

Napomenuo je da je ukupna vrijednost projekta, bez PDV-a, oko 80 miliona KM.

(Nezavisne novine)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top