Mountain Wings - Bjelašnica

Projekat Mountain Wings - Babin Do Bjelašnica
Investitor NEBI d.o.o. Sarajevo
Projektant FOUR LINES d.o.o. Sarajevo
Nadzor TACT d.o.o. Sarajevo
Izvođač VEKTOR INTEGRA d.o.o. Sarajevo
Lokacija Babin Do Bjelašnica
Površina 6.600 m2
Početak radova Mart 2019.
Završetak radova 2020.
Vrijednost projekta  
Kontakt +387 63 556 660

Bosnian Flag

Na lokalitetu Opštine Trnovo - Bjelašnica - Babin Do započela je gradnja rezidncijalnog objekta pod nazivom “MOUNTAIN WINGS” ukupne površine cca. 6600m2, na parceli u vlasništvu firme “NEBI” d.o.o. Sarajevo koja je ujedno i investitor projekta.

Objekat je projektovan, da svojom dispozicijom, volumenom, izborom materijala i vanjskim uređenjem ne naruši planinski ambijent i okruženje u kojem se nalazi, već upravo da ga oplemeni.

Objekat se sastoji od podruma, suterena, prizemlja i tri etaže, te se radi u dvije lamele-tornja koje su spojene toplom vezom u podrumu i suterenu, dok je ispred objekta predviđen i otvoreni parking za 15 vozila.

Teren na kojem se nalazi objekat je u blagom nagibu i pristupačan lokalnom cestom, a lokacija objekta je određena sa zapadne strane pomenutom cestom koja vodi od sportsko-rekreativno-hotelskog naselja “Babin Do” Bjelašnica, sa istočne strane šumom, a sjeverne i južne strane se nalaze zeleni pojasevi. Prometni i pješački prilaz objektu je sa postojećeg puta dok je na samom središtu objekta rampa za prilaz podzemnoj parking garaži kapaciteta 42 parking mjesta koja je djelomično ukopana u teren radi postizanja kvalitetnije prilazne rampe kao i prirodnog ventiliranja garaže.

U procesu projektovanja akcenat je bio na uklapanju novog objekta u prirodnu okolinu, interpretiranje tradicionalnih arhitektonskih elemenata u novoj formi i korištenje tradicionalnih ali prvoklasnih materijala (drvo) kao i modernih materijala (armirani beton, staklo, čelik, drveni ventilirani fasadni sistemi sa tradicionalnom “timber cladding” oblogom).

Također je predviđeno ozelenjavanje i kultivisanje parcele na južnoj strani sa alternativnim otvaranjem “green” terasa u suterenskom dijelu stambenih jedinica. Dio ideje je stvoriti ambijent u kojem će se budući korisnici prostora osjećati udobno i u svakom trenutku biti svjesni blagodeti planine i prirode za potpuni užitak prilikom boravka u apartmanima.

Trenutno ne postoji video zapis za ovaj projekat...