Sarajevo | Univerzitetska biblioteka

19 Nov 2012 12:53 - 27 Nov 2018 12:03 #2552 by xYz

Projekat buduće Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Sarajevu zasniva se na Master planu Novog kampusa Univerziteta u Sarajevu iz 2001. godine.

Lokacija kampusa je bivša kasarna formirana u periodu osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini koja se danas nalazi na rubu historijskog dijela grada Sarajeva iz austro-ugarskog perioda.

Master planom Univerzitetska biblioteka je pozicionirana na glavnoj osi kampusa pored zgrade rektorata, čime dobiva značajan i istaknut položaj.

Naručioc projekta je Univerzitet u Sarajevu.

Ljudi na planeti Zemlji žive u tri različita staništa: pustinji, moru i šumi, koji na osobit način oblikuju ljudska osjetila i karakter. Bosna i Hercegovina je zemlja šuma. Način na koji sunčeve zrake rasipaju svjetlost kroz krošnje stabala upotrebljena je funkcionalno i metaforički u arhitekturi Univerzitetske biblioteke.

Biblioteka je oblikovana kombinovanjem 7 programskih elemenata: ulazna sekvenca, media i kongresnog centra sa 6 čitaonica biblioteke, koji u funkcionalnom i simboličkom smislu korespondiraju sa 7 kupola/nebesa koje se uzdižu iznad unutrašnjosti biblioteke. Drveće zasađeno po obimu biblioteke čini vizuelnu barijeru propuštajući disperznu svjetlost u njenu unutrašnjost.

Biblioteka je na ovaj način definisana kao arhitektonski prostor i mjesto koje izrasta iz zemlje i prostire se prema okolnoj prirodi i nebu. Ovdje je znanje ključ spoznaje i samoostvarenja, putem kojeg ljudski duh stremi put nebeskog/božanskog svjetla znanja. Od zemlje do (7) Nebesa.

LINK PROJEKTA: Univerzitetska biblioteka Univerziteta u Sarajevu

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

19 Nov 2012 12:58 #2553 by xYz
Predstavljamo projekat: Univerzitetska biblioteka

Ekipa Sarajevo Construction web portala je 17. jula 2012. godine posjetila Institut za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, gdje nam je prezentovan projekat buduće ''Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Sarajevu''.

Autor projekta doc. dr. Adnan Pašić d.i.a. je između ostalog istakao da je ideja Univerzitetske biblioteke u Sarajevu stara više od 60 godina, ali da za njenu implementaciju nije bilo sredstava.

Sredinom juna mjeseca su u našoj zemlji boravili predstavnici Saudijskog fonda za razvoj i tom prilikom izrazili svoju spremnost za finansiranje i realizaciju ovog projekta.

''Prema procjenama, uz osigurana finansijska sredstva izgradnja Univerzitetske biblioteke bi trajala dvije godine'', rekao je Pašić.

Kako je od ranije poznato, Univerzitetska biblioteka će biti jedna od najmodernijih i najbolje opremljenih u regiji, a investicija je procjenjena na oko 15 miliona eura.

Više informacija o projektu na linku: Univerzitetska biblioteka Univerziteta u Sarajevu

(sa-c.net)
[/i]

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

19 Nov 2012 13:01 #2554 by xYz
Univerzitetska biblioteka u Kampusu bit će najmoderniji objekt u regionu



Gradnja savremenog objekta Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Sarajevu trebala bi biti završena 2015. godine. Na posljednjoj sjednici Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je program gradnje i opremanja biblioteke u Kampusu, nakon što je skoro 15 miliona eura donirala Kraljevina Saudijska Arabija.

Informatička oprema

Kako je kazao ministar obrazovanja, nauke i mladih Fahrudin Oručević, radi se o grantu Saudijskog razvojnog fonda, na čiji će iznos doniranog novca Vlada trebati dodati skoro 4.000.000 KM za porez.

''To će biti jedan od najopremljenijih i najljepših objekata ne u samo u Sarajevu nego u regionu. Sve neophodne prostorije s najmodernijom opremom, police za knjige, informatička oprema, samo su dio onoga što će imati ovaj objekt'', rekao je Oručević.

Autor i arhitekta projekta Adnan Pašić s Arhitektonskog fakulteta istaknuo je će oko objekta biblioteke biti zasađena stabla, jer je BiH dominantno zemlja šuma, kao jednog od tri ljudska staništa.

''Biblioteka će biti kombinacija sedam elemenata, i to ulazne sekvence, koju sačinjavaju media lab i kongresni centar, te šest čitaonica sa skladištem za knjige za različite naučne discipline. Ovih sedam cjelina u funkcionalnom i simboličkom smislu korespondiraju sa sedam kupola, odnosno nebesa koja se uzdižu iznad unutrašnjosti biblioteke'', istaknuo je Pašić.

Vizuelna barijera

Prema njegovim riječima, drveće zasađeno oko biblioteke, formira vizuelnu barijeru, koja tokom različitih godišnjih doba propušta različitu količinu i kvalitet prirodnog svjetla u unutrašnjost čitaonica.

Radovi u dvije faze

Ekspertni tim Instituta za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje Arhitektonskog fakulteta izradio je prijedlog prema kojem je projekt podijeljen u dvije faze. U prvoj će biti završeni osnovni elementi programa za nesmetano funkcioniranje biblioteke. U ovoj fazi bit će uređeni i opremljeni enterijeri i svi prostori izuzev skladišta za knjige na drugoj podzemnoj etaži. Druga faza sadrži razvojne kapacitete biblioteke.


(Dnevni Avaz/sa-c.net)
[/i]

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

27 Nov 2018 12:06 #7175 by Fache
Objavljen poziv za izgradnju i opremanje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu



Univerzitet u Sarajevu objavio je danas poziv za predkvalifikacije za radove na izgradnji i opremanju Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, saznaje Akta.ba.

Radovi se odnose na osiguranje građevinske jame, izgradnju objekta Biblioteke, vanjsko uređenje i priključci, te opremanje Biblioteke.

Kako se navodi u pozivu, klijent namjerava izvršiti predkvalifikaciju zainteresiranih firmi i konzorcija koji će se nadmetati za Ugovor u skladu s procedurom iz Smjernica za nabavku roba i Ugovaranje izvođenja radova — Prvo izdanje 2001. g. koje su sastavni dio MoA, a sve pod nadzorom Saudijskog Fonda.

Predkvalifikacije i tender za Ugovor za izvođene radove finansirane sredstvima granta su otvorene za sve firme u konzorciju iz zemlje davalaca granta i zemlje primalaca granta.

Ponude moraju biti potpune i dostavljene najkasnije do 22. januara 2019. godine

Podsjetimo, Memorandum o razumijevanju između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine potpisan je 10. maja 2016. godine u Sarajevu.

Saudijski fond osigurao je oko 17 miliona dolara za ovaj projekt, dok se BiH međunarodnim ugovorom obavezala na finansiranje pratećih aktivnosti projekta u iznosu od oko pet miliona KM.

Izgradnja Biblioteke je od velike važnosti za BiH jer se radi o jednom od najznačajnijih projekata u novijoj historiji UNSA-e, koja će po prostoru i opremljenosti biti jedna od najuređenijih i najopremljenijih zgrada, ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regionu.

Površina biblioteke bit će oko 15.000 kvadratnih metara. Studentima će biti dostupno oko 50 hiljada knjiga različitog karaktera u slobodnom pristupu, dok će ih u skladištu biti oko 275 hiljada. Osim toga, na raspolaganju će biti 560 mjesta za čitanje, kao i 250 mjesta za rad na računaru.

(Akta.ba)

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.063 seconds

 

Top