Mostar | Construction News

21 Jul 2011 08:28 - 27 Nov 2018 14:52 #263 by corvus_edin

Mostar je grad u Bosni i Hercegovini, kulturno i privredno središte Hercegovine te upravno sjedište Hercegovačko-Neretvanskog kantona. Ime je dobio po čuvarima mostova (mostarima), na obalama rijeke Neretve. Grad je poznat po čuvenom Starom mostu, izgrađenom u 16. vijeku. Stari most je prvi kulturni spomenik u Bosni i Hercegovini koji se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika kulture svijeta.

Grad je najveći urbani centar u Hercegovini i peti grad po veličini u Bosni i Hercegovini. Prema popisu iz 1991. godine imao je 75.865 stanovnika. Danas je broj stanovnika u samom gradu nešto manji i iznosi 64.301.

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

21 Jul 2011 08:29 #264 by corvus_edin
Dolina Sunca - Radovi na zgradi 4 - juni 2011.



Galerija: http://www.dolinasunca.ba/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=24:radovi-na-zgradi-4-juni-2011god&Itemid=144





Brodomerkur







Gradska Vijećnica - 12. juni 2011.



Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

20 Sep 2012 14:54 #2265 by Admir

Zavrsetak radova na rekonstrukciji mostarske Gimnazije



Vlada SAD-a putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a u saradnji s UN-ovim Programom za okoliš i klimatske promjene i Gradom Mostarom, danas je svečano obilježila završetak radova na rekonstrukciji Gimnazije Mostar.

Riječ je o zajedničkom pilot - projektu iz oblasti energetske efikasnosti. Vrijednost projekta je 425 000 maraka, a finansirali su ga USAID, UNDP i Grad Mostar. U sklopu projekta zamijenjeni su prozori, izvršena je rekonstrukcija sistema za distribuciju grijanja, koji će omogućiti kontrolu grijanja po zonama, a instaliran je i sistem daljinskog registrovanja potrošnje energije.

Tokom svečanosti, prisutnima su se obratili direktor Misije USAID-a/BiH David J. Barth, zamjenica rezidentnog predstavnika UN-a Zahira Virani i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. Goste je pozdravio direktor Gimnazije Mostar Bakir Krpo. Barth je naglasio kako je bh. energetski sektor izuzetno neefikasan i da košta Bosnu i Hercegovinu 20 posto bruto nacionalnog dohotka, dodavši kako se sa malim investicijama mogu uštedjeti ogromne svote novca.

On je istako kako je veoma važno sačuvati okoliš zbog mladih ljudi, te u budućnosti investirati u ovako ključne stvari. "Željeli bi da podstaknemo BiH da ide i dalje ovim putem, zajedno s predstavnicima američkog naroda i ostalim donatorima, da pravi ovakve investicije, projekte i ovakve uspjehe", kazao je Barth.

Gradonačelnik Bešlić je naglasio kako je realizacija ovog projekta od velikog interesa za Gimnaziju, ali i za Grad Mostar, koji izdvaja iz svog budžeta materijalne troškove za školu, dodavši da je ovo početak u politici Grada Mostara za uštedom energije.

"Cilj nam je u bliskoj budućnosti ostvariti direktne energetske i finansijske uštede, smanjiti štetan uticaj na okoliš, provoditi proaktivnu energetsku politiku i podizati nivo svijesti i odgovornosti svih naših građana u procesu globalnog zatopljenja i klimatskih promjena", poručio je gradonačelnik Bešlić.

Inače, ovo je jedan od 17 pilot - projekata energetske efikasnosti koje USAID implementira širom BiH.


(Fena/sa-c.net)
[/i]

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

06 Jan 2013 19:52 #2874 by Admir
Radovi na Sabornoj crkvi bit će završeni krajem godine



Prije dvije godine u Mostaru je započela obnova Saborne crkve, nekada najvećeg i najljepšeg pravoslavnog hrama na Balkanu. Obrisi donjih dijelova mostarske crkve već su vidljivi, a trenutno se radi na završetku kupola iznad oltara.

Uređenje enterijera

Ukoliko radovi budu tekli po planu, a i sredstva za obnovu budu pristizala na vrijeme, krajem ove, odnosno početkom 2014. godine, svi građevinski radovi trebali bi biti završeni, a onda bi preostalo uređenje eneterijera.

Za cjelokupnu obnovu potrebno je oko 15 miliona KM, a do sada je uloženo tek dva miliona jer je zbog ekonomske priliv sredstava krize slab. Na velikoj donatorskoj konferenciji koja je održana 2008. godine prikupljen je značajan iznos za obnovu ovog sakralnog objekta.

Do sada je najviše novca za obnovu dala Vlada Republike Srpske.
Saborna crkva izuzetno je značajna i za oko 5.000 Srba koji danas žive u Mostaru.

Ratko Pejanović, generalni sekretar mostarskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" kaže da je to, nakon povratka vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija u grad na Neretvi, najznačajniji događaj za mostarske Srbe.

"Osim toga, to je znak i za daljnji povratak raseljenih Srba u naš grad jer bez crkve nema ni onog sakralnog života. U tom pogledu obnova crkve je veoma bitna u ovom momentu i danima koji dolaze. Na kraju, ona je i sastavni dio grada kao i Stari most i bilo koji drugi objekt koji ima jedan širi značaj" - kaže Pejanović.

Crkva svete Trojice, kako je i naziv mostarske Saborne crkve, izgrađena je 1873. godine, a porušena 1992. godine.

U posljednje dvije godine povratak Srba u Mostar znatno je uvećan, no Pejanović napominje da su to većinom fiktivne prijave.

"Vrijeme će pokazati je li to stvarni povratak. Ja bih bio najsretniji da to bude tako i da ponovo budemo, u pravom smislu riječi, teg na vagi, odnosno balans, jer ovako smo, iako konstitutivan narod, još u manjini" - ističe Pejanović.

Prinčeva obećanja

Mostarski paroh Radivoje Krulj ranije je izjavio da u narednom periodu imaju u planu zatražiti pomoć i od britanske kraljevske porodice, jer, kako je istakao, sam princ Čarls (Charles) je na otvorenju Starog mosta izrazio želju da učestvuje u obnovi crkve.
(Dnevni avaz)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

24 Jan 2013 11:37 - 24 Jan 2013 11:37 #2972 by Admir
Rekonstrukcija i proširenje Hotel Mostar?



Hotel Mostar, ako je suditi po situaciji na terenu, proširuje se i dobiva nove prostorije. Naime, najavljena rekonstrukcija hotela, javnosti predstavljena kao ''klasična rekonstrukcija'', čini se krenula je od objekata koji se nalaze iza dvorišta i nekadašnje hotelske ljetne bašte.

Tako je ovih dana nedovršeni i dobrim dijelom zapušteni objekt iza hotela dobio nove prozore na kojima stoji logo hotela, a radovi na rekonstrukciji obavijeni su pomalo i velom tajne.

Naime, u javnost je prvo došla informacija kako će se hotel u potpunosti rušiti te da bi umjesto njega trebao niknuti novi ''stambeno-poslovni centar'', koji su u Mostaru zadnjih godina nikli kao gljive poslije kiše. No, ta vijest je opovrgnuta, a načelnica Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara, Marina Deronjić, medijima je rekla kako rušenja neće biti.

"Radi se o klasičnoj rekonstrukciji, a za poslovnu zgradu investitor nije dobio papire, odnosno dozvolu", rekla je Deronjić neizravno potvrdivši da je namjere za rušenje hotela u potpunosti ipak bilo.

Nepoznato je pak što se podrazumijeva pod ''klasičnom rekonstrukcijom'', kojom su se smirile glasine o rušenju hotela i novom staklenom zdanju. Spada li u tu rekonstrukciju obnova objekta iza hotela te hoće li hotel zadržati svoj prepoznatljivi izgled ne može se doznati.

Dobrim dijelom mostarska javnost složna je da bi grad trebao zadržati nekadašnje lice, pa i da bi hotel trebalo modernizirati iznutra, a izvana mu ostaviti prepoznatljivi izgled kojim je nekad krasio mostarske slike i razglednice.

(bljesak.info)
[/i]

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

28 Jan 2013 16:51 #2995 by Admir
Mostar na ljeto dobija novi vrtić

Mostar će na ljeto dobiti još jedan vrtić. Klanjem kurbana u kompleksu Aršinovića mesdžida označen je početak građevinskih radova buduće zgrade dječjeg vrtića Medžlisa Islamske zajednice Mostar, a pripremni radovi koje izvodi firma G.P. “Bišina” već su počeli.
Ovom vjerskom činu prisustvovali su članovi Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Mostar, članovi džematskog odbora Donja Mahala, menadžment i članovi Upravnog odbora Medžlisovog vrtića.

Značajan doprinos zajednici

"Cijenimo da je ovo vrlo važan projekt za naš odgojno-edukativni rad. Medžlis Islamske zajednice Mostar je, na temelju vlastitog iskustva prethodnih godina, ušao punim organizacijskim kapacitetom u proces osnivanja svoje odgojno-obrazovne ustanove za predškolsku djecu. Dvogodišnji rezultati rada dječjeg vrtića “Zemzem”, uvjetovali su nas i na ovaj građevinski pothvat", kazao je glavni imam Medžlisa IZ-a Mostar Salem ef. Dedović. Istaknuo je i to kako se u protekle dvije godine predškolska nastava na području Mostara odvijala u pet džemata u prostorijama kulturnog centra “Kralj Fahd” na Bunuru te je bilo nužno učiniti ovaj građevinski iskorak. Vrtić će biti izgrađen u sklopu graditeljske cjeline Zirai-zadinog (Aršinovića) mesdžida koji je porušen tijekom posljednjeg rata. Uz izgradnju vrtića i ovaj će mesdžid biti obnovljen, čime će ovaj dječji vrtić dobiti sve adekvatne uvjete za realizaciju planiranog nastavnog plana i programa.

"Nakon obnove graditeljskog kompleksa Blagajske tekije, izgradnje vakufskog Studentskog hotela, Medžlis Islamske zajednice Mostar počinje realizirati još jedan svoj razvojni program. Stoga cijenimo da i ovim činom značajno doprinosimo široj društvenoj zajednici i njezinom napretku. Koristim priliku da pozovem sve odgovorne čimbenike u našem gradu, koji bi se trebali osjećati pozvanim, da nam se pridruže i daju svoj doprinos", poručio je ef. Dedović.

Vrtić za 50 mališana

Radovi na izgradnji dječjeg vrtića trebali bi biti okončani do sredine ljeta. Zgrada će imati prostorije za nastavu i igru, kuhinju, dnevni boravak i sve ono što je predviđeno zakonskim standardima. Ovaj dječji vrtić moći će primiti 50 predškolske djece. Medžlisov vrtić “Zemzem” je 2012. godine i službeno registriran kao samostalni pravni subjekt te upisan u Registar vrtića kod Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a.
(Dnevni list)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

09 Mar 2013 08:09 #3222 by Admir
Privremeno se zatvara McDonald’s u Mostaru

Mostarski restoran brze hrane američkog lanca McDonald’sa privremeno će se zatvoriti i obustaviti rad zbog, kako su objavili u upravi kompanije koja zastupa ovaj brend u BiH, višemjesečnih prijetnji, pokušaja reketa, ucjena, te na kraju zahtjeva da se poštuju pravilnici iz vremena Herceg Bosne.

Istodobno, bivši menadžeri iz mostarskog McDonald’sa tvrde kako je to očekivan i jedini potez budući da se ne poštuju propisi McDonald’sa.

„Državnim istražnim tijelima uputili smo sve dokumente u kojima se od McDonald’sa decidno traži novac, a kako bi prestale ucjene i kontinuirani napadi na naš rad u ovome gradu. Zbog interesa istrage, detalje vam ne mogu dati. Nećemo pristati na reketiranje“, izjavio je jučer direktor marketinga i komunikacija tvrtke Gliese 581g DL McDonald’s Adi Hadžiarapović.

Prema njegovim riječima, kulminacija pritiska je inzistiranje županijske sanitarne inspekcije da se mikrobiološki nalazi rade u laboratoriju u kojem se poštuje pravilnik o mikrobiološkim standardima Herceg Bosne iz 1995. Hadžiarapović tvrdi da bi se trebali primjenjivati propisi Republike BiH iz 1992. godine te da nikada nije postojao problem s ispravnošću proizvoda u Mostaru, Sarajevu i Tuzli. Upozorio je da je nakon serija provjera u siječnju uslijedio jedan sporni nalaz iz ožujka iz Službe za zdravstvenu ekologiju u Mostaru. On tvrdi da ne postoje bakterije u salati ili bilo kojem proizvodu za što imaju, tvrdi, sve dokumente.

Bivši zaposlenici, kako se predstavljaju menadžeri u McDonald’su, upozorili su da su nalazi o spornoj hrani samo potvrdili njihove navode za što su dobili otkaze. “Po nama je jedino ispravno bilo zatvoriti restoran u kojemu se ne poštuju McDonald’sove procedure. Do ovoga ne bi došlo da svojim neznanjem ljudi iz uprave nisu narušili ugled ovoga svjetskog brenda. Moram reći da smo mi uklonjeni djelatnici radili na očuvanju vrijednosti McDonald’sa te da smo morali javnost izvijestiti o tome što se tamo događalo”, navode bivši zaposlenici.
(Večernji list)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

17 Mar 2013 10:19 #3253 by Admir
Vječita izgradnja: Sudbina sportske dvorane u Mostaru upitna

Nakon što je u izgradnju Kulturno-sportskog centra Mostar uloženo 11 milijuna maraka, budućnost objekta koji je trebao biti završen još prošle godine je sasvim neizvjesna.

"Za završetak prve faze, odnosno podrumskog dijela nedostaje 8 miliona i 168.000 maraka", kazao je Edin Prašo, direktor Direkcije za izgradnju Kulturno-sportskog centra Mostar.

Nema sredstava

Izgradnja KSC.a Mostar, kako ističe Prašo, trenutačno je u fazi završetka podrumskog dijela što iznosi oko 30.000 kvadratnih metara.

"Ova konstruktivna faza iznosi 40 posto gotovosti, uključujući garažu, postotak se penje i na 65 posto", kazao je Prašo, svjestan da to nije dinamika kojom se planiralo graditi. Trenutačno se radi na etažama tribina, kako je pojasnio Prašo, navodeći da je preostalo uraditi 10.000 metara četvornih dase završi pod dvorane.

No, smatra da to i nije crno, s obzirom na sve okolnosti i činjenicu da se zbog finansijskog kolapsa ne može trenutačno ništa više ni raditi.
(Dnevni list)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

14 Maj 2013 10:14 - 14 Maj 2013 10:14 #3354 by Admir
Mostar: Potpuno renoviranje gradske tržnice

Mostarska tržnica bi već naredne godine trebala dobiti novi izgled, koji će biti primamljiv, sadržajan i interesantan kako za građane tako i za turiste.

„Radićemo potpuno renoviranje otvorenog dijela pijace. Krenućemo ispočetka, rušimo kamene stolove, postavićemo pokretne, tako da će pijaca imati još jednu namjenu. Naime, tu će se u poslijepodnevnim satima moći održavati sajmovi, predstave, koncerti i slično. Tako da će ona biti na usluzi građana, a i za našu firmu će biti finansijski isplativija“, kazala je za ekapija.ba Maja Kajtaz, direktorica firme Tržnice - Pijace d.o.o. Mostar, koja je investitor adaptacije i nadogradnje tržnice na lokalitetu Tepa. Autor ovog projekta je je Građevinski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, a Federalno ministarstvo prostornog uređenja objavilo je ove sedmice javni poziv za uvid u projekat „Tržnice- pijace d.o.o. Mostar- poslovni i uredski prostori“. Poziv je otvoren 15 dana.

„Sve radimo u skladu sa regulacionim planom, neće biti odstupanja. Pijaca će bit kompletno natkrivena, a naktrivenost će biti interesantna, neće biti uobičajena. Uglavnom biće zaštićena od kiše, a imaće dovoljno svjetlosti“, priča Kajtaz.

Ona nam je također kazala da će pored stolova biće postavljeno još 17 do 20 objekata montažnog, odnosno demontažnog oblika. Tu će se prodavati hercegovačke delicije, suveniri i slično. Te objekte će prvenstveno moći zakupiti trgovci koji već rade na pijaci, a ako ostane mjesta i ostali zainteresirani. Stolova za zelenu pijacu će biti kao i do sad, oko 100.

„Radovi bi trebali početi krajem godine, vidjećemo kako će glavni projekat proći. Imamo nešto sredstava, tako da ćemo pokušati u fazama raditi. Jednim dijelom zbog finansija, ali i da pijaca može nesmetano raditi, da ne bude zatvorena“, objašnjava Kajtaz, dodajući da još ne znaju kolika će biti vrijednost ove investicije, ali su već počeli tražiti finansijsku pomoć od državnih i gradskih vlasti.

Osim ovog projekta, firma Tržnice- pijace d.o.o. Mostar ima u planu i gradnju pijace u Vrapčićima.


(eKapija)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

03 Jun 2013 15:11 - 03 Jun 2013 15:12 #3411 by Admir
Zašto je stala obnova Ruže?



Prije nekoliko mjeseci, najavljen je početak radova na obnovi hotela Ruža, koji privatiziran prije gotovo deset godina.

Na početku, su zaista na gradilište dovedene mašine i započeti radovi. U sklopu aktivnosti na gradilišti iz čista mira su posječena stara stabla na obližnjem parkiralištu, koje je ograđeno bankinama sa auto-puta!

Uklonjen je i odavno postavljeni građevinski kran i onda je sve stalo. Već skoro dva mjeseca na gradilištu Ruže, nema nikakvih radova, a i građevinske mašine su u međuvemenu povučene, iako su nas uvjeravali da će radovi krenuti što prije.

Jedino što je novo, je improvizovani parking ispred Ruže, na kome se parkiranje uredno naplaćuje.
(StarMo)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.098 seconds

 

Top