TV | Channels

01 Okt 2012 19:05 - 24 Okt 2014 15:22 #2343 by xYz

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

01 Okt 2012 19:09 #2344 by xYz
Vh1 Adria uskoro počinje sa radom

Još jedan veliki muzički kanal dobiće svoju verziju prilagođenu našem regionu. Riječ je o kanalu Vh1 Adria koji će uskoro početi sa emitovanjem programa.



"Koncepcija programa se neće promijeniti. Vh1 ostaje kanal koji će dvadeset četiri sata emitovati samo muziku i video spotove, ali će regionalni Vh1 pratiti poboljšanja u odabiru muzike, uređivačke politike i novih muzičkih segmenata”, kazao je Ninoslav Jovanović, glavni i odgovorni urednik MTV i Vh1 kanala.

Na ovom kanalu značajan prostor dobiće regionalni izvođači čime će vrata Vh1 kanala biti otvorena bogatoj muzičkoj historiji regiona. “Arhivski materijal je toliko dragocjen, šarenolik i zanimljiv da će svakako biti u najmanju ruku interesantno sve to ponovo vidjeti na televiziji”, dodaje Jovanović.

Izvanrednoj arhivi posebno se raduje i Momčilo Bajagić Bajaga, jedan od brojnim muzičara koji su podržali otvaranje Vh1 kanal.

"Veoma mi je drago što konačno kreće regionalni Vh1, televizija na kojoj će gledaoci moći da čuju i vide, nadam se, gomilu dobre domaće muzike i spotova. Posebno se nadam da će odgovorni ljudi na Vh1 podrobno istražiti brojne arhive i izvući na svjetlost dana neke davno zaboravljene pjesme i izvođače koje treba upoznati sa novim generacijama ljubitelja muzike”, izjavio je Bajaga.

Pokretanje regionalnog Vh1 kanala podržala je i grupe Jinx, Van Gog, pjevač Neno Belan… Da je pokretanje muzičkih kanala veoma važno za sve koji se bave muzikom i njenim vizuelnim dijelom, video spotovima, smatra i kultni hrvatski pjevač Massimo Savić.

“Meni kao muzičaru uvijek je veliki događaj pokretanje novog programa koji promoviše muziku, a pogotovo onu vizuelnu. To nas muzičare tjera da što bolje i što kvalitetnije napravimo svoje videospotove ne bi li bili dovoljno dobri da se vrtimo uz velike svjetske zvijezde” smatra Savić.

Iza pokretanja regionalnog Vh1 kanala stoji kompanija MTV Adria koja je vlasnik licnence MTV Networks za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Crnu Goru i koja u regionu već emituje tri programa MTV-ja za Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju.

Vh1 kanal je dio MTV Networks-a, koji pripada Viacom International Media Networks (VIMN) i gleda se u više od 1.8 miliona domaćinstava širom regiona. Vh1 je dio osnovnog paketa svih kablovskih, IPTV i DTH operatera i emituje muzički program 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji.

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

12 Mar 2014 22:01 #3975 by xYz
Počinje prva faza projekta digitalizacije RTV signala u BiH

Nakon što je okončan žalbeni postupak u Uredu za razmatranje žalbi i nakon što su žalbe odbačene kao neosnovane, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine počinje aktivnosti na provođenju prve faze projekta digitalizacije, odnosno zaključivanja ugovora sa na međunarodnom tenderu odabranim ponuđačem firmom "Odašiljači i veze" iz Zagreba, potvrđeno je Agenciji Fena u ovom ministarstvu.

"Potpisivanjem ugovora praktično započinjemo projekt koji je već više godina na čekanju", izjavio je savjetnik ministra komunikacija i prometa BiH Mehmed Agović, dodavši da je od iznimne važnosti što firma "Odašiljači i veze" ima iskustvo na sličnim projektima digitalizacije u Hrvatskoj, a "svako dalje kašnjenje je neprihvatljivo".

Digitalizacija podrazumijeva prelazak s analognog na digitalni sistem prijenosa i emitovanja radijskog i televizijskog programa BiH. Narednih dana slijede razgovori s učesnicima u realizaciji projekta čija je planirana vrijednost oko 40 miliona KM.

"Zbog ranijeg višegodišnjeg kašnjenja u projektu digitalizacije mi smo sada u trci s vemenom. Evropski rok za završetak zamjene analognog digitalnim signalom je polovina 2015. i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da taj rok ispoštujemo. Planiramo da prva faza bude završena u ljeto ove godine. Riječ je o Multipleksu A koji je namijenjen javnim servisima. U toj fazi je predviđeno uvezivanje pet informativno-tehničkih centara u sastav digitalnih veza i odašiljača u pokrivanju digitalnim signalom područja Sarajeva, Mostara i Banje Luke. Predviđeno je da izvođač radova posao na realizaciji prve faze digitalizacije koji podrazumijeva instaliranje i povezivanje sve opreme i uspostavljanje funkcionalnog tehničkog rješenja za DVB-T završi u roku od 120 dana", kazao je Agović za Fenu, dodavši da paralelno s prvom fazom ide i raspisivanje tendera za ponuđače koji bi radili na drugoj fazi tog projekta, takozvanom zapadnom prstenu, uvezivanju u sistem područja Trebinja, Posušja, Livna, Bihaća i Travnika. Posljednji dio projekta je uspostavljanje primarne emisijske mreže u zemlji s odašiljačima velike snage.

"Očekujem da tri javna servisa u najkraćem mogućem roku u skladu sa zakonskom obavezom osnuju korporaciju Javnog RTV sistema kojoj treba biti dodijeljena na upravljanje kompletna infrastruktura projekta digitalizacije čiju izgradnju finansira država", rekao je savjetnik u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH Mehmed Agović.

(Fena)
[/i]

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

20 Sep 2016 15:18 - 20 Sep 2016 15:18 #5734 by Fache
Emitiranje digitalnog TV signala u BiH počinje 29. septembra

Emitiranje digitalnog TV signala u BiH počet će zvanično 29. septembra, rekao je ministar za promet i komunikacije BiH Ismir Jusko.

On tvrdi da posljednje odgađanje, s obzirom na to da je ranije kao početak digitalne ere u TV emitiranju u BiH određen 15. septembar, nije uzrokovano bilo kakvim problemima, niti će imati bilo kakve negativne posljedice na ovaj proces.

Osim svih domaćih problema, zbog kojih još nije počelo emitiranje digitalnog TV signala, u ovaj proces umiješali su se i odnosi koje BiH ima sa susjedima, konkretno s Hrvatskom.

"Zbog predizborne kampanje u Hrvatskoj odgodili smo polaganje kamena temeljca za izgradnju mosta preko Save u Svilaju. Na molbu hrvatskih kolega, ovu ceremoniju smo upriličili nakon izbora u toj državi. Međutim, termin polaganja kamena temeljca poklopilo se s vremenom kada smo planirali u upotrebu pustiti digitalni TV signal. Također, ove sedmice imam sastanke u vezi s izgradnjom mosta preko Save u Bosanskoj Gradiški, tako da smo odlučili da to uradimo krajem mjeseca", kazao je Jusko.

Državni ministar za promet tvrdi da do sada nikada nije čuo za informaciju da komercijalne televizije gube interes za emitiranje programa putem digitalnog signala, te da namjeravaju svoj program emitirati samo putem kablovskih operatera.

Štaviše, u kontaktima s direktorima komercijalnih TV kuća, kako tvrdi Jusko, iskazali su veliku želju da što prije počne emitiranje digitalnog signala.

avaz.ba

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

14 Okt 2016 10:32 #5797 by Alma
Danas počinje testno emitovanje digitalnog signala

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko izdao je nalog da danas u 12 sati u RTV Domu u Sarajevu i zgradi RTRS u Banjoj Luci bude pušten testni digitalni signal u digitalnim oblastima Sarajeva, Banje Luke i Mostara.

Time je završena prva faza digitalizacije prijenosne i emisione opreme u BiH, a u narednoj fazi je planirano pokrivanje digitalnim signalom i preostalih šest digitalnih oblasti, odnosno cijele teritorije BiH.

Programe javnih RTV servisa RTV BiH, RTRS i RTVFBiH u tim oblastima građani mogu pratiti na 30. televizijskom kanalu u Sarajevu, 32. kanalu u Banjij Luci, dok je za građane Mostara u skladu sa Ženevskim sporazumom osiguran 36. televizijski kanal.

Program će biti moguće pratiti i u okolnim gradovima i mjestima koja imaju optičku vidljivost prema emisionim lokacijama, što se prvenstveno odnosi na građane Vogošće, Ilijaša, Visokog, Pala, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Gradiške, Laktaša, Čelinca kao i mjesta u dolini rijeke Neretve prema Čapljini.

Iz Ministarstva naglašavaju da građani Sarajeva, Mostara, Banje Luke i okolnih gradova i mjesta koja imaju optičku vidljivost prema emisionim lokacijama ne trebaju pomjerati svoje vanjske prijemne antene. Građani koji imaju TV prijemnike novije generacije trebaju znati da ta vrsta TV prijemnika u sebi već imaju ugrađene modele za prijem digitalnog signala.

Građanima koji imaju TV prijemnike starije generacije preporučeno je da ne kupuju resivere za prijem digitalnog signala dok ne bude riješen način finansiranja i nabavke odgovarajućih resivera, odnosno dok ne budu utvrđeni minimalni tehnički zahtjevi koje moraju ispunjavati za kvalitetan i nesmetan rad.

Također, javni RTV servisi će i dalje nastaviti analogno emitovanje svojih programa, tako da građani do kojih neće dolaziti digitalni signal u toj fazi digitalizacije neće biti uskraćeni za prijem programa javnih RTV servisa (BHT, FTV, RTRS), saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

U Radio-televiziji Bosne i Hercegovine danas će biti upriličena pres-konferencija povodom početka emitiranja testnog digitalnog signala u oblastima Sarajeva, Banje Luke i Mostara.

Nakon zvanične promocije prve faze digitalnog emitiranja u BiH novinarima će se obratiti ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović i generalni direktor RTVFBiH Džemal Šabić.

akta.ba

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.096 seconds

 

Top