Školske ustanove

01 Apr 2017 12:40 - 05 Jun 2018 19:05 #6123 by Admir
Osnovna škola Aneks





Više fotografija na linku projekta: Osnovna škola Aneks

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

27 Maj 2017 20:45 - 27 Maj 2017 20:45 #6284 by Admir
Osnovna škola Aneks




Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

12 Jul 2017 16:09 #6411 by Fache
Povećanje energetske efikasnosti na objektu OŠ “Hrasno“

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH 12. jula 2017. godine potpisali su Ugovor za izvođenje radova na povećanju energetske efikasnosti na objektu osnovne škole “Hrasno“.

Radovi će se izvoditi u okviru UNDP BiH projekta “Zeleni ekonomski razvoj“ koji finansira Vlada Švedske i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, a općina Novo Sarajevo je odlučila da pomogne realizaciju ovog projekta na objektu osnovne škole “Hrasno“ zajedno sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

U svom obraćanju općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da se radi o jednom jako važnom projektu posebno zbog činjenice da je objekat OŠ „Hrasno“ koju pohađa više od 700 učenika zbog starosti dotrajao, tako da je ova sanacija neophodna.

- Analizirajući stanje objekata osnovnih škola na području Općine Novo Sarajevo utvrđeno je da je objekat ove škole jedan od najstarijih. Općina je preuzela na sebe obavezu i izradila projektnu dokumentaciju i provela Energetski audit što je neophodno prilikom apliciranja na projekat UNDP-a BIH „Zeleni ekonomski razvoj“ koji finansira Vlada Švedske, istakao je načelnik Koldžo te dodao da će Općina Novo Sarajevo sufinansirati utopljavanje objekta OŠ „Hrasno“ u iznosu od 140.180 KM.

„Pored osiguranja boljih uslova za učenike i profesore OŠ „Hrasno“ projekat Energetske efikasnosti doprinosi i drugim koristima za lokalnu zajednicu, koje se ogledaju kroz zapošljavanje domaće radne snage, smanjenje troškova javnih objekata i boljeg kvaliteta zraka. Kroz UNDP –ov projekt Zeleni ekonomski razvoj, kojeg finansira Vlada Švedske i entitetski fondovi za zaštitu okoliša do sada je utopljeno 86 javnih objekata i kreirano preko 800 zelenih radnih mjesta u BiH“, naglasio je Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i predstavnici OŠ „Hrasno“ koji su se tom prilikom zahvalili Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Općini Novo Sarajevo i donatorima.

Predviđeno je da se u okviru radova za povećanje energijske efikasnosti na objektu OŠ “Hrasno“ izvrši popravak oštećene krovne konstrukcije uz postavljanje termoizolacije, zamjeni fasadna stolarija, izradi termička fasada i ugrade termostatski ventili.

Projekat ukupne vrijednosti 459.975 KM bit će finansiran od strane Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u iznosu od 166.715 KM ( 36%), UNDP BiH i Vlade Švedske u vrijednosti od 153.715 KM (34%), te Općine Novo Sarajevo u vrijednosti od 140.180 KM (30%). Procedura izbora izvođača radova, kao i izvođenje radova biti će provedeno putem UNDP BiH.

novosarajevo.ba

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

01 Avg 2017 15:59 #6465 by Fache
Počela izgradnja škole na Šipu



Danas su općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i direktor firme Unigradnja d.d. Sarajevo Mustafa Duraković potpisali su Okvirni sporazum za izvođenje radova izgradnje prve faze objekta osnovne škole na Šipu.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić, sekretar Općinskog organa uprave Jasna Beba i saradnici.

Okvirni sporazum, ukupne vrijednosti 5.916.146,30 konvertibilnih maraka, sklopljen je na period od četiri godine. Sporazumom se utvrđuju uslovi za sklapanje pojedinačnih ugovora o izvođenju radova na izgradnji prve faze škole na Šipu. Riječ je o najvećoj investiciji Općine Centar u poslijeratnom periodu.

Prilikom potpisivanja Okvirnog sporazuma direktor Duraković se zahvalio Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na ukazanom povjerenju i naglasio da će Unigradnja opravdati to povjerenje.

Potpisivanjem pomenutog sporazuma stvoreni su svi potrebni uvjeti za izgradnju zgrade osnovne škole na Šipu koja je već danas počela. Kako je riječ o značajnom projektu u kojem će učestvovati i Kanton Sarajevo, gradilište na Šipu su obišli načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, a sa njima su bili i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić i vijećnici Velija Katica, Denis Challenger, Sejad Đozo, Salko Pašović, Lejla Khattab i Edin Mirojević.

Tom prilikom načelnik Ajnadžić je iskazao zadovoljstvo zbog početka radova izrazivši nadu da bi izgradnja škole na Šipu mogla biti završena za dvije godine.

"Sretan sam što mogu podijeliti zadovoljstvo sa svima onima koji su u lancu aktivnosti za rješavanje ovog velikog projekta. Bilo je mnogo onih koji su bili skeptični i koji su govorili da je to samo predizborna kampanja, što se evo pokazalo kao netačno. Mogu sa zadovoljstvom reći da mi danas uvodimo izvođača u radove. Za ovaj projekt imamo planirano vrijeme za četri budžetske godine, uvažavajući činjenicu da je njegova vrijednost 5,9 miliona maraka. Međutim, ja sam optimista i mislim da ćemo smanjiti vrijeme da bi ovaj projekt mogao biti završen čak za dvije godine, jer u ovom momentu imamo dovoljno sredstava da uđemo u posao. Mi smo jako zadovoljni, ulaganje u obrazovanje nije trošak, naprotiv to je investicija koja se vraća trostruko", kazao je Ajnadžić.

Premijer Konaković je naglasio da će izgradnjom škole u naselju Šip biti riješen veliki problem lokalnog stanovništva i također izrazio nadu da će projekt biti završen za dvije godine.

"Prije gotovo deset godina pokrenuli smo ideju o otvaranju škole na Šipu koja će zadovoljiti potrebe ovog stanovništva. Ankete su pokazale da ima oko 500 djece koja se razvoze prema 12 različitih destinacija gdje pohađaju škole, što zaista predstavlja veliki problem stanovnicima ovog dijela grada. Stoga je bilo logično da se krene sa realizacijom ovog projekta. Želim naglasiti da na čelu Općine Centar imamo načelnika Nedžada Ajnadžića koji je uložio zaista ogroman napor da se ova procedura pokrene. Također treba napomenuti da su i bivši načelnik Dževad Bećirević i njegova administracija za ovaj projekt dali snažnu podršku i evo, zahvaljujući angažmanima svih nas, danas smo u prilici da svjedočimo početku radova. Mislim da ćemo obezbijediti ostatak novca dovoljno brzo da se u naredne dvije godine može završiti ova škola u kojoj naša djeca vrlo brzo mogu napuniti školske klupe i da ne idu u druge škole", rekao je Konaković.

Kemal Ademović, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo koji je bio veliki lobista unutar Vlade Kantona za ovaj projekt, dodao je da naselje Šip raste iz dana u dana i shodno tome potrebno je izgraditi školu.

"Sve ove nove zgrade naseljavaju mladi bračni parovi koji u prosjeku imaju dvoje ili troje djece, tako da je škola zaista neophodna", kazao je Ademović.

sa-c.net

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

28 Avg 2017 15:23 #6558 by Fache
Unigradnja sprovodi aktivnosti na izgradnji objekta osnovne škole na Šipu



O samom toku radova i dosadašnjoj dinamici predstavnike Općine Centar je informisao Amir Sabljica, tehnički direktor firme „Unigradnja“, koja je zadužena za izvođenje radova.

"Trenutno izvodimo zemljane radove na širokom otkopu, koji bi trebali, kada je u pitanju blok A novog objekta, biti završeni sa sljedećim ponedjeljkom kada ćemo početi sa izgradnjom betonske podloge na koju postavljamo hidroizolaciju i formiramo temelje objekta. U međuvremenu nastavljamo sa zemljanim radovima, odnosno iskopom zemlje za blok B nove škole, tako da očekujemo da ćemo u narednih 15 dana veći dio zemljanih radova završiti čime bismo iskoristili ove povoljne vremenske prilike. Možemo reći da se radovi na izgradnji objekta nove škole na Šipu odvijaju prema utvrđenoj dinamici", objasnio je Sabljica.

Obilasku gradilišta na Šipu bili su prisutni i predstavnici Instituta za građevinarstvo „IG“ Banja Luka, koji su zaduženi za nadzor ovog projekta.

Navedeni radovi se izvode na osnovu okvirnog sporazuma za izvođenje radova izgradnje prve faze objekta osnovne škole na Šipu, kojeg su prilikom početka radova potpisali načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktor firme Unigradnja d.d. Sarajevo Mustafa Duraković.

Okvirni sporazum, ukupne vrijednosti 5.916.146,30 maraka, sklopljen je na period od četiri godine.

Akta.ba

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

27 Sep 2017 12:13 #6652 by Fache
OS ''Isak Samokovlija'' dobija novu fasadu i stolariju



Na zgradi Osnovne škole "Isak Samokovlija" prije nekoliko dana počelo je postavljanje nove fasade i zamjena dotrajale stolarije.

Novac za radove na ovoj obrazovnoj ustanovi iz svog budžeta izdvojilo je Ministartsvo obrazovanja, nauke i mladih KS na čijem čelu je ministar Elvir Kazazović.

Inače, ovaj posao vrijedan više od 500.000 KM dobila je firma "Debos", a radovi bi prema najavama trebali biti ubrzo završeni.

sa-c.net/news-archive/item/4656-os-isak-...adu-i-stolariju.html

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

15 Dec 2017 10:00 #6892 by Admir
Izdvojena sredstva za izgradnju fiskulturne sale u Sedmoj osnovnoj školi Ilidža i dogradnju područne škole u Šabićima



Sporazume o sufinansiranju izgradnje sale za tjelesni odgoj u Sedmoj osnovnoj školi Ilidža, te dogradnje objekta područne škole u Šabićima sa "školom u prirodi", koja djeluje u sastavu OŠ "Zaim Kolar", potpisao je jučer ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović.

U okviru projekta dogradnje i opremanja Sedme osnovne škole, iz Budžeta za ovu godinu Ministarstvo je izdvojilo 500.000 KM, a Općina Ilidža 380.000 KM za izgradnju fiskulturne sale. Time je okončana realizacija ovog projekta, u koji je dosada uloženo 2.430.000 KM.

Za dogradnju područne škole u Šabićima budžetima Kantona za 2016. i 2017. godinu ukupno je izdvojeno 600.000 KM. Projekt implementira Općina Trnovo.

vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novosti/mini...-nauku-i-mlade-ks-20

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

05 Jan 2018 12:51 #6922 by Fache
Počela sanacija krova OŠ“Šejh Muhamed ef.Hadžijamaković“



U OŠ“Šejh Muhamed efendija Hadžijamković“ jučer su počeli radovi na sanaciji krova u ulaznom holu koji je prokišnjavao do te mjere da je bila potrebna hitna sanacija.

Direktor škole Kerim Fejzagić kazao je da je krov u dosta lošem stanju, te da često dolazi do prokišnjavanja. „Poseban problem predstavljaju nam veće padavine, kiša ili snijeg. Tako je bilo i krajem ovog polugodišta kad je došlo do većeg prokišnjavanja u holu. Odmah smo se obratili za pomoć nadležnom kantonalnom ministarstvu i Općini Stari Grad, a iz Općine su odmah reagovali,“ kazao je Fejzagić.

Kako bi učenicima bio osigurano neometano pohađanje nastave u narednom polugodištu, Općina Stari Grad je htino izdvojila sredstva u iznosu od 7.000 KM za sanaciju krova iznad ulaznog hola u školu. Radovi na zamjeni dijela krovne konstrukcije počeli su jučer, a očekuje se da, usljed povoljnih vremenskih uslova, brzo budu završeni.

starigrad.ba/v2/vijest.php?id=7322

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

19 Jan 2018 10:34 #6945 by Fache
Fizičko sa livade seli u dvoranu



Izgradnja sportske dvorane uz objekat Osnovne škole Mustafa Busuladžić u Dobroševićima odvija se planiranom dinamikom. Trenutno se vrše armiranobetonski radovi i pripreme za postavljanje prve ploče. Direktor ove obrazovne ustanove Duran Mrnđić zadovoljan je kako sve protiče i nada se da će do kraja godine objekat građevinski biti završen.

"Ovo je značajna investicija koju su učenici i roditelji dugo čekali, jer škola nikada nije imala fiskulturnu salu. Do sada smo nastavu sporta izvodili po školskim hodnicima, učionicama i livadama. Školu pohađa 527 učenika raspoređenih u 21 odjeljenje. Nastava se odvija u dvije smjene zahvaljujući Općini Novi Grad i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, koji su finansirali izgradnju novog školskog objekta, čime je riješen dugogodišnji problem nedostatka prostora za odvijanje nastave. Izgradnjom dvorane ostvarit će se veliki doprinos u razvoju sporta i fizičke kulture, a poboljšat će se i uslovi za odvijanje nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja"
, rekao je Mrnđić.

Općina Novi Grad i Ministarstvo za obrazovanje KS-a za početak gradnje iz budžeta su izdvojili po 300.000 KM. Ukupna površina sale sa pratećim sadržajima iznosit će 720 kvadratnih metara.

www.oslobodjenje.ba/vijesti/sarajevo/fiz...ivade-seli-u-dvoranu

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

05 Jun 2018 16:13 - 05 Jun 2018 16:14 #7053 by xYz
Osnovna škola Šip - 03.06.2018.






Više fotografija na linku projekta: Osnovna škola Šip

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.090 seconds

 

Top