Sarajevo | Construction News

07 Dec 2015 11:10 #5183 by xYz
U opštini Novi Grad uskoro izgradnja luksuznog hotela sa više od 500 soba

Zadnjeg dana trodnevne posjete privredne delegacije Opštine Novi Grad Sarajevo Turskoj, načelnik mr. Semir Efendić sastao se u Istanbulu sa predstavnicima Hedef Group - turističkog lanca hotela iz Alanye. Ova grupacija u svom vlasništvu ima pet hotela visoke kategorije u Alanyi koji raspolažu sa više od 6.000 kreveta.

Hedef Group ima namjeru izgraditi luksuzni hotel u Sarajevu sa više od 500 soba, kakav naš glavni grad još nema, a u njemu bi posao trebalo dobiti više od 300 osoba. Tokom razgovora, predstavnici Hedef Group su iskazali jasan interes da hotel bude izgrađen u opštini Novi Grad Sarajevo.

S tim u vezi, načelnik Efendić je izrazio spremnost da opštinska administracija pruži svu potrebnu podršku prilikom realizacije investicije izgradnje hotela. Dogovoreno je narednih nekoliko koraka kako bi se došlo do početka ove investicije, a koja bi iznosila oko 60 miliona maraka.

Tokom sastanka načelnika Efendića sa predstavnicima Hedef Group naglašeno je kako su investicije u turizam potrebne našoj zemlji zbog stalnog porasta broja turista među kojima je i veliki broj turista iz Republike Turske.

(sa-c.net)
[/i]

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

07 Dec 2015 14:16 - 07 Dec 2015 14:32 #5184 by Charmed
Gdje bi se moglo ovo graditi? Dizajn mi se uopce ne dopada i aposlutno ne pristaje bilo gdje u opcini Novi Grad. Jedino prostor koji mi pada na pamet za ovakvo nesto je ondje u blizini Olimpijskog bazena. Ali nadam se da ce promijeniti dizajn.

07 Dec 2015 14:25 #5185 by xYz
S obzirom da je tek iskazana namjera za izgradnjom hotela, vrlo je vjerovatno da jos uvijek nije odredjena lokacija, a jos je vjerovatnije da ne postoji ni projekat, pa izgled ovog rendera treba uzeti sa rezervom... ;)

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

07 Dec 2015 14:37 #5186 by Charmed
Na stranici opcine Novi Grad ispod iste te fotografije pise: Izgled hotela kojeg Hedef gruloup zeli graditi u opcini Novi Grad Sarajevo. Nema relevantnijeg izvora od zvanicne stranice jedne opcine, zar ne? Dakle po svemu sudeci, to je konacan render, nazalost. Ali kako sam uvijek optimistican, nadam se da si upravu.

07 Dec 2015 17:16 #5188 by xYz
Mislim da je nerealno ocekivati da imaju spreman render, a jos ne znaju ni lokaciju objekta.. ;)

07 Dec 2015 17:52 #5189 by Charmed
Nerealno jeste, ali ja samo prenosim ono sto pise na zvanicnoj stranici opcine Novi Grad ;)

08 Dec 2015 14:46 #5191 by Fache

Luksuzni hotel u Sarajevu investitori iz Turske žele izgraditi do kraja 2016.

Turska grupacija Hedef Group koja planira izgradnju luksuznog hotela u Sarajevu, sa više od 500 soba, ukoliko se na vrijeme osiguraju sve potrebne dozvole, završetak radova planira do kraja naredne godine.
Hotel će graditi na teritoriji sarajevske općine Novi Grad, a u opticaju su dvije lokacije, obje uz glavnu saobraćajnicu. Prva je u blizini Općine u pravcu centra grada, a druga u blizini granice s općinom Ilidža. Ipak, tačno mjesto izgradnje bit će poznato nakon što investitori potpišu ugovor o kupoprodaji zemljišta, potvrdio je to za Klix.ba načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Hedef Group je kompanija s iskustvom kada je riječ o turizmu, a u gradu Alanyi imaju pet hotela visoke kategorije. S obzirom na povećan broj turista iz Turske u našoj zemlji, javljaju se i investitori koji žele ulagati u turističke potencijale. Prema prvim indicijama, nakon što se završi izgradnja hotela, posao bi trebalo dobiti više od 300 osoba.

"Hedef grupacija je ušla u proceduru registracije svog predstavništva u Bosni i Hercegovini, kako bi se investicija mogla realizirati. Što se tiče početka gradnje, investitori su spremni izgradnju početi odmah po okončanju administrativnih procedura, odnosno izdavanja građevinske dozvole za izgradnju hotela. Tačnije, želja investitora je da se izgradnja hotela završi u okviru jedne građevinske sezone i da prije zime naredne godine hotel bude otvoren, što bi, s obzirom na investiciju, bila izuzetna dinamika gradnje", ističe Efendić.

Od nadležnih institucija se očekuje da budu ažurne prilikom izdavanja neophodnih dozvola, kako bi izgradnja počela što prije, a to će biti i svojevrstan test za državu ukoliko se želi prikazati kao pogodno područje za investicije.

"Mi smo kao općina uspjeli uvjeriti investitore da smo ozbiljan partner za velike projekte. Međutim, ja očekujem i od drugih institucija, koje su pored općine uključene u proceduru izdavanja dozvola za građenje, da budu u svom dijelu posla ažurni kako bismo kao država pokazali ozbiljnost za ovako velike projekte gdje neko izvana donosi i ulaže značajna finansijska sredstva u nešto što će ovdje ostati i što će uvijek krasiti naš grad. Tu prije svega mislim na saglasnosti komunalnih preduzeća i drugih kantonalnih institucija koje u proceduri izdavanja građevinske dozvole daju različite saglasnosti", zaključuje Efendić.

klix.ba

S obzirom na ovu informaciju, ne bi me začudilo da imaju gotov projekat koji će samo plasirati na neku parcelu i eventualno izvršiti neke manje izmjene. Znam da se ne radi tako ali ovdje je sve moguće :confused:

To je tvoje pravilo, moje ne

11 Dec 2015 15:30 - 11 Dec 2015 15:30 #5195 by hare
Zna li neko šta je bilo sa projektom Sarajevo Tower koji se trebao graditi negdje u Kolodvorskoj? Najavljivali su to kao mega projekat a već godinu dana niko ništa ne spominje.

11 Dec 2015 15:45 #5196 by Charmed
Najavljen je prije 8 mjeseci. Vjerovatno nerijeseni imovnisko pravni odnosi i problem oko RP - kao i uvijek. Steta, jedan od boljih projekata koji se pojavio jos od SCC i S2 Novo Sarajevo.

11 Dec 2015 16:52 #5197 by neXus

hare wrote: Zna li neko šta je bilo sa projektom Sarajevo Tower koji se trebao graditi negdje u Kolodvorskoj? Najavljivali su to kao mega projekat a već godinu dana niko ništa ne spominje.

Bit će, dok Koldžo dobije svoj dio kolača :hunter:

Time to create page: 0.080 seconds